3673 vizualizări 3 dec 2007

Fundaţia ITAL a confederaţiei sindicale italiene UIL asistă gratuit cetăţenii italieni rezidenţi în România şi românii care au lucrat în Italia, din martie 2007. În România, ITAL operează prin inter­mediul fundaţiei La­tina. „La acest birou suntem coau­tori. Fără noi nu se făcea”, spu­ne preşedintele Latina, Dan Cristescu. Biroul din Bucureşti este prima „reprezentanţă” a unei confederaţii sindicale italiene în România. Din martie şi până acum, în jur de 40 de persoane au trecut pragul biroului ITAL UIL.

Unii dintre ei erau italieni stabiliţi în România şi aveau probleme de plată a pensiilor, de când s-a schimbat, în aprilie, sistemul de plată, şi pensiile au trecut în conturi bancare. Majoritatea românilor care au venit în biroul ITAL au lucrat în Italia înainte de ’89 şi vor să-şi ia pensia la care au dreptul o dată cu intrarea României în UE. Cam 10-12 cereri au fost trimise de ITAL UIL Bucureşti către casele de pensii din Italia. Odiseea hârtiilor durează cu lunile. Din iunie, când a fost depusă prima cerere de pensie, şi până acum, niciun pensionar român nu a primit încă pensie pe anii munciţi în Italia. Casa de pensii italiană (INPS) a soluţionat, pe 22 octombrie, primele două cereri de pensii, urmând ca banii să le fie viraţi românilor începând de luna viitoare.

Pensia de urmaş

Biroul ITAL UIL Bucureşti are acces la datele INPS (Instituto Nazionale Previdenza Sociale). Astfel, românii pot verifica dacă numărul de ani lucraţi cu care sunt trecuţi în baza de date e numărul real. Dacă au adeverinţe de salariu care dovedesc că au lucrat mai mult decât scrie în baza de date italiană, ITAL-UIL Bucureşti le face dosar pentru a remedia eventualele greşeli care se pot strecura în arhivele din Italia.

Biroul gestionează şi relaţia studenţilor români sau moldoveni cu consulatul român şi cu universităţile italiene, informează care sunt documente necesare pentru viză şi pentru înscrierea la facultate. „Noi am fost o oază de lumină pentru consulatul Italiei. Le-am mai uşurat munca deja prea încărcată”, spune Cristescu.  Alţii au venit la ITAL UIL Bucureşti cu probleme de sănătate, de divorţ, sau pentru decesul unei rude în Italia. Familia unui român care a decedat primeşte pensie după defunct, dacă românul a lucrat în Italia mai mult de cinci ani (din care trei în ultimii cinci). Dacă a lucrat mai puţin de cinci ani în Italia, familia primeşte o indemnizaţie de 389 de euro pentru fiecare an lucrat în Italia. Condiţia e ca familia să depună cerere în termen de un an de la deces, spune angajaţii biroului.

Domeniul de activitate ale biroului ITAL-UIL Bucureşti nu se limitează, însă, la atât. Acum două luni, la sediu a fost amenajată o secţie de vot ad-hoc pentru pensionarii italieni din România, cu ocazia referendumului din Italia despre legea pensiilor. Succesul a fost modest: au venit vreo 20-30 de pensionari italieni, din cei 6.000 care trăiesc în România, după cum a informat Dan Cristescu.

Proiectul ITAL-Latina e pe cale să se extindă. Până în martie 2008, Dan Cristescu informează că va deschide încă trei birouri similare, la Kiew, Chişinău şi Sofia.

Citește și: