Versiunea Beta

VINOVAŢI pentru că suntem ROMÂNI. Incredibila poveste a trei români ARESTAŢI în FRANŢA pentru că aveau iPhone. Unul este masterand la SORBONA, altul antreprenor

de Mihai SCHIAU

Vinovaţi pentru că sunt români. Cum au ajuns trei conaţionali în arest în Franţa, din cauză că vorbeau româna şi aveau telefoane iPhone

Presa franceză publică un reportaj care vine să infirme statistica prezentată de ministrul lor de Interne, Claude Gueant, conform căreia "unul din zece hoţi (n.r. din Franţa) este de origine română".

Din păcate, însă, materialul confirmă încă o dată modul în care suntem priviţi de francezi: săraci şi hoţi.

Jurnalista Marianne Rigaux prezintă - în materialul intitulat "Poliţiştilor, dacă un român are un iPhone, nu înseamnă neapărat că l-a furat" - povestea a trei români care s-au aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit.

De ce ai aresta un antreprenor şi o studentă la Sorbona

Constantin (34 de ani) a venit în Franţa în 2007. Zugrav de meserie, el s-a stabilit în orăşelul Aulnay-sous-Bois, unde, descurcăreţ din fire, a devenit antreprenor. În octombrie 2010, Constantin a obţinut viza de şedere în Franţa, pe zece ani.

Benjamin, Constantin şi Georgiana, pe 9 septembrie 2011

Georgiana, prietena lui Constantin, a venit în Franţa în ianuarie 2010, ca să-i fie alături. Ea şi-a îndeplinit, astfel, un vis dintotdeauna: să trăiască în Hexagon. În plus, fata s-a înscris, în mai 2010, la un master în turism, la prestigioasa universitate Sorbona din Paris. Acum, vrea să-l urmeze şi pe al doilea.

Benjamin, şi el antreprenor, este cel mai bun prieten al lui Constantin. Şi, la fel ca amicul său, a aplicat pentru o viză, pe care speră să o primească în curând.

Arestaţi din cauza limbii pe care o vorbesc

Pe 3 iunie 2011, Constantin, Georgiana şi Benjamin se aflau în arondismentul XVIII din Paris. Cu doar 15 minute înainte şi la doar câteva sute de metri distanţă, unui francez i se furase iPhone-ul, pe terasa unui restaurant. Victima a descris doi hoţi, "doi români", unul purtând o cămaşă albastră, iar celălalt - una albă.

Constantin, care întâmplător poartă o cămaşă albastră, şi Benjamin, îmbrăcat într-una albă, se plimbă liniştiţi alături de Georgiana. Cei trei vorbesc în română, deşi toţi ştiu la perfecţie franceza.

Un poliţist îi aude şi îi percheziţionează. Toţi trei au câte un iPhone. Deşi românii îi arată poliţistului pozele personale din telefoane, precum şi faptul că ştiu codul PIN, deci aparatele le aparţin, omul legii nu îi crede. Îi arestează şi îi duce la secţia din Gara de Nord pariziană, pentru interogări.

"Există o Sorbona pentru săraci?"

După cinci ore, Georgiana este eliberată, pentru că nu corespunde semnalmentelor date de victimă. Fata contactează imediat portalul de ştiri Rue89, care este implicat în problemele de integrare a imigranţilor din Franţa, mai ales cei români.

Georgiana e traumatizată de ideea de a fi despărţită de bărbatul iubit, dar mai ales de replicile pe care poliţiştii i le-au dat ei şi prietenilor ei.

"Cum adică studiezi la Sorbona? Cum poate fi adevărat? Există o Sorbona pentru săraci, pentru români?", a întrebat unul dintre poliţişti.

Iar altul a fost şi mai direct cu prietenul ei. "Taci din gură, nu-mi plac românii", i-a spus ofiţerul, lui Constantin.

În România - discret şi politicos, în Franţa - arestat

Între timp, cei doi prieteni petrec noaptea la secţia de poliţie, iar ziua următoare sunt transferaţi la arestul Palatului de Justiţie.

Acolo, Constantin şi Benjamin fac cunoştinţă cu mizeria din puşcărie şi cu oamenii dubioşi care o populează. Acasă, în România, Constantin, un băiat discret şi politicos, nu a avut niciodată de-a face cu poliţia, notează jurnaliştii francezi.

În dimineaţa următoare, Constantin şi Benjamin apar în faţa judecătorului, care decide să-i elibereze temporar. Doar până pe 9 septembrie, când este stabilit următorul termen al procesului.

O avocată s-a decis să-i ajute pe gratis: "Cazul vostru e simplu, sunteţi nevinovaţi"

Timp de trei luni, Constantin şi Benjamin au timp pentru a-şi pregăti cazul, ajutaţi de Georgiana şi de jurnaliştii francezi. În plus, o avocată se decide să-i ajute fără să le ceară niciun ban.

Avocata Silke Remigy, alături de clienţii ei

"Cazul vostru e simplu. Sunteţi nevinovaţi. Declaraţiile nu se contrazic, nu există probe. Dacă veţi fi condamnaţi, facem apel imediat. Dar nu va fi cazul", i-a îmbărbătat avocata Silke Remigy pe cei doi români.

În apărarea lor, Georgiana şi cei doi bărbaţi strâng toate documentele care să dovedească faptul că n-au venit în Franţa la furat: viza lui Constantin, adeverinţele că plătesc taxe, facturile de telefonie, documentele care dovedesc că locuiesc legal, actele firmelor lui Constantin şi Benjamin.

Judecătorul a decis imediat: "Telefoanele sunt ale lor, aceşti domni nu sunt delincvenţi"

Pe 9 septembrie, Georgiana, Constantin şi Benjamin, alături de avocata lor şi de jurnalista de la Rue89 se prezintă în faţa Palatului de Justiţie.

În sala de judecată, procurorul cere o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare, plus 300 de euro amendă pentru fiecare dintre cei doi români.

Judecătorul, însă, nici nu cere timp de gândire: "Au fost arestaţi doar în baza unei declaraţii a victimei. Telefoanele sunt ale lor. În plus, aceşti domni nu se încadrează în profilul delincvenţilor români. De obicei, aceştia nu vorbesc franceza şi stau cu mâna întinsă, la cerşit".

Astfel, decizia este simplă: cei doi sunt eliberaţi. "Din nefericire, alte persoane de naţionalitatea voastră fură telefoane, iar voi aţi suferit consecinţele...", mai adaugă judecătorul.

"Visul meu s-a transformat într-o realitate cruntă"

"Visul meu de a ajunge aici (n.r. în Franţa) s-a transformat într-o realitate cruntă", mărturiseşte Georgiana, pe Facebook.

Georgiana şi Constantin

Totuşi, pentru ea, dragostea faţă de Constantin este mai mare decât ura francezilor faţă de români. "Voi rămâne în Franţa, pentru el. Asta indiferent de statisticile privind delincvenţii români", adaugă Georgiana.

Conform paginii sale de Facebook, Georgiana s-a născut în Tulcea, unde a urmat liceul, după care a studiat geografia la Universitatea Bucureşti.

Pasionată de călătorii şi fotografie, Georgiana scrie pe reţeaua de socializare că filmele ei favorite sunt franţuzeşti: Taxi 4 şi L'auberge espagnole. Tot la capitolul pasiuni, fata trece numele gadgetului din cauza căruia a fost reţinută: iPhone.

TRANSMITE MESAJELE TALE ŞI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL


 

 

260 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 me 16.09.2011 09:02

Si noi sarbatorim in fiecare an ziua Frantei. Ce patetic!

 
#2 antonescu 16.09.2011 09:12

Multumiti-le - pentru asta si altele - in primul rand tiganilor care s-au aciuat prin toata Europa. DAR, din punctul meu de vedere, ar fi FOARTE BINE daca ar pleca TOTI tiganoii din Romania: in Germania, Austria, Elvetia, Franta, Italia, Spania etc... Duca-se! De abia astept ca americanii si canadienii sa ridice vizele! Zbor placut!

 
#3 Anonim ca intodeauna 16.09.2011 09:15

"Din nefericire, alte persoane de naţionalitatea voastră fură telefoane, iar voi aţi suferit consecinţele..." - uite unul din motive, cand ma duc in concediu "p'afara", refuz sa vorbesc romana

 
#4 Afara din Francofonie 16.09.2011 09:17

Nu inteleg de ce inca mai facem parte din rahatul ala de francofonie! De ce nu iesim odata!

 
#5 Cristy 16.09.2011 09:19

@antonescu

Romania e o tara prea mica si nu are dreptul sa faca separatisme fata de ti.gani, la romani se cheama discriminare, la altii se cheama patriotism.
Cu termenul asta de rromi si-au facut nevoile pe identitatea noastra pentru simplu fapt ca vesticii si de fapt toata Europa ne confunda cu ti.ganii. Si efectele se vad.

 
#6 Sile 16.09.2011 09:23

Aiureli. NU e vorba de ura francezilor fata de romani ci de comportamentul neprofesionist al unor politisti.Aici presa si justitia franceza are de dat un test.Justitia l-a dat si luat deja. O zi buna !

 
#7 nume 16.09.2011 09:31

Voi chiar sunteti prostovani? Statul roman a suntat firmele franceze de la foarte multe contracte. Chiar acum cateva zile s-a renegociat contractul dintre RATB cu firma franceza de mentenanta iar francezii au pierdut zeci de milioane de euro. Stupid este ca smekerasii din guvern isi limg degetele si lasa prostimea sa injure francezii pe forumuri. "desteapta-te romane... nu degeaba v-a zis marinelul sa-l cantati dis de dimineata.

 
#8 pensionar 16.09.2011 09:36

INTELEG BINE FENOMENUL TRAIESC CA MINORITAR IN ROMANIA.E TRAGIC.

 
#9 viktor 16.09.2011 09:40

vai de noi! oare n-ar putea da boala în toţi politicienii români? un cutremur, ceva acolo, să pice palatul parlamentului peste primii hoţi ai ţării? peste toţi directorii ce căpuşează companiile de stat? peste toate ebele, labele, bourenii, văcăroii, bivolarii şi alte maimuţe vorbitoare...? de ce numai românia? de ce noi? suntem mai proşti ca polonezii, ca ungurii, ca alte naţii mai rupte-n fund ca noi?

@afară din francofonie
stai flexat, în 2050 limba oficială va fi rrrromales, mo! ne vor da ăia afară şi vom intra în zona ariano-sanscrito-vedică.

@sile
aşa e, dar ce a cauzat reacţia lor la adresa românilor şi nu a unor croaţi, de exemplu...? sau finlandezi? sau noi n-avem nici o vină?

@anonim ca întotdeauna
nu mi-a fost ruşine că sunt român dar după ce s-au uitat şi la mine chiorâş de vreo două ori am ajuns la concluzia că engleza face toată cerneala şi caietele consumate până la facultate inclusiv....

 
#10 Emigrant 16.09.2011 09:41

Vaaaaaaaaaaai, deci este ceva inexplicabil si complet revoltatooor!
Deci cum este posibil ca francezii sa aiba asa o atitudine fata de rromani, cind rromani, educati de PRROM TV, HANTENA123, TARAF TV, OTV, HACASA TV sunt cel mai civilizati, rafinati, educati si spalati oameni de pe planeta si chiar din sistemul solar.
Eu zic urgent diseara PRROMTV sa organizeze o dezbatere serioasa pe aceasta tema, la care sa participe niste personalitati publice de maxima audienta si influenta, care au contribuit la formarea profilului rromanului civilizat de azi: Florin Salam, Mihaela Tiganu Radulescu Iosif Banica Chisu Svartenbec Kilotil, Adi Minune, Andreea Marin Tiriac Banica, Querrida, Dan Diaconescu Show, Vali VIjelie, Bianca lui Bote, Jean de la Craiova, Monicaco Lumbeanu, Simona Senzual si modelul suprem de decenta si civilizatie Traian Basescu Mondialu.
Deci sa ne explice ei inexplicabilul: cum de ORICE roman aflat in strainatate a ajuns sa fie considerat un tigan si un cocalar si un hot.
Sa traiti bine, mult succes in lupta cu comunismul si haoles baoles!

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Întrebarea adresată de ProSport la care Hagi a evitat să răspundă, în direct la Digi Sport: "Sunt probleme interne. Nu pot spune dacă am o colaborare cu cineva"