no author
Eugen Istodor
4763 vizualizări 13 nov 2016

Reporter: Aţi trăit comunismul, trăiţi putinismul. Lungi pauze morale în Rusia. Sunteţi o persoană morală?

Ludmila Uliţkaia: Să fim serioşi, singură nu am cum să mă autoevaluez. Morală-imorală, vinovată, nevinovată. Alţii o pot face. Eu mă comport aşa cum se cuvine, cum trebuie. Conform mie.

Ce-nseamnă asta?

Vă dau un exemplu. Există mulţi cerşetori în Rusia. Este o chestie de stare, le dau, nu le dau bani. Vreau sau nu, ţine de mine. Un lucru însă e obligatoriu. Eu cu sfinţenie îmi plătesc taxele. Dacă există lucruri impuse de lege, le facem obligatoriu. Dacă sunt lucruri care ţin de suflet, ţine de libertatea noastră interioară. În toate epocile există o singură regulă: Nu-i face rău Celuilalt.

Comunism. Cum de n-aţi făcut rău Celuilalt?

 Vă daţi seama cum arăta în comunism etica lui ”ce ţie nu-ţi place altuia nu-i place”? Pur şi simplu, se trăia amoral. Puterea era în mâna Partidului Comunist, ce puteai să faci?

Să taci. Era tăcerea soluţie?

Nu era o alegere să taci sau să trăieşti. Îţi rămânea un singur sens al vieţii. Important era să faci corect tot ce făceai, fie de erai doctor sau săpător de şanţuri.

Bun, dar lucrai bine pentru Sistem. De ce?

Da. În state de acest fel  devii mecanismul sistemului. Tot ce poţi este să fii cât mai puţin dependent de sistem, de stat, cum am ales eu. 

Ce înseamnă să ai conştiinţa în lumea lui Putin?

Cândva, în Codul Penal, erau condamnaţi prin lege cei care deţineau/distribuiau cărţi interzise. Am prieteni care au făcut închisoare. Era foarte important pentru că era  dreptul nostru de a avea conştiinţă. În Rusia de astăzi mişcări extremiste închid spectacolele. Intervin în existenţa noastră culturală. Aceste mişcări extremiste naţionaliste nu răspund conform legii. Pare că statul  le susţine în tăcere. Conştiinţă? Statul, care ar trebui să fie un arbitru, se implică, încurajează exact lipsa conştiinţei. Eu sunt numită Coloana a cincea în societatea lui Putin. Sunt cu mult mai urmărită de instituţii decât aceste mişcări. Sunt eu mai periculoasă decât aceste mişcări? Cât de greu este să te impui, să gândeşti limpede atunci când statul se implică în acest fel. Impunând frica, încurajând violenţa împotriva celor care gândesc liber? 

Putin, iepure sau lup?

Nu răspund pentru ceea ce a ales poporul. Poporul a ales un produs KGB, impus de KGB. Aş prefera un preşedinte ca Havel. Dacă poporul a ales, a ales. A ales în frunte un fel de a te purta şi a subordona societatea. 

Care-i rostul ficţiunii astăzi? De ce să scrii ficţiune într-o lume care întrece imaginaţia?

N-are niciun sens să scrii literatură. Mie imi place asta si asta fac. E o mare iluzie că o carte schimbă conştiinţe. ”Arhipelagul Gulag e marele exemplu. Soljeniţîn a făcut închisoare pentru cartea asta. Era condamnabilă de codul penal. Acest popor care a citit această carte, dupa câţiva ani, a ales un presedinte KGB.  Este cel mai bun exemplu despre cum a funcţionat literatura. Şi cartea nu are nimic abscons. Poporul a ales ce a ales.

Detalii biografice şi premii: http://www.humanitas.ro/ludmila-uli%C5%A3kaia

 

Citește și: