Valentin Vidu - Mediafax
2939 vizualizări 17 mai 2013

 

Rusia a trimis Siriei sisteme avansate de rachete de croazieră antinave de tip Iahont, o acţiune ce ilustrează susţinerea puternică a Moscovei faţă de Guvernul lui Bashar al-Assad, au declarat oficiali americani joi, relatează The New York Times (NYT) în ediţia electronică.

Potrivit NYT, Rusia a furnizat anterior Siriei o versiune a acestui tip de rachetă, Iahont, însă livrările efectuate recent includ un sistem avansat de radar care le face mai eficiente, potrivit unor oficiali americani familiari cu rapoarte clasificate în domeniul informaţiilor, care au solicitat protecţia anonimatului.

Spre deosebire de rachetele de tip Scud pe care Guvernul al-Assad le-a utilizat împotriva forţelor opoziţiei, sistemele de tip Iahont oferă militarilor sirieni un sistem "formidabil" împotriva oricărui eventual efort al forţelor internaţionale de a consolida capacitatea luptătorilor din cadrul opoziţiei siriene prin impunerea unui embargo naval, crearea unei zone de excludere aeriană sau efectuarea unor bombardamente limitate.

Sistemul "permite regimului să disuadeze forţele străine să aprovizioneze opoziţia pe mare sau să asume un rol mai activ în cazul creării, la un moment dat, a unei zone de excludere aeriană sau embargo maritim", a declarat Nick Brown, redactor-şef al IHS Jane’s International Defense Review. Dezvăluirea livrării are loc în contextul în care Rusia şi Statele Unite plănuiesc să ajungă la un acord cu privire la o conferinţă internaţională menită să pună capăt conflictului armat din Siria.

Damascul a comandat Rusiei versiunea pentru apărare în zona de coastă a sistemului Iahont în 2007 şi a primit primele baterii la începutul lui 2011, potrivit Jane’s. Comanda iniţială era de 72 de rachete, 36 de vehicule de lansare şi echipament de susţinere, staţionate în ţară. Bateriile sunt mobile, ceea ce le face greu de atacat. Fiecare constă în rachete, un lansator de trei rachete şi un vehicul de comandă şi control.

Rachetele au o lungime de aproximativ 6,7 metri, poartă explozivi extrem de puternici sau focos antiblindaj şi au o rază de aproximativ 290 de kilometri, potrivit Janes's. Ele pot fi ghidate spre ţintă prin radare cu rază lungă de acţiune, însă fiecare rachetă este dotată cu propriul radar ce îi permite să evite apărarea ţintei la apropierea de aceasta.

Doi oficiali americani au declarat că cea mai recentă livrare conţinea rachete dotate cu sisteme mai avansate de ghidare decât ale celor livrate anterior.

Rusia are interese de durată în Siria, inclusiv o bază navală în portul mediteraneean Tartus. Oficiali ruşi au declarat în mai multe rânduri că vânzând armament Siriei onorează contracte vechi. Însă oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea că aceste livrări au scopul de a limita opţiunile Statelor Unite în cazul în care decid să intervină pentru a ajuta rebelii.

Citește și: