545 vizualizări 12 apr 2017Rusia a utilizat dreptul de veto pentru a bloca proiectul de rezoluţie care prevedea condamnarea atacului, solicitând o investigaţie urgentă.

Este a opta oară când Rusia blochează un proiect de rezoluţie care condamnă Administraţia Bashar al-Assad.

Administraţia Donald Trump susţine că regimul de la Damasc a comis atacul chimic din provincia Idlib, soldat cu 89 de morţi. În replică, armata americană a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria. Deocamdată, nu a avut loc nicio investigaţie independentă în acest caz.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a reiterat, marţi, că Administraţia Bashar al-Assad nu a comis niciun atac chimic, argumentând că Statele Unite invocă pretexte similare cu cele care au avut rolul de a justifica, în 2003, intervenţia în Irak, unde nu au fost găsite arme neconvenţionale.

Statele Unite şi alte ţări occidentale oferă susţinere insurgenţilor aflaţi în conflict cu regimul Bashar al-Assad.

Rusia şi Iranul sunt principalii susţinători ai Administraţiei autoritariste de la Damasc.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Citește și: