Simona TUDORACHE
3509 vizualizări 6 aug 2017

Sindromul de oboseală cronică este numit şi encefalomielită mialgică. Principalul său simptom este oboseala persistentă, inexplicabilă, care poate dura luni sau ani. Cei care suferă de această afecţiune se simt pur şi simplu vlăguiţi şi ar sta tot timpul în pat.

Mai mult de un milion de americani şi aproximativ 2,6% dintre oamenii de pe glob se luptă cu oboseala, dar gama largă de simptome prin care se înfăţişează a făcut extrem de dificilă studierea ei. Mulţi medici văzând în manifestările ei mai degrabă o problemă psihologică, decât o "boală reală’’.

Cei care se luptă cu această afecţiune tind să aibă simptome asemănătoare gripei şi dureri de corp, ceea ce i-a făcut pe cercetători să se întrebe dacă există o legătură între această boală şi sistemul imunitar.

Specialiştii au analizat sângele a 186 de pacienţi şi l-au comparat cu cel al persoanelor sănătoase. Echipa a găsit în sângele pacienţilor 17 citokine care pot fi corelate cu severitatea simptomelor oboselii cronice.

Citokinele sunt biomarkeri care transmit informaţii între sistemul imunitar şi leucocite, şi sunt asociate, de asemenea, cu inflamaţia.

“Constatările noastre arată în mod clar că este o boală inflamatorie ce poate fi diagnosticată în urma unui test de sânge”, spune Mark Davis, unul dintre cercetători.

Citește și: