671 vizualizări 20 mar 2017

În iulie 2015, Wanda Holbrook, o tehniciană de mentenanţă care îndeplinea sarcinile de rutină la o linie de asamblare a companiei Ventra Ionia Main, a fost strivită de un robot, scrie Playtech.

În luna martie a acestui an soţul acesteia, William Holbrook, a depus o plângere către curtea federală din Michigan, faţă de cinci companii implicate în dezvoltarea roboţilor folosiţi în fabrică. Prodomax, Flex-N-Gate, FANUC, Nachi şi Lincoln Electric.

Sarcinile femeii ucise erau de mentenanţă a roboţilor. Wanda Holbrook inspecta şi ajusta roboţii de pe linia de asamblare în mod regulat. În ziua fatidică, unul dintre roboţi a luat-o razna: s-a activat pe neaşteptate şi din ”secţiunea 100”, a trecut de uşile de siguranţă şi a ajuns la Holbrook. Încercând să ataşeze un cârlig de remorcă exact în zona în care aceasta se afla, robotul a strivit-o pe tehniciană cu încărcătura, iar colegii săi au descoperit-o decedată.

Robotul din zona 130 nu ar fi trebuit să intre în zona 140, şi cu atât mai mult nu ar fi trebuit să pună un cârlig unui ansamblu care avea deja o asemenea structură, se arată în documentaţia procesului, potrivit qz.com.

Momentan, nu există standarde de siguranţă pentru industria robotică din Statele Unite, conform OSHA. Până în 2014, agenţia a raportat 30 de decese cauzate de roboţi în ultimii 30 de ani. Cei de la New York Times fac, însă, o previziune sumbră, afirmând că numărul de astfel de decese va creşte semnificativ, pe măsură ce roboţii vor fi folosiţi din ce în ce mai des şi vor lucra liber alături de oameni.

Citește și: