349 vizualizări 14 aug 2017

Astfel, începând de anul viitor -  01.03.2018 – toţi cei care deţin un domeniu .ro vor plăti taxa aferentă serviciului de mentenanţă anuală, care a fost stabilită la 6 euro/an, plus TVA. Deţinătorii domeniilor .ro, acreditaţi ROTDL (Romania Top Level Domain) vor avea posibilitatea de a alege să achite taxa pentru un an sau pentru o perioadă de maximum 10 ani. În cazul cumpărării unui domeniu .ro de pe site-ul www.rotld.ro, tariful practicat de ICI va fi de 12 euro/an, plus TVA. Până acum, cei care doreau să cumpere un domeniu .ro achitau doar taxa de înregistrare, o singură dată, scrie Ziarul Financiar.

ICI a decis însă să introducă tarife pentru serviciile de înregistrare şi mentenanţă anuală dintr-o serie de motive printre care se numără alinierea la politica europeană, asigurarea fondurilor necesare dimensionării infrastructurii IT şi creşterea securităţii şi fiabilităţii, precum şi deblocarea numelor de domenii .ro, care au fost înregistrate în ultimii 25 de ani şi care în prezent nu mai sunt folosite.

„În Europa, în mod treptat, toate ţările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de ţară şi reînnoirea în cazul în care solicitantul doreşte folosirea în continuare a numelui. În prezent, România este singura ţară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanţă anuală pentru domenii (…). “

„Un volum mare de domenii înseamnă şi un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns în ultimii 24 de ani, este aproape imposibil ca mentenanţa şi securitatea sistemelor să se bazeze doar pe veniturile din înregistrările domeniilor noi, acesta având un trend descrescător”, se arată în anunţul ICI.

Citește și: