Mihai SCHIAU
Mihai SCHIAU
32157 vizualizări 18 mai 2011

Cotidianul britanic The Sun publică un articol numit "Portofelele mari şi grase ale ţiganilor", în care descrie cum o bandă de ţigani români s-a "pulverizat" prin Marea Britanie, au prădat statul cu 800.000 de lire sterline (913.500 de euro), din ajutoare sociale, după care s-au întors acasă, unde au cheltuit banii.

Ei au folosit documente de rezidenţă false şi referinţe inventate, pe baza cărora au cerut "beneficii uriaşe".

Capul reţelei

Opt dintre ţigani au fost arestaţi marţi, Teluş Dumitru (liderul de 36 de ani al bandei) fiind săltat direct de pe aeroportul din Essex. Capturarea celor opt a fost rezultatul unei operaţiuni de colaborare între autorităţile britanice şi cele din România, notează publicaţia.

"Gangsterii din România" foloseau des zborurile între România şi Anglia, pentru a duce în Ţăndărei banii încasaţi de la statul britanic, scrie The Sun. Tabloidul susţine că ţiganii au transformat oraşul ialomiţean dintr-o "grămadă de gunoi prăfuită" într-o "comunitate prosperă, plină de case noi şi elegante, BMW-uri şi Land Rovere".

Răufăcătorii au prejudiciat autorităţile din Albion cu 800.000 de lire sterline, într-o "escrocherie sofisticată şi flagrantă" asupra sistemului de beneficii britanic, a declarat judecătorul.

De ce lege s-au folosit ţiganii

Folosind documentele şi referinţele false, ţiganii au obţinut numere de asigurare naţională, pe baza cărora au solicitat eliminarea impozitelor şi ajutoare de şomaj sau pentru creşterea copiilor sau locuinţă.

Pe baza unor legi intrate în vigoare în 2007, când România şi Bulgaria au aderat la UE, cetăţenii acestor ţări care au emigrat în Anglia pot cere statului britanic ajutoare dacă sunt propriii lor angajaţi sau dacă au lucrat în Marea Britanie cel puţin un an.

Dorina Dumitru, Ion Lican, Ramona Dumitru, Marian Gheorghe

Pentru a părea şi mai credibili, ţiganii au folosit certificate de naştere false, pentru copii care "fie nu există, fie sunt victime ale traficului uman", scrie The Sun. Ulterior, articolul a fost preluat în alte două publicaţii britanice importante, Guardian şi Telegraph.

Pe lângă cei opt ţigani, marţi a mai fost reţinut şi un constructor britanic, care le furniza românilor referinţele de muncă.

Unii dintre cei opt erau rezidenţi în Anglia, alţii făceau curse regulate între România şi Marea Britanie, folosind linia aeriană low-cost Wizz Air, scrie The Sun.

"Navetista" Claudia Radu a fost prinsă pe un aeroport secundar al Londrei, alături de soţul ei. Asupra lor s-au găsit 1.800 de lire sterline şi 13.000 de euro, plus mai multe cecuri. Tribunalul din Southwark a aflat că Adrian Radu, cumnatul femeii, care stătea în România, a primit de la aceasta peste 33.000 de euro.

Fostul primar din Ţăndărei: "De unde să ştiu eu de unde provin banii?"

Capul reţelei, Teluş Dumitru, care era pus sub supraveghere de mai multă vreme, a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare, după ce a recunoscut în faţa justiţiei că a pus la cale frauda.

Adrian Radu, Ion Stoica, Claudia Radu

Soţia sa, Ramona Dumitru, care susţine că trăia alături de bărbat în oraşul Nottingham, a fost condamnată la doi ani de închisoare. Ea a primit 92.000 de euro în mod ilegal, de la statul britanic, după ce a minţit că are şase copii.

Alţi membri ai reţelei au recunoscut furturi, fraude sau spălări de bani comise pe teritoriul britanic. Astfel, alţi trei ţigani au fost condamnaţi la şase luni de închisoare, iar ceilalţi la un an şi opt luni, doi ani şi patru luni, respectiv o lună. Constructorul Abdel Lemsatef, originar din Liverpool, a primit o sentinţă de nouă luni.

Între timp, primarul din Ţăndărei, Vasile Sava, spune: "De unde să ştiu de unde îşi iau ei banii? Nu mi-a spus nimeni".

Reacţiile comentatorilor britanici: "ar trebui trimişi în Coreea de Nord"

Cititorii care au comentat articolele din presa britanică critică slăbiciunile sistemului de ajutoare sociale care poate fi fraudat cu uşurinţă deoarece nu se fac verificări. "Cum poate fi atât de uşor să fraudezi sistemul? Au făcut rost de documente false şi au revendicat toate beneficiile posibile. Unde sunt oamenii responsabili pentru verificarea acestor cereri? Este evident că cineva nu îşi face treaba cum trebuie", precizează un comentator pe pagina web a ziarului The Sun. Alţii se întreabă de ce a fost acceptată România în comunitatea europeană în timp ce unii sunt de părere că Marea Britanie ar trebui să iasă din UE pentru a scăpa "de toţi aceşti profitori". Unele comentarii sunt ceva mai dure. Un utilizator scrie că ţiganii ar trebui trimişi în Coreea de Nord, în timp ce altul propune să fie trimişi la muncă într-o mină pentru a returna banii furaţi. Un român rătăcit printre comentatorii articolului scrie "sunt român şi lucrez în Marea Britanie, iar când citesc astfel de articole mă simt foarte ruşinat. Sper că vor fi închişi pentru o perioadă foarte foarte lungă".

Citește și: