no author
Olimpia Nicolae
2961 vizualizări 11 ian 2017

Documentul secret ar fi fost distribuit atât preşedintelui ales al SUA, cât şi celui aflat în funcţie, însă nu conţine informaţii verificate de o sursă independentă sau măcar de una instituţională.

Unul dintre rapoarte, datat iunie 2016, susţine că Kremlinul l-a sprijinit şi asistat pe Trump timp de cel puţin 5 ani, cu scopul de a încuraja „rupturi şi divizări în alianţa occidentală”. În el se mai arată că Trump ar fi refuzat „diverse momeli sub forma unor afaceri imobiliare oferite în Rusia”, în special legate de pregătirea Cupei Mondiale de fotbal din 2018, însă că „el şi cercul său de apropiaţi au acceptat un flux regulat de intelligence de la Kremlin, inclusiv asupra democraţilor şi altor rivali politici”, conform The Guardian.

„FSB l-a compromis pe Trump prin activităţile sale de la Moscova, suficient cât să îl poată şantaja”, arată unul dintre rapoarte.

Oficiali ai serviciilor de informaţii au anexat un rezumat de două pagini, considerat secret, unui raport în care sunt prezentate operaţiunile dăunătoare întreprinse de Rusia care aveau scopul de a afecta ambele partide americane importante şi să răspândească bănuieli cum că acestea ar circula în cercurile serviciilor secrete pentru a atrage atenţia lui Donald Trump.

Aceste documente invocă, de asemenea, un dialog între oficialii campaniei lui Donald Trump şi membri ai Guvernului Rusiei pe parcursul campaniei americane prezidenţiale, a declarat postului CNN o sursă anonimă care face parte din forţele de securitate naţională.

Informaţiile care au dus la constituirea rezumatului provin din cercetarea iniţială iniţiată de republicanii şi democraţii care se opuneau lui Trump în timpul campaniei electorale. Aceştia au angajat un fost agent al serviciilor secrete care a lucrat în Rusia în anii 1990.

Ancheta sa în privinţa preşedintelui ales a fost iniţiată pe perioada alegerilor preelectorale ale votanţilor şi a fost finanţată de grupări ce susţineau opoziţia Partidului. Grupările liberale au reluat investigaţia după ce Trump a devenit candidat la preşedinţia SUA.

Citește și: