4156 vizualizări 16 dec 2009

Alpinismul, alergatul şi schiatul se numără printre sporturile care ne ajută să ardem cele mai multe calorii. În plus, mişcarea reprezintă şi o formă de întreţinere corporală şi mentală, potrivit specialiştilor citaţi de site-ul howstuffworks.com.

Schi. Vacanţa de sărbători reprezin­tă un bun prilej de a practica sporturile spe­cifice sezonului rece. Persoanele care ştiu să "guste" frumuseţea iernii şi schiază de câte ori au ocazia ard 270 de calorii la fiecare jumătate de oră. În plus, temperatura scăzută întăreşte sis­temul imunitar.

Patinaj. Acest sport de iarnă oferă toate beneficiile medicale ale alergatului. În 30 de minute de dans pe gheaţă se consumă circa 250 de calorii. În plus, patinajul oferă un antrenament excelent pentru coapse şi fese.

Alpinism. Este o activitate care se poate practica indiferent de anotimp, fie iarna la munte, fie în sezonul cald, în locurile special amenajate. Specialiştii spun că la fiecare 30 de minute de căţărare se pierd 371 de calorii. Mai mult, acest tip de sport ajută la creşterea rezistenţei şi flexibilităţii.

Alergat. O jumătate de oră de jogging înseamnă aproape 450 de calorii pierdute. Singura menţiune este ca alergatul să fie constant, într-un ritm moderat şi specific fiecăruia dintre noi. În plus, alergatul este o metodă excelentă de întreţinere a sănătăţii inimii şi de tonifiere a musculaturii. Pentru sezonul rece, o altă recomandare a specialiştilor este ca, înainte de a începe repriza de jogging, să ne încălzim corespunzător şi să purtăm haine puţin mai groase decât până acum, pentru a nu răci.

Box. Acest sport înseamnă fitness şi anduranţă cardiorespiratorie mus­culară, spun specialiştii. Atunci când intră în ring, sportivii pierd 320 de calorii în 30 de minute.

Baschet. 30 de minute de acţiune non-stop înseamnă dezvoltarea flexibilităţii, rezistenţă, sănătate cardiorespiratorie şi pierderea a aproximativ 300 de calorii.

Înot. O jumătate de oră de înot in­tensiv se traduce prin arderea a 360 de calorii. Acest sport oferă un antre­nament excelent pentru întregul organism, cu condiţia ca cei care preferă această activitate pentru timpul liber să respire corespunzător, pentru o bună oxigenare cerebrală.

Ciclism. Mersul pe bicicletă este o activitate excelentă pentru întreţinerea întregului corp. În funcţie de viteza cu care pedalaţi, puteţi arde 300 până la 400 de calorii la fiecare jumătate de oră. Medicii spun că ciclismul înseamnă antrenament cardio, deci sănătate pentru musculatura inimii, ajută la tonifierea musculaturii picioarelor şi a coapselor, dar nu "lucrează" foarte mult partea superioară a corpului.

Tenis. Este considerat un joc distractiv, care cere viteză, agilitate, rezistenţă şi timp de reacţie. Se consumă în jur de 250-300 de calorii într-o jumătate de oră de sesiune, oferind o mare posibilitate de a arde caloriile în exces şi de a întări musculatura, în special pe cea a inimii. Pentru a evita leziunile apărute la nivelul gleznei, se recomandă purtarea de încălţăminte adecvată.

Canotaj. Acest sport reprezintă un mod foarte eficient de a scăpa de energia suplimentară. De asemenea, ajută la dezvoltarea anduranţei, forţei şi musculaturii din umeri, bicepşi şi coapse. "Secretul" în acest sport constă în cunoaşterea temeinică a tehnicii - trebuie să ştii să-ţi coordonezi foarte bine picioarele, spatele şi braţele. În jumătate de oră de canotaj se pierd 280 de calorii.

INFO:

Câte calorii consumi
cu sporturile de iarnă
Alergat: 30 de minute,
450 de calorii
Alpinism: 30 de minute,
371 de calorii
Schi: 30 de minute,
270 de calorii
Patinaj: 30 de minute,
250 de calorii

Citește și: