Cristina ANDREI
65182 vizualizări 22 aug 2017

Într-un discurs televizat adresat trupelor americane, acesta a transmis că pune la punct o nouă strategie pentru Afghanistan şi pentru Asia de Sud, dar nu a precizat ce număr de militari va trimite, pentru cât timp sau care este obiectivul lor final. 

Preşedintele SUA a avertizat Islamabadul că va avea multe de pierdut dacă nu se adaptează şi că va pune presiune pe guvernul afgan pentru ca acesta să acţioneze mai bine, atât în termeni civili, cât şi în termeni militari. 

În ceea ce priveşte ideile sale pentru Asia de Sud, Trump şi-a prezentat viziunea plecând de la combaterea terorismului. 

„Nu vrem să construim o naţiune din nou. Vrem să ucidem terorişti. Consecinţele unei ieşiri rapide din Afganistan sunt atât previzibile, cât şi inacceptabile. O retragere grăbită ar crea un vid pe care teroriştii, inclusiv ISIS şi al-Qaeda, l-ar umple instantaneu”, a spus el, cu toate că discursul de la Fort Myer a sugerat că sarcinile soldaţilor şi diplomaţilor americani din regiune vor rămâne neschimbate, concentrate pe atacarea teroriştilor şi pe presiunea asupra administraţiilor de la Kabul şi Islamabad pentru ca acesta să ajute mai mult. 

Trump a adăugat că Pakistanul, unul dintre aliaţii SUA, găzduieşte organizaţii teroriste şi nu contribuie suficient la stabilizarea situaţiei din Afganistan.

"Nu mai putem să fim tăcuţi în privinţa refugiile sigure oferite de Pakistan pentru organizaţii teroriste. Am plătit Pakistanului miliarde şi miliarde de dolari, iar în acelaşi timp ei găzduiesc chiar teroriştii cu care ne luptăm ... această situaţie trebuie să se schimbe imediat. Pakistanul are multe de câştigat din parteneriatul privind eforturile noastre în Afganistan şi are multe de pierdut continuând să găzduiască terorişti", a spus Trump.

În  discursul, Trump a făcut paradă cu faptul că evită furnizarea de detalii pentru că, spune el, nu vrea să repete greşeala administraţiei Obama de a le semnala duşmanilor planurile naţiunii. În schimb, deciziile cheie vor fi luate de comandanţii militari şi determinate de „condiţiile din teren şi nu de programe arbitrare”. 

Oricum ar fi, Casa Alba a dat deja Pentagonului autorizaţia de a trimite în Afganistan încă 4.000 de militari pentru a întări efectivele de 8.400 deja existente, iar vicepreşedintele Mike Pence ar fi spus în faţa Congresului că vor fi trimişi încă 3.900 de soldaţi. 

Retragerea efectivelor americane din Afganistan a fost o misiune lăsată de fostul preşedinte SUA, Barack Obama, în seama succesorului său. La începutul acestui an, numărul militarilor americani în Afganistan trebuia să fie de 5.500, la aproape jumătate decât anul precedent, însă operaţiunea a fost amânată. 

Obama plănuia iniţial să retragă toate trupele cu excepţia unei prezenţe militare cu baza la ambasada din Kabul până la finalul lui 2017. Liderii militari au susţinut însă, timp de luni de zile, că trupele afgane au nevoie de asistenţă suplimentară şi sprijin american pentru a-i învinge pe talibani.

Pe 7 octombrie 2016, comandantul forţelor aliate în Afganistan, generalul John Campbell, a recomandat ca preşedintele Barack Obama să revizuiască planul de retragere a trupelor din ţară şi să păstreze peste 1.000 de militari în această după 2016, relatează AP în pagina electronică.

Citește și: