UPDATE 11:35 Autorităţile britanice tratează drept un atac terorist incidentul în care o autoutilitară a intrat în pietonii care se aflau în apropierea unei moschei din nordul Londrei, iar toate victimele aparţin comunităţii musulmane, a anunţat luni Poliţia Metropolitană prin intermediul site-ului oficial.Autorităţile britanice tratează drept un atac terorist incidentul în care o autoutilitară a intrat în pietonii care se aflau în apropierea unei moschei din nordul Londrei, iar toate victimele aparţin comunităţii musulmane, a anunţat luni Poliţia Metropolitană prin intermediul site-ului oficial.

UPDATE 08:30 Primarul Londrei, Sadiq Khan a calificat incidentul drept un „atac terorist groaznic” care a vizat „oameni nevinovaţi”.

„Poliţia Metropolitană a intervenit în cazul unui atac terorist groaznic asupra oamenilor nevinovaţi aflaţi în Finsbury Park. Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către persoanele afectate. Nu cunoaştem încă toate detaliile, dar este în mod cert un atac deliberat asupra londonezilor nevinovaţi, mulţi dintre ei care şi-au încheiat rugăciunile în luna sfântă a Ramadanului. Deşi pare a fi un atac asupra unei anumite comunităţi, este şi un atac asupra tuturor valorilor comune privind toleranţa, libertatea şi respectul, la fel ca în cazul atacurilor de la Manchester, Westminster şi Podul Londrei", a spus Sadiq Khan, prin intermediul contului de Facebook.

UPDATE 07:00 O persoană a murit şi alte 8 au fost rănite după ce o dubă a intrat într-un grup de trecători în nordul Londrei, în apropierea Moscheii Finsbury Park. Şoferul - un bărbat în vârstă de 48 de ani - a fost imobilizat de oamenii de la faţa locului şi apoi arestat de poliţie. El a fost dus la spital ca măsură de precauţie şi va fi, de asemenea, supus unei evaluări de sănătate mintală, a anunţat politia. 

Autorităţile suspectează că este vorba de un atac comis ca "răzbunare" după incidentele teroriste islamiste înregistrate în ultimele luni în Marea Britanie. Deocamdată poliţia nu a confirmat dacă este un atac deliberat sau un incident terorist. 

Premierul Theresa May a calificat situaţia ca fiind un „teribil incident” şi a anunţat că poliţia îl tratează ca pe un „potenţial atac terorist”. „Toate gândurile mele se îndreaptă către cei care au fost răniţi, cei apropiaţi lor şi către cei din serviciile de urgenţă de la faţa locului”, a spus ea. 

„Am fost informaţi că o dubă a lovit un grup de credincioşi imediat după ieşirea din Moscheea Finsbury Park. Suntem alături de victime în rugăciune", a reacţionat Consiliul Musulman britanic.

In imaginile care circulă pe reţelele de socializare se văd răniţii şi oamenii care încearcă să le dea primul ajutor.

In imaginile surprinse la faţa locului apare un bărbat care ar fi presupusul atacator, imobilizat lângă maşina poliţiei. 

Potrivit unui martor citat de Sky News, în dubiţă erau trei bărbaţi, dintre care unul a fost arestat, iar doi au reuşit să fugă. Până acum Poliţia a confirmat doar arestarea unui bărbat.  

Mohammed Kozbar, cel care conduce din Finsbury Park, a declarat că „Cine a făcut asta, a făcut-o ca să rănească oamenii şi este un atac terorist. Noi îl numim atac terorist aşa cum am numit şi atacurile din Manchester, Westminster şi London Bridge”, a declarat el. 

Cinci persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 50 au fost rănite într-un atac cu vehicul comis în martie în zona Westminster din Londra. Pe 3 iunie, opt persoane au fost omorâte, iar 48 au fost rănite într-un atac similar comis de trei islamişti în zona London Bridge din Londra. Ambele atacuri au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic. Pe 22 mai, un terorist islamist s-a aruncat în aer după un concert desfăşurat în oraşul britanic Manchester, omorând 22 de persoane şi rănind alte 120.

Ştire în curs de actualizare.

 

Citește și: