no author
Alexandra PELE
1429 vizualizări 30 iul 2011

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a condamnat, joi, acţiunile ministrului ghanez Paul Evans Aidoo care a cerut recent arestarea tuturor bărbaţilor homosexuali şi a femeilor lesbiene, relatează portalul de ştiri ghanaweb.com. Organizaţia cere şi abrogarea unui articol din Codul Penal care permite arestarea, reţinerea, judecarea şi pedepsirea persoanelor doar pentru că au o orientare sexuală diferită sau o altă identitate de gen.

Specialiştii de la Amnesty International s-au arătat îngrijoraţi de efectul pe care l-ar putea avea ordinele demnitarului, neexcluzând comiterea unor violenţe împotriva persoanelor homosexuale, lesbiene, bisexuale sau transsexuale.

Pe 20 iulie, anul acesta, Paul Evans Aidoo, ministrul regiunii de vest a Ghanei, le-a ordonat forţelor de securitate arestarea tuturor persoanelor gay sau lesbiene din regiunea pe care o guvernează. De asemenea, el i-a îndemnat pe toţi cei care închiriază locuinţe să fie vigilenţi şi să anunţe prezenţa unei persoane cu o orientare sexuală diferită.

De-a lungul timpului, legislaţia homofobă s-a dovedit a avea un efect negativ asupra sănătăţii publice, deoarece descurajează accesul la informaţii legate de sex şi boli cu transmitere sexuală.

Capitolul 6, paragraful 194 din Codul penal ghanez interzice "cunoştinţele carnale nefireşti", definite a fi relaţiile sexuale consensuale între bărbaţi. Această specificaţie încurajează discriminarea şi hărţuirea unor persoane, pe motivul orientării sexuale. Folosirea acestei legi pentru a aresta şi condamna persoanele cu o altă orientare sexuală încalcă prevederile Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului pe care Ghana a semnat-o, precum şi alte acte normative pe care statul african le-a ratificat.

De asemenea, referinţa din Codul Penal contrazice şi Constituţia ghaneză care prevede că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi liberi de orice formă de discriminare.

Amnesty International îi cere ministrului Aidoo să-şi retragă ordinele, dar şi ca articolul 104 din Codul penal să fie eliminat.

Citește și: