no author
Valentin Vidu - Mediafax
3999 vizualizări 31 ian 2016

Distrugătorul a trecut în apropiere de Insula Triton din arhipelagul Paracel, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Beijingul, una dintre capitalele din regiune care reclamă aceste insule, a acuzat Statele Unite că-i încalcă legislaţia.

Atât China, cât şi alte ţări riverane sunt implicate în multiple dispute teritoriale în Marea Chinei de Sud, o regiune bogată în resurse.

Washingtonul afirmă că nu susţine niciuna dintre părţile implicate în aceste dispute, ci vrea să apere accesul liber la această importantă rută maritimă.

- "Nicio autorizaţie prealabilă"

Misiunea a vizat să contracareze "revendicări maritime excesive ale părţilor asupra Insulelor Paracel", a precizat Pentagonul.

"Aceată operaţiune a contestat încercările a trei reclamanţi - China, Taiwanul şi Vietnamul - de a restricţiona drepturile şi libertăţile navigaţiei" în jurul acestor insule, a declarat căpitanul Jeff Davis.

Potrivit Pentagonului, distrugătorul USS Curtis Wilbur a navigat în interiorul distanţei de 12 mile marine (22,2 kilometri) de la coastele Insulei Triton. Nicio navă chineză nu se afla în zonă la momentul respectiv, a precizat Pentagonul.

Însă Ministerul chinez de Externe a acuzat Washingtonul că i-a încălcat legislaţia "prin pătrunderea în apele teritoriale chineze fără nicio autorizaţie prealabilă".

Statele Unite au recunoscut că nu au notificat niciuna dintre părţile implicate în disputa teritorială respecitvă înainte să efectueze această misiune, dar au subliniat că acest lucru este "în concordanţă cu procesul nostru normal şi legislaţia internaţională".

Într-o operaţiune precedentă privind "libertatea navigaţiei", Washingtonul a trimis, anul trecut, un distrugător să navigheze în apropiere de Insulele Spartley, vizate şi ele de dispute teritoriale, un incident care a declanşat, de asemenea, la acea vreme, proteste din partea Beijingului.

Citește și: