Gandul
Mircea Olteanu
16289 vizualizări 8 sep 2017

În cazul României, oficialii de la Budapesta au motivat retragerea sprijinului de situaţia Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş. În ceea ce priveşte Croaţia, motivul care stă la baza deciziei este legat de investiţiile Ungariei în această ţară şi diferendul privind compania MOL, precum şi comportamentul autorităşilor croate faţă de directorul societăţii. 

În ciuda declaraţiilor oficiale de la Bucureşti, Ungaria nu s-a răzgândit în privinţa anunţului făcut miercuri. 

Ţările candidate pot adera la OCDE doar cu sprijinul unanim al tuturor membrilor organizaţiei. 

După anularea deciziei de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic, cei peste 360 de elevi vor învăţa, începând de luni, în cadrul Liceului „Bolyai Farkas”, părinţii şi profesorii fiind de acord cu această soluţie a ISJ Mureş.

Şeful ISJ Mureş, Ioan Macarie, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax că decizia este cea mai corectă care s-a putut lua în cazul elevilor Liceului Teoretic Romano-Catolic. „Consiliul de Administraţie al ISJ Mureş a luat decizia ca elevii şcolarizaţi în cadrul Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş să fie şcolarizaţi, începând de luni, în formaţiuni de studiu la Liceul Teoretic <<Bolyai Farkas>>. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cadrul personalului didactic şi nedidactic. Vor învăţa în aceeaşi clădire în care au învăţat şi până acum, doar că vor aparţine de Liceul <<Bolyai Farkas>>. Este cea mai corectă decizie care s-a putut lua. Părinţii şi profesorii au fost de acord cu această soluţie”, a spus Macarie.

2.500 de oameni au ieşit în stradă, în urmă cu câteva zile, fiind nemulţumiţi de situaţia juridică a unităţii de învăţământ. Instanţa a decis în luna iunie că acesta nu funcţiona legal, deoarece nu avea avizele ministerului Educaţiei.

MAE: România se află, în continuare, în discuţii bilaterale cu toate statele membre ale OCDE 

România se află, în continuare, în discuţii bilaterale cu toate statele membre OCDE şi speră ca atuurile şi argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor organizaţiei cu privire la sprijinirea candidaturii ţării noastre, transmite MAE.

"A avut loc o reuniune a statelor membre ale OCDE pe tema extinderii organizaţiei, la care România nu a participat nefiind stat membru al organizaţiei. Cu această ocazie, s-au purtat discuţii cu privire la lista posibililor candidaţi, care ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE din 25 septembrie 2017. România se află, în continuare, în discuţii bilaterale cu toate statele membre ale OCDE şi speră ca atuurile şi argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor organizaţiei cu privire la sprijinirea candidaturii ţării noastre", se arată într-un comunicat al Ministerului de Afaceri Externe din România, remis MEDIAFAX.

România a depus candidatura la OCDE în 2004, dar n-a fost încă invitată să adere

România şi-a depus candidatura oficială de aderare la OCDE la data de 28 aprilie 2004. OCDE reprezintă un for internaţional de dezbatere a politicilor economice şi sociale la nivel global, o asociaţie apolitică a ţărilor cel mai bine dezvoltate din punct de vedere economic, având drept misiune construirea unei economii puternice în statele membre, îmbunătăţirea eficienţei, perfectarea sistemelor de piaţă, extinderea comerţului liber şi contribuţia la dezvoltarea economică. (sursa)

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică are în prezent 32 de membri. Celor 20 de state care au fondat organizaţia în 1961, printre care s-au numărat Canada, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi SUA, li s-au alăturat începând cu anul 1964 alţi 10 parteneri importanţi, printre care Australia, Japonia sau ţările din Grupul de la Visegrad, ultima ţară din grup admisă fiind Republica Slovacă, în decembrie 2000. În 2010 s-au finalizat negocierile de aderare a patru state din cadrul grupului de ţări invitate la aderare, şi anume Chile, Slovenia, Estonia şi Israel. 

Potrivit MAE, România a reiterat, în 2012, intenţia de aderare la organizaţie prin scrisoarea premierului român, Victor-Viorel Ponta, adresată secretarului general al OCDE, Angel Gurria.

În mai acest an, premierul la acea vreme,Sorin Grindeanu, a declarat că România e pregătită să înceapă cât mai curând negocierile de aderare la OCDE, statutul de membru al acestei organizaţii urmând să fie o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat ţara noastră şi a nivelului său de dezvoltare.

"România e pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE. Statutul de membru al organizaţiei va fi o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat ţara noastră, a nivelului său de dezvoltare. Va însemna o administraţie publică mai eficientă şi mai adaptată la cerinţele unei lumi globale. Credem cu tărie că acest lucru se poate întâmpla cât de curând. Suntem conştienţi de dificultatea procesului şi suntem dispuşi să facem tot ce putem, tot ceea ce depinde de noi în acest sens", a declarat Sorin Grindeanu. El a mai spus că este nevoie nu doar de voinţa României, ci şi de sprijinul partenerilor externi, state membre ale OCDE.

"Pe statele membre ale OCDE ne dorim să putem conta pentru a ne atinge acest obiectiv. Largul sprijin al mediului nde afaceri, al Parlamentului, al BNR, al formatorilor de opinie din România, al mediului academic cred că le putem constata pe deplin", a adăugat Grindeanu.

Citește și: