Marian Avram
Mediafax
694 vizualizări 4 oct 2017

"Am fost foarte clari că acum nu este momentul pentru discuţii. Singurele conversaţii care au avut loc sau care ar putea să aibă loc sunt pentru a aduce înapoi americanii care au fost reţinuţi acolo. Dincolo de acest lucru, la ora actuală nu vor mai exista discuţii cu Coreea de Nord", spunea Sarah Sanders, purtător de cuvânt al Casei Albe, cu doar o zi în urmă. 

Trei cetăţeni americani sunt în prezent arestaţi în Coreea de Nord, toţi având şi cetăţenie sud-coreeană. Kim Hak-Song şi Kim Sang-Dok au fost reţinuţi la începutul acestui an, iar Kim Dong-Chul a fost arestat în octombrie 2015 şi condamnat la 10 ani de muncă silnică, în baza unor acuzaţii de spionaj şi subminare.
 
La rândul său, preşedintele Donald Trump a postat, duminică, mai multe mesaje pe Twitter, afirmând că secretarul american de Stat Rex Tillerson îşi pierde timpul încercând să negocieze cu ”micul om rachetă” privind denuclearizarea Peninsulei Coreea, relatează CNN.
 
”I-am spus lui Rex Tillerson, minunatul nostru secretar de Stat, că îşi pierde timpul încercând să negocieze cu micul om rachetă”, a scris Trump pe Twitter.
 
”Salvează-ţi energia, Rex, vom face ceea ce trebuie făcut”, a adăugat preşedintele american.
 
Mesajele de duminică ale lui Donald Trump au venit la o zi după ce Tillerson declara că Washingtonul are canale de comunicare cu Phenianul şi că încearcă să calmeze spiritele din Peninsula Coreea. Tillerson a mai spus că SUA vor urmări dacă nord-coreeni sunt interesaţi să înceapă discuţiile pe marginea programului nuclear.
 
”Punem întrebări. Avem linii de comunicare cu Phenianul, nu suntem într-o beznă totală. Avem două sau trei canale de comunicare deschise cu Phenianul. Putem să vorbim cu ei, vorbim cu ei”, declara, la acel moment, Tillerson.
 
Tensiunile din Peninsula Coreea s-au intensificat în ultimele luni, mai ales în urma repetatelor teste balistice şi nucleare efectuate de regimul de la Phenian. Ulterior, a izbucnit un adevărat război al declaraţiilor între Washington şi Phenian, cele două părţi ameninţându-se reciproc. Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-Un "nebun", după ce liderul nord-coreean a afirmat că preşedintele SUA este "senil" şi "deranjat mental". Anterior, preşedintele american avertizase că va "distruge total" Coreea de Nord dacă va ameninţa Statele Unite sau aliaţi ai acestei ţări.

 

Citește și: