Cristina ANDREI
Raluca Pancu
Cristina ANDREI
Raluca Pancu
3229 vizualizări 15 dec 2016

"Au fost frustrări care s-au adunat în timpul campaniei, noi niciodată nu am avut timp să dialogăm destul şi aceste frustrări acum se văd. A fost o explozie, undeva. Soţul meu e în Comisia de etică. Sunt nişte lucruri care, într-adevăr, l-au făcut să izbucnească. Echipa de campanie a avut nişte constrângeri puternice. Nu am avut destui bani. Am avut mai puţini bani decât voiam, mai puţini decât ne aşteptam şi alocarea alor nu a fost făcută într-un mod democratic, pentru că nu a fost timp şi am crezut că vor fi mai mulţi bani. E greu să te promovezi când nu eşti o persoană cunoscută", a declarat Clotilde Armand.

Armand a explicat că şeful de campanie, Matei Păun, alături de echipa lui nu au făcut dovada de transparenţă totală pe care o dorea soţul său.

"Dar ştiţi bine că fiecare are valorile lui personale la care ţine şi există un echilibru pe care trebuie să îl păstrăm. De aceea sunt aceste lupte, dar sunt sănătoase. Trebuie să le depăşim, dar mi se pare că e normal", a spus Armand.

Întrebată dacă ştia de postarea soţului său, până să apară pe Facebook, Armand a răspuns negativ.

"Trebuie să învăţăm să păstrăm şi nişte lucruri în familie. Am fost supărată", a mai spus Clotilde Armand.

Totodată, Armand a admis că în timpul campaniei nu a comunicat destul cu şeful de campanie, lucru care s-a văzut.

"A fost foarte dificil ce am făcut, să creăm toate aceste filiale, să coordonăm aceşti mii de simpatizanţi, fiind un nucleu mic care ne cunoaştem. Mai ales oamenii fiecare cu aşteptări foarte mari, e o provocare. Am făcut faţă, acum va fi o perioadă un pic mai agitată, oamenii îşi vor exprima frustrările", a mai precizat Clotilde Armand.

Întrebată dacă a discutat cu Nicuşor Dan după acest mic incident, Armand a răspuns afirmativ, precizând că reacţia sa a fost firească şi că amândoi ştiu că trebuie să rămână uniţi.

"Îl cunoaşte pe soţul meu de mai mult timp de când îl cunosc eu. Ei se cunosc bine. El a fost supărat, bineînţeles, mai ales că el a păstrat o relaţie foarte apropiată, zi de zi, au fost unul lângă altul, vorbesc de şeful de campanie şi Nicuşor şi atunci Nicuşor a făcut un lucru firesc. A spus "ok, el m-a ajutat, a fost lângă mine, încerc să îl protejez". Va trebui să mergem până la capăt în acest exerciţiu de democraţie şi transparenţă. Să spunem aceşti bani cum au fost repartizaţi, alegerile faţă de mass-media cum au fost făcute", a mai declarat Clotilde Armand.

"Noi trebuie să păstrăm acest echilibru între toţi şi toţi să tragem în aceeaşi direcţie", a mai afirmat vicepreşedintele USR.

Ce s-a întâmplat cu acea postare de pe Facebook?

"Suntem un partid unde aşteptările pentru transparenţă şi democraţie sunt foarte mari. Oamenii au venit la noi pentru valori, au venit pentru că cred în nişte valori puternice. Sunt foarte dornici ca lucrurile să se întâmple aşa cum vor. E o motivaţie mult mai puternică decât banii. Războaiele mereu sunt pentru valori. Au fost frustrări care s-au adunat în timpul campaniei, noi niciodată nu am avut timp să dialogăm destul şi aceste frustrări acum se văd. A fost o explozie, undeva".

A fost o "explozie" din partea soţului dumneavoastră...

"Soţul meu e în Comisia de etică. Sunt nişte lucruri care, într-adevăr, l-au făcut să izbucnească. Echipa de campanie a avut nişte constrângeri puternice. Nu am avut destui bani. Am avut mai puţini bani decât voiam, mai puţini decât ne aşteptam şi alocarea alor nu a fost făcută într-un mod democratic, pentru că nu a fost timp şi am crezut că vor fi mai mulţi bani. E greu să te promovezi când nu eşti o persoană cunoscută.

Nu am avut discuţii ideologice, nişte clarificări. Aceste tensiuni ideologice, dreapta-stânga, s-au acumulat şi, într-adevăr, poate au fost şi nişte greşeli. Şeful de campanie, cu echipa lui, nu au făcut dovada de transparenţă totală pe care o voia persoana care a ieşit public. Şi atunci, după alegeri, bine că a fost după, am ieşit. Noi avem această transparenţă în ADN. Pe moment eram foarte supărată că a ieşit public. Acum îmi dau seama, chiar dacă păstram în interiorul partidului, fiind un partid foarte transparent, oricum ajungea în mass-media".

Nu e doar o chestiune de bani. Spune că aţi fost izolată în această campanie. Cum v-au izolat colegii dumneavoastră?

"Pentru finanţe sunt frustrări mari. Prezenţa mea publică a fost aşa: eu nu eram candidată şi timpul, dreptul la antenă e gestionat centralizat. Deodată, eu care primeam invitaţii în mod personal, deodată nu am mai primit nimic, fiind eu o persoană publică, de fapt, şi legată de partid. Şi într-adevăr echipa de campanie a favorizat foarte mult candidaţii şi nu am mai avut aceeaşi vizibilitate. Probabil că e şi o parte ideologică aici. Am anumite preferinţe. Vă daţi seama, e o luptă în partid. Suntem oameni entuziaşti. Noi ne ducem în această luptă pentru că avem aceste valori şi idei. De aceea suntem uniţi, e luptă pentru competenţă, democraţie. Dar ştiţi bine că fiecare are valorile lui personale la care ţine şi există un echilibru pe care trebuie să îl păstrăm. De aceea sunt aceste lupte, dar sunt sănătoase. Trebuie să le depăşim, dar mi se pare că e normal. După o perioadă de tensiune, toţi eram foarte obosiţi, să duci o luptă, aşa, pe stradă".

Credeţi că dacă mergeaţi la televiziuni, în campanie, în detrimentul celorlalţi candidaţi mai puţin cunoscuţi, ar fi fost un plus pentru partid?

"Trebuie să facem o analiză pentru asta să vedem ce s-a întâmplat în campanie. E prima dată când facem această campanie la nivel naţional. Noi învăţăm, suntem meseriaşi, dar nu pe partea de campanie. Trebuie să avem timpul necesar pentru a analiza aceste lucruri, chiar dacă nu l-am avut până acum. Trebuie analizat. Vreau să menţionez un lucru: a fost acest sondaj care a fost făcut. Eu sunt convinsă că a fost făcut cinstit şi corect, dar ce a ieşit de acolo a fost nerealist. S-au iluzionat, eu eram împotriva publicării pentru că ştiam că nu era realist".

Dumneavoastră nu aţi ştiut de această postare a soţului dumneavoastră?

"Nu. Am aflat când m-a sunat un coleg. El a trimis tuturor din partid, a fost o serie de evenimente. Eu mă bucur, trebuie să fim partidul românilor şi e bine ca totul să fie public. Trebuie să învăţăm să păstrăm şi nişte lucruri în familie. Am fost supărată. Ştiţi, suntem nişte oameni liberi, şi eu, şi Nicuşor Dan, şi soţul meu şi noi ţinem mult la această libertate. Tot ce spun vine de la mine, nu e nimeni în spatele meu, soţul meu e la fel, aşa ne-am construit. Acasă încercăm să nu vorbim de politică. Copiii noştri fac grevă, s-au săturat".

De când îl cunoaşteţi pe domnul Păun?

"L-am cunoscut probabil aş spune în ianuarie-februarie, în 2016. E un om de business, eu fiind o femeie de business, am găsit un limbaj comun destul de rapid. E o persoană cu care se poate discuta şi am avut încredere că vom putea să comunicăm împreună. În timpul acestei campanii nu am comunicat destul şi se vede şi rezultatul. A fost foarte dificil ce am făcut, să creăm toate aceste filiale, să coordonăm aceşti mii de simpatizanţi, fiind un nucleu mic care ne cunoaştem. Mai ales oamenii fiecare cu aşteptări foarte mari, e o provocare. Am făcut faţă, acum va fi o perioadă un pic mai agitată, oamenii îşi vor exprima frustrările. Într-o firmă, după o perioadă dificilă, e normal ca fiecare să spună care sunt problemele lui".

Aţi discutat cu dl Nicuşor Dan după acest mic incident?

"Am discutat cu Nicuşor Dan. Îl cunoaşte pe soţul meu de mai mult timp de când îl cunosc eu. Ei se cunosc bine. El a fost supărat, bineînţeles, mai ales că el a păstrat o relaţie foarte apropiată, zi de zi, au fost unul lângă altul, vorbesc de şeful de campanie şi Nicuşor şi atunci Nicuşor a făcut un lucru firesc. A spus "ok, el m-a ajutat, a fost lângă mine, încerc să îl protejez". Va trebui să mergem până la capăt în acest exerciţiu de democraţie şi transparenţă. Să spunem aceşti bani cum au fost repartizaţi, alegerile faţă de mass-media cum au fost făcute".

Acest domn Matei Păun este acuzat tocmai că susţine pe o colegă de partid, care are o anumită legătură cu o fundaţie de-a lui Soros

"Noi nu am primit niciun ban de la dl Soros. Nici asociaţiile, nici Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, nici în jurul nostru şi partidul nostru, asta se poate vedea foarte clar şi se poate vedea cu banii pe care i-am cheltuit în campanie. Nu am primit nicio finanţare de la Soros. Problema chiar a fost că au fost foarte puţini bani. Faptul că dl Soros a promovat nişte idei, societatea deschisă, asta e adevărat că a promovat nişte idei care o parte dintre ele se găsesc în societatea civilă. Aici vorbim de nişte idei, de democraţie, societate deschisă, sunt mai acceptate de persoane care au creat nişte asociaţii în România. Sergiu a scris ce a scris în numele personal, dar se vede acolo că e o persoană care face anchete, se vede de ce a fost ales să fie în Comisia de etică şi arbitraj. Ştiu că Comisia a cerut de mai multe ori dlui Păun să dea fişa lui de simpatizanţi. Nu au primit. Sunt nişte lucruri interne pe care trebuie să le rezolvăm".

E vreo diferenţă de viziune între dumneavoastră şi Nicuşor Dan în ceea ce priveşte Uniunea Salvaţi România?

"Nu, nu există o diferenţă de viziune. Nu numai că avem aceeaşi agendă, e ceea ce ne uneşte pe noi toţi, lupta anticorupţie, profesionalismul, de fapt, dar un plus: ştim şi el şi eu că trebuie să rămânem uniţi. Noi trebuie să păstrăm acest echilibru între toţi şi toţi să tragem în aceeaşi direcţie".

Consideraţi că Uniunea Salvaţi România a obţinut un scor corect la aceste alegeri?

"E un scor corect. Eu nu uit niciodată de unde plecăm. Îmi amintesc de promisiunile mele, am promis că o să lupt pentru Bucureşti şi aşa voi face. Lupt şi pentru USR la nivel naţional, dar angajamentul personal e Bucureşti (...) Noi nu ştiam dacă vom trece pragul, nu am vrut să facem alianţe pentru că ni se părea că era un risc să nu atingem pragul de 7% şi am tras foarte mult (...) Am ajuns unde voiam să ajungem. Faptul că noi când depuneam un efort intens, visam la mai mult, asta e normal, dar realist vorbind, ce am reuşit să facem e extraordinar".

Credeţi că acest scor i-a demobilizat pe unii membri ai partidului?

"A demobilizat unii dintre noi care sunt din teritoriu, care au sacrificat foarte mult şi nu au ajuns la un procent suficient de bun pentru a fi aleşi. E normal. O să mă duc în teritoriu pentru a-i remobiliza. O să îi ţinem aproape. O să ne întâlnim cu toţii în curând şi apoi şi eu şi Nicuşor ne vom duce în teritoriu pentru a vedea care vor fi luptele noastre locale pentru a arăta ce fel de persoane suntem". 

Doriţi să candidaţi la funcţia de preşedinte al USR?

"Nu m-am gândit, eu cred că Nicuşor e un preşedinte care a reuşit să păstreze acest echilibru de care vorbesc, trebuie în continuare să facă asta. Deocamdată suntem o echipă bună şi trebuie să rămânem o echipă bună. Sigur voi candida pentru vicepreşedinte".

În partid, în faţa alegătorilor, credeţi că sunteţi mai iubită decât Nicuşor Dan?

"Ar fi foarte pretenţions din partea mea să răspund la acest lucru. Sunt o femeie care a născut şase copii, Nicuşor are un copil. Într-adevăr, am acest atu că ştiu să mă fac iubită de copii. În timp probabil că va reuşi să dezvolte această calitate. Fiecare are calităţile lui. Nicuşor e o persoană extraordinară, cu multe calităţi, probabil că pe partea de căldură maternă, îl depăşesc".

Citește și: