no author
Ghita Oana Mihaela
1448 vizualizări 28 nov 2011

Angela Gheorghiu a declarat că Opera Naţională Bucureşti (ONB) este cel mai frumos loc pentru proiecţia spectacolului "Tosca", de la Covent Garden, în care este protagonistă, soprana asistând luni la evenimentul din Capitală.
Soprana a susţinut o conferinţă de presă la ONB, înaintea proiecţiei spectacolului "Tosca" de la Royal Opera House Covent Garden din Londra. Angela Gheorghiu a vorbit despre această montare, în care are rolul principal, despre dragostea ei pentru muzica românească şi un viitor proiect cu soţul ei, tenorul Roberto Alagna.
"Este foarte interesant să fiu prezentă la proiecţia propriului meu spectacol. Cred că asta fac actorii de film când au premieră", a spus soprana.
Întreebată când va juca la ONB, Angela Gheorghiu a spus că va da un răspuns "cinematografic", declarând: "Când mi se va face o propunere indecentă".
Directorul ONB, Cătălin Ionescu Arbore, prezent la conferinţa de presă, a răspuns la rândul său: "Propuneri indecente au fost mereu şi o să mai fie". El a menţionat că a existat şi propunerea de a realiza la ONB un spectacol special pentru Angela Gheorghiu.
Despre "Tosca", Angela Gheorghiu a spus că a fost un spectacol special şi personal: "A fost simplu pentru mine. A însemnat să fiu eu însămi".
Ea a mai adăugat că proiecţia acestui spectacol în ţară este specială pentru că România este legată de "Tosca" prin Hariclea Darclée. Soprana română a interpretat rolul Florei Tosca la premiera operei lui Giacomo Puccini, în anul 1900, la Roma.
Angela Gheorghiu a spus de asemenea că nu uită niciodată muzica ţării în care s-a născut, cântând-o de fiecare dată când are ocazia. "Eu ador muzica românească, la sfârşitul fiecărui concert al meu au fost piese româneşti", a spus Gheorghiu.
Ea a adăugat că în viitorul apropiat îşi doreşte să susţină la Scala din Milano un recital alături de Dan Grigore.
De asemenea Angela Gheorghiu a mărturisit că, de la începutul lunii decembrie, va lucra la un spectacol în Qatar pe muzica lui Vangelis, iar alături de ea va cânta soţul său, Roberto Alagna. Soprana a spus că spectacolul acesta este "o mică poveste a Angelei şi a lui Roberto".
Îmbăcată într-o rochie albă de dantelă cu un bolero negru şi un colier strălucitor la gât, Angela Gheorghiu a stat la proiecţia de la ONB în loja de onoare, alături de actorul Victor Rebengiuc.
Înaintea proiecţiei, a luat cuvântul ministrul Culturii Kelemen Hunor. "Bine aţi revenit în ţară, bine ai revenit, Angela!", a spus Kelemen. Acesta a prezentat-o pe soprană drept "acea persoană care a reuşit să îl ridice în picioare pe preşedintele SUA". "Dar nu pentru aceasta o iubim, o iubim pentru talentul ei, pentru munca ei", a adăugat ministrul.
Printre personalităţile invitate la proiecţie s-au numărat Ion Caramitru, Dan Grigore, Maia Morgenstern şi Medeea Marinescu.
Înaintea difuzării spectacolului, au fost prezentate mesaje video din partea mai multor artişti care au participat la realizarea acestuia la Opera Regală din Londra.
Înregistrat în iulie anul acesta, spectacolul îi are în distribuţie pe Angela Gheorghiu, care interpretează rolul principal (Floria Tosca), Jonas Kauffman (Mario Cavaradossi) şi Bryn Terfel (Scarpia), acompaniaţi de corul şi orchestra Operei Regale din Londra. Conducerea muzicală aparţine dirijorului Antonio Pappano. Regia este semnată de Jonathan Kent şi Duncan Macfarland.
Angela Gheorghiu, născută pe 7 septembrie 1965, la Adjud, este un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, cel mai bine vândut artist român de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema" de Puccini. În acelaşi an, a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi a Operei de Stat din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.

Citește și: