Marian Avram
1548 vizualizări 1 oct 2017

”I-am spus lui Rex Tillerson, minunatul nostru secretar de Stat, că îşi pierde timpul încercând să negocieze cu micul om rachetă”, a scris Trump pe Twitter.

”Salvează-ţi energia, Rex, vom face ceea ce trebuie făcut”, a adăugat preşedintele american.

Mesajele de duminică ale lui Donald Trump vin la o zi după ce Tillerson a declarat că Washingtonul are canale de comunicare cu Phenianul şi că încearcă să calmeze spiritele din Peninsula Coreea. Tillerson a mai spus că SUA vor urmări dacă nord-coreeni sunt interesaţi să înceapă discuţiile pe marginea programului nuclear.

”Punem întrebări. Avem linii de comunicare cu Phenianul, nu suntem într-o beznă totală. Avem două sau trei canale de comunicare deschise cu Phenianul. Putem să vorbim cu ei, vorbim cu ei”, a spus Tillerson.
 
Oficialii din Beijing i-au transmis lui Tillerson că sunt îngrijoraţi de perspectivele crizei nord-coreene, fiind alarmaţi de recentele dispute verbale dintre Donald Trump şi Kim Jong-un.
 
”Cred că toată situaţia este supratensionată acum. Cred că toţi am vrea să ne calmăm. Bineînţeles, ar ajuta dacă Phenianul nu va mai lansa rachete. Asta ar linişti foarte mult lucrurile”, a adăugat Tillerson.
 
Sâmbăta trecută, Coreea de Nord transmitea că atacarea coastelor SUA cu rachete este inevitabilă, după ce „Domnul Preşedinte Malefic" Donald Trump l-a numit pe liderul de la Phenian „omul-rachetă", continuând astfel retorica agresivă referitoare la armele nucleare şi la programul balistic. La câteva ore de la declaraţiile ministrului nord-coreean de Externe, Donald Trump a transmis o replică pe Twitter, arătând că a auzit ce a avut de spus oficialul de la Phenian şi că, dacă aceştia continuă să fie „ecoul" lui Kim Jong-Un, „nu vor mai fi mult prin preajmă".

 

Citește și: