302 vizualizări 10 apr 2010

UPDATE 17 - 13.05 Cel mai recent bilanţ al victimelor accidentului de la Smolensk

Autorităţile ruse au revizuit duminică bilanţul catastrofei aeriene din Smolensk, în care a murit preşedintele polonez Lech Kaczynski, la 96 de morţi.

Lista victimelor publicată pe site-ul ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă numără 96 de persoane duminică - 88 de pasageri şi opt membri ai echipajului. Sâmbătă, aceasta număra 97 de persoane. Potrivit agenţiei Interfax, care citează echipele de salvare, o femeie care urma să meargă cu acest avion a renunţat.

UPDATE 16 - 13.03 Trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez va fi repatriat duminică după-amiază

Trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez Lech Kaczynski, decedat într-un accident de avion sâmbătă în Rusia, va fi repatriat la Varşovia duminică, la ora locală 14.30 (15.30 ora României), a anunţat Ministerul polonez al Apărării.

Anterior, o sursă din cadrul administraţiei locale declarase pentru RIA Novosti că trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez Lech Kaczynski va fi transportat direct la Varşovia de la locul accidentului, în timp ce toate celelalte cadavre vor fi trimise la Moscova.Totodată, postul naţional de radio Trojka anunţa că acesta va ajunge în Polonia în jurul orei locale 14.00 (15.00 ora României).

Cadavrul lui Kaczynski şi cel al soţiei sale au fost deja identificate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de fratele geamăn al preşedintelui, Jaroslaw Kaczynski , care s-a întors în Polonia imediat după aceea, a anunţat agenţia poloneză PAP.

UPDATE 15 - 10.06 Trupurile celor 97 de pasageri ai avionului prezidenţial polonez au fost recuperate

Trupurile neînsufleţite ale tuturor celor 97 de pasageri ai avionului care s-a prăbuşit sâmbătă în apropiere de Smolensk au fost recuperate, a anunţat ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu.

Potrivit Mediafax, el a adăugat că "avionul s-a prăbuşit la 300 de metri de pista de aterizare şi avea la bord 97 de persoane, dintre care opt erau membri ai echipajului".

UPDATE 14 - 10.01 Obama: Moartea preşedintelui polonez este "terifiantă" pentru întreaga lume

Preşedintele american, Barack Obama, a apreciat sâmbătă că decesul preşedintelui polonez, Lech Kaczynski este "terifiant pentru Polonia, Statele Unite şi întreaga lume", transmiţând "cele mai sincere" condoleanţe autorităţilor poloneze, informează Mediafax.

"L-am sunat astăzi pe premierul (Donald) Tusk pentru a transmite condoleanţele sincere ale lui Michelle şi ale mele poporului polonez", anunţă preşedintele într-un comunicat.

Preşedintele Kaczynski, scrie el, "era un om de stat care a jucat un rol-cheie în mişcarea Solidaritatea şi care era foarte admirat în Statele Unite în calitate de lider devotat libertăţii şi demnităţii umane". Faptul că delegaţia poloneză se deplasa la Katin pentru a comemora masacrul ofiţerilor polonezi, în urmă cu 70 de ani, "este o mărturie a forţei poporului polonez". "Astăzi, America are inima grea", scrie în continuare Barack Obama salutând "legăturile profunde şi respectuoase" ale ţării sale cu Polonia.

UPDATE 13 - 17.25 Polonia va fi în doliu o săptămână

Polonia va fi în doliu timp de o săptămână după moartea preşedintelui Lech Kavzynski şi a altor oficiali de rang înalt, în accidentul avionului lor, sâmbătă, în apropiere de Smolensk, în sudul Rusiei, a anunţat preşedintele interimar al ţării, Bronislaw Komorowski, informează Mediafax.

"Am semnat un decret (prin care declar) doliu naţional timp de o săptămână ", a declarat Komorowski, preşedintele Dietei (Camera inferioară a Parlamentului), care a preluat funcţia de şef al statului, în conformitate cu Constituţia.

UPDATE 12 - 16.12 Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis un mesaj de condoleanţe poporului polonez, în urma tragicului eveniment aviatic produs în cursul zilei de astăzi. Vă prezentăm acest mesaj:

"Am primit cu profundă tristeţe vestea tragediei aviatice în care şi-a pierdut viaţa Preşedintele Poloniei, Lech Kaczyński, alături de numeroşi demnitari şi cetăţeni polonezi. Comemorarea a 70 de ani de la Masacrul de la Katyn, ceremonie la care urma să participe astăzi Preşedintele Poloniei, adaugă o dimensiune istorică şi simbolică tragediei prin care trece astăzi poporul prieten polonez. În acest moment de durere profundă, poporul român şi eu însumi ne alăturăm doliului poporului polonez.
Dumnezeu să-i odihnească în pace!"

UPDATE 11 - 16.01 Guvernul român a transmis un mesaj de compasiune şi solidaritate Poloniei

Premierul Emil Boc a transmis sâmbătă condoleanţe omologului său polonez Donald Tusk şi şi-a exprimat regretul faţă de tragicul accident în care şi-au pierdut viaţa mai mulţi demnitari şi lideri religioşi polonezi, în frunte cu şeful statului Lech Kaczynski. "Am aflat cu profundă durere şi consternare despre tragicul accident în care şi-au pierdut viaţa Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia sa, Maria Kaczynski, împreună cu alţi înalţi oficiali ai Republicii Polone", se arată în mesajul trimis de şeful Executivului Preşedintelui Consiliului de Miniştri al Republicii Polone.

În numele Guvernului român, prim-ministrul a transmis şi un mesaj de compasiune şi de solidaritate pentru familiile victimelor şi pentru întregul popor polonez. "În aceste momente de imensă tristeţe pentru orice naţiune, suntem alături de dumneavoastră şi de poporul polonez, îndurerat de această tragedie. Permiteţi-mi să transmit, în numele Guvernului României şi a poporului român, condoleanţele noastre sincere şi mesajul nostru de solidaritate pentru familiile îndurerate", a spus Boc. (Maria Toader)

UPDATE 10 - 15.36 Una dintre cutiile negre ale avionului prezidenţial polonez a fost găsită

Una dintre cutiile negre ale avionului prezidenţial polonez, prăbuşit sâmbătă în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, a fost găsită la locul catastrofei, a declarat o sursă din cadrul administraţiei regionale, citată de agenţia Interfax.

"Una dintre cutiile negre ale avionului a fost găsită la locul catastrofei aeriene", a declarat această sursă din cadrul administraţiei regionale din Smolensk, oraş situat la 420 de kilometri vest de Moscova.

UPDATE 9 - 15.24 Vladimir Putin va conduce comisia care va ancheta prăbuşirea aeronavei prezidenţiale poloneze

UPDATE 8 - 14.08 Aeronava prezidenţială poloneză: Tupolev-154, un avion rusesc cu design din anii '60. Citiţi cu ce se deplasează alţi lideri europeni

UPDATE 7 - 13.59 Bronislaw Komorowski, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, va prelua conducerea statului

UPDATE 6 - 13.46 Gemenii teribili ai Poloniei: fraţii Kaczynski - doi politicieni ai controverselor, antipatici Occidentului, pro pedeapsa cu moartea şi catolici convinşi

UPDATE 5: 13.28 Fostul presedintele Lech Walesa: "Elita poloneza a a fost masacrată de armata sovietică la Katyn cu 70 de ani în urmă. Astăzi, elita poloneză a murit acolo"

UPDATE 4 - 12.54 Site-ul Novinite.com a obţinut o copie a listei pasagerilor de la bordul avionului prezidenţial polonez şi prezintă principalii oficiali ai delegaţiei.

 • Lech Kaczynski - preşedintele Poloniei
 • Maria Kaczynska - soţia preşedintelui Lech Kaczynski
 • Ryszard Kaczorowski - în perioada 1989-1990 a fost ultimul preşedinte al Poloniei în exil.
 • Jerzy Szmajdzinski - vicepreşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, candidat la alegerile prezidenţiale din 2010.
 • Wladyslaw Stasiak - directorul biroului de presă al Preşedinţiei.
 • Aleksander Szczyglo - preşedintele Biroului Naţional de Securitate.
 • Pawel Wypych - secretar de stat al Cancelariei prezidenţiale.
 • Mariusz Handzlik - subsecretar al administraţiei prezidenţiale.
 • Andrzej Kremer - ministru adjunct al Afacerilor Externe.
 • Franciszek Gagor - şeful Statului Major al armatei poloneze
 • Andrzej Przewoznik - vicepreşedinte şi secretarul Comisiei pentru comemorarea vicrimelor masacrului de la Katin a premierului în perioada 1994-1998.
 • Grzeogrz Dolniak - membru al Camerei inferioare a Parlamentului.
 • Przemyslaw Gosiewski - membru al Camerei inferioare a Parlamentului.
 • Zbigniew Wassermann - membru al Camerei inferioare a Parlamentului.
 • Janusz Kochanowski - avocatul polonez al poporului
 • Slawomir Skrzypek - guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei.
 • Janusz Kurtyka - preşedintele Institutului Polonez pentru Memoria Naţională.
 • Tadeusz Ploski - preot romano-catolic.

LIVE imagini de la tragedia aviatica din Rusia! Presedintele Poloniei mort

StirileProTV.ro

Citește și: