Aura STAN
12476 vizualizări 11 sep 2011

Alimentarea unui supercomputer cu ştirile zilei ar putea ajuta la prezicerea evenimentelor mondiale majore, susţine un grup de cercetători americani. Experţii cred că printr-o monitorizare atentă a articolelor de presă şi a ştirilor de radio şi TV, care reliefează pulsul vieţii sociale şi politice, pot fi anticipate revoluţii sau conflicte viitoare. Pentru a-şi demonstra teoria, americanii au strâns şi consultat peste o sută de milioane de articole din două ţări arabe în care au avut loc revoluţii, "filtrate" apoi de un computer performant care a măsurat fluctuaţia sentimentului naţional în rândul populaţiei vizate (scăderea patriotismului). Modelul computerizat al analizei evenimentelor pare a oferi avertismente ale evenimentelor majore pe baza deteriorării sentimentelor.

După ce au efectuat un test în cazul revoltelor libiene şi egiptene, specialiştii au ajuns la concluzia că evenimentele ar fi putut fi anticipate.

Revoluţiile din Egipt şi Libia: sursă de inspiraţie

Oamenii de ştiinţă americani, sub coordonarea lui Kalev Leetaru, de la Universitătea din Illinois, au realizat o analiză retrospectivă asupra situaţiei din Egipt şi Libia. Pentru aceasta, ei au adunat milioane de articole publicate înaintea recentelor revoluţii, care evidenţiau deteriorarea sentimentului naţional în rândul populaţiei egiptene şi libiene.

Deşi analiza se referă la fapte şi la situaţii din trecut, oamenii de ştiinţă cred că s-ar putea folosi de această metodă pentru anticiparea conflictelor viitoare, informează BBC. Rezultatele cercetării au fost publicare în revista ştiinţifică "First Monday".

Citeşte şi: ,,Revoluţia de pixeli" pe Facebook: cum s-a născut, pe internet, ,,revoluţia" din Egipt

Pasul I: Strângerea informaţiilor şi crearea unei reţele de conexiuni

Informaţiile studiului au fost extrase dintr-o serie de surse, inclusiv Centrul de Surse Deschise al guvernului american şi BBC Monitoring, ambele ocupându-se de monitorizarea producţiilor media locale la nivel mondial. De asemenea, ei nu au omis agenţiile de ştiri, precum arhiva publicaţiei "New York Times" începând cu 1945. Rapoartele au fost analizate în vederea obţinerii a două două tipuri de informaţie: asupra stării (articolul putea aduce veşti bune sau proaste) şi asupra locului (se avea în vedere unde se întâmplau evenimentele). Detectarea stării sau "minarea automată a sentimentelor" căuta cuvinte precum "teribil", "groaznic" sau "bun". Localizarea, sau "geocodarea" găsea menţionări ale diverselor locuri, precum "Cairo" şi le convertea în coordonate care puteau fi analizate pe o hartă. În urma analizei tuturor elementelor căutate, experţii au creat o reţea de 100 de miliarde de conexiuni.


Pasul al II-lea: Introducerea datelor într-un supercomputer

Datele obţinute au fost introduse ulterior într-un supercomputer SGI Altix, cunoscut drept Nautilus, invenţie a specialiştilor de la Universitatea din Tennessee. Precizia de filtrare a informaţiilor este cu atât mai mare, cu cât puterea de procesare a maşinăriei este una impresionantă, de 8,2 teraflopi (miliarde de operaţiuni pe secundă). Apoi, cu ajutorul acestui computer s-au întocmit grafice pentru diferite ţări în care au fost identificate date care indicau pericolul izbucnirii unor conflicte. În cazul fiecărui stat care a experimentat "primăvara arabă" ( izbucnirea revoluţiilor în lumea arabă şi deteriorarea relaţiilor între diferite state din Orient- n.r.), rezultatele agregate a mii de articole de ştiri au indicat o scădere alarmantă a patriotismului în rândul locuitorilor.

Citeşte şi: Rebeli în piscina lui Gaddafi: IMAGINILE care au făcut în câteva ore înconjurul lumii. GALERIE FOTO

INFOGRAFIC pentru ţările arabe: În cazul Egiptului, graficele indicau o scădere alarmantă a sentimentului naţional (ianuarie 2011). Căderile precedente (1991, 2003) au coincis bombardamentele aeriene americane ale trupelor irakiene din 1991 din Kuweit, respectiv cu invazia americană a Irakului din 2003.

Citeşte şi: IMAGINI DIN COMPLEXUL lui Gaddafi: un parc de distracţii, o grădină zoologică şi un sanctuar pentru fiica sa moartă

Localizarea lui Bin Laden

Sistemul a identificat de asemenea indiciile timpurii legate de localizarea lui Osama Bin Laden. În raportul său, Leetaru sugerează că analiza rapoartelor media globale despre Osama Bin Laden ar fi scos la iveală informaţii importante în legătură cu posibila "ascunzătoare" a teroristului. Deşi mulţi credeau că liderul al-Qaeda se ascundea în Afganistan, informaţiile geografice din rapoartele media indicau constant Pakistanul de Nord.

Sistemul de prezicere a revoluţiilor e similar barometrelor meteorologice sau economice

Conform lui Kalev Leetaru, un astfel de sistem ar putea fi adaptat cu uşurinţă să lucreze în timp real, pentru a oferi previziuni. "Aceasta este etapa următoare", a declarat specialistul, care lucrează deja la dezvoltarea tehnologiei."În multe feluri pare un indicator, ştii în ce direcţie s-a îndreptat în ultimele minute şi vrei să ştii unde se va duce în următoarele câteva. Este foarte asemănător cu ceea ce fac algoritmii de previziune economică", a adăugat Leetaru. Cercetătorul speră să îmbunătăţească şi rezoluţia analizei, în special în relaţie cu localizarea geografică. "Îl asemăn previziunilor meteorologice. Nu este niciodată perfect, dar e ceva în plus decât a ghici aleator", a conchis expertul.

Citește și: