Oana Bujor
894 vizualizări 24 sep 2017

Dar la o analiză mai atentă specialiştii au realizat că nu este vorba despre un singur asteroid, ci doi, cu o masă şi mărime asemănătoare. Science Daily notează că cei doi asteroizi orbitează unul în jurul celuilalt la o distanţă de 100 de kilometri unul faţă de celălalt, scrie Descoperă.

De asemenea, în urma observaţiilor, a fost descoperit că sistemul binar prezintă o activitate continuă. ''Am detectat indicatori puternici ai sublimării gheţii din cauza căldurii solare propagate, similar fenomenului produs atunci când coada cometelor se formează,'' a declarat Jessica Agarwal, din cadrul Institutului Max Planck din Germania. Datorită fenomenelor produse în jurul şi pe suprafaţa asteroidului binar, acesta a fost clasificat ca fiind o cometă principală a centurii de asteroizi. 

Specialiştii consideră că este important să înţeleagă evoluţia principalei centuri de comete (aflată între Marte şi Jupiter) deoarece aceasta ar putea reprezenta un element crucial al evoluţiei Sistemului Solar. 

Diferitele caracteristici ale 288P (distanţa dintre cele două componente, mărimea aproximativ egală, excentricitatea mare şi activitatea asemănătoare unei comete) îi conferă asteroidului binar titlul de unul dintre obiectele unice din Sistemul Solar. Echipa a concluzionat că are o vechime de 5.000 de ani. 

Citește și: