Publicat

28

ianuarie

2010

18:14

49

vizualizări

Americanii au obţinut neuroni complet funcţionali

Americanii au obţinut neuroni complet funcţionali

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford din America au prelevat de la şoareci celule epiteliale pe care le-au transformat direct în neuroni funcţionali, fără a mai trece prin etapa de reprogramare în celule suşă pluripotenţiale.

Specialiştii susţin că această descoperire ar putea revoluţiona viitorul terapiilor pe baza celulelor suşă umane şi ar putea conduce la o revizuire a modului în care oamenii percep felul în care celulele îşi aleg şi îşi menţin funcţiile lor specifice în organism. "Am indus transformarea directă a unui tip de celule într-un alt tip de celule, complet diferit", explică Marius Wernig de la Institutul de biologie a celulelor suşă şi de medicină regenerativă al Universităţii Stanford, coordonatorul acestui studiu.

Neuronii obţinuţi în laborator "sunt complet funcţionali", fiind capabili să stabilească conexiuni şi să transmită semnale către alte celule nervoase, potrivit oamenilor de ştiinţă americani. Mai mult, celulele suşă embrionare au fost denumite "pluripotenţiale", deoarece sunt capabile să se transforme în oricare dintre tipurile de celule specializate (coronare, cerebrale, sangvine). Utilizarea lor, însă, ridică numeroase probleme de etică şi rămâne foarte controversată. Celule suşă denumite "adulte" sunt deja mult mai specializate.

Descoperirea în 2007 a unei metode de reprogramare a celulelor epiteliale umane în celule suşă pluripotente induse (IPS) a fost prezentată la acea vreme ca o descoperire ştiinţifică majoră, care deschide calea pentru punerea la punct a noi tratamente specializate, evitând problemele de natură etică.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Reacţia total neaşteptată a Garbinei Muguruza după ce a UMILIT-O pe Simona Halep. Ce a declarat

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info