Publicat

6

aprilie

2013

19:59

10254

vizualizări

Zeci de gardieni de la lagărul Auschwitz-Birkenau, anchetaţi la 68 de ani de la terminarea celui de-la Doilea Război Mondial

Zeci de gardieni de la lagărul Auschwitz-Birkenau, anchetaţi la 68 de ani de la terminarea celui de-la Doilea Război Mondial

Aproximativ 50 de gardieni de la lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, care nu au mai fost anchetaţi până în prezent, sunt vizaţi de anchetatori germani, scriu publicaţii regionale din cadrul grupului german WAZ în ediţia de sâmbătă, relatează AFP.

Biroul central însărcinat cu elucidarea crimelor naţional-socialiştilor, cu sediul la Ludwigsburg (sud-vest), vrea să declanşeze în săptămânile următoare o procedură împotriva acestor aproximativ 50 de persoane care trăiesc pe întregul teritoriu al Germaniei şi care au vârsta de aproximativ 90 de ani, potrivit acestor ziare.

Un purtător de cuvânt al Biroului nu a putut să fie contactat imediat pentru a comenta această informaţie. Potrivit procurorului Kurt Schrimm, citat de ziare, anchetatorii s-ar afla în posesia numelor şi adreselor suspecţilor, care ar putea fi acuzaţi de complicitate la crimă.

După condamnarea în Germania, în mai 2011, a lui John Demjanjuk, un apatrid, la cinci ani de închisoare, este suficient ca cineva să fi deţinut o funcţie oarecare într-un lagăr de concentrare pentru a fi condamnat pentru complicitate la crimă. Acest lucru este posibil chiar dacă, în lipsa unor martori, nu mai poate fi probată o participare directă, potrivit lui Schrimm.

John Demjanjuk, mort în martie 2012, a fost condamnat pentru participare la uciderea a peste 27.900 de evrei, pe când era gardian la lagărul nazist Sobibor (Polonia), în 1943. După război, acesta s-a exilat în Statele Unite şi şi-a întemeiat o familie, dar a fost expulzat către Bavaria în mai 2009.

Lagărul Auschwitz-Birkenau, situat pe teritoriul Poloniei ocupate, a fost, în perioada 1942-1945, cel mai important lagăr de exterminare al Germaniei naziste.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
FOTO ŞOCANT În ce hal a ajuns să arate "Gladiatorul". Era unul dintre cei mai doriţi bărbaţi de la Hollywood

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info