Versiunea Beta

Care este cel mai mare oraş din lume

de Ionela SAMOILĂ

Care este cel mai mare oraş din lume? Aceasta este o întrebare care aşteaptă un răspuns, potrivit BBC, care a trecut în revistă câteva metropole ce şi-ar putea disputa numele de "cel mai mare oraş", precum Tokio, Seul, Chongqing ori Shanghai.

Astfel, Tokio ar fi cea mai mare "metropolă" a lumii, după anumiţi experţi, mai ales dacă se ia în considerare populaţia de aproximativ 36 de milioane de oameni. Teritoriul propriu-zis al oraşului găzduieşte însă doar opt milioane de locuitori. Luând în calcul şi regiunile aferente ale Tokio, adică fi oraşul Yokohama, al doilea ca mărime din Japonia, precum şi alte 86 de localităţi din regiune, ajungem să atribuim capitalei numărul de locuitori ai întregii regiuni.

Specialişti în demografie: "Clasamentele ONU nu sunt relevante"

Stabilirea graniţelor unui oraş nu este o sarcină uşoară, deoarece nu există nişte standarde internaţionale care să reglementeze acest lucru.

În 2009, doi specialişti în demografie, au comparat mai multe clasamente şi au ajuns la concluzia că există 30 de topuri ale celor mai populate 20 de oraşe din lume. Unul dintre ei, Rich Greene, profesor de geografie la Universitatea din Illinois, Statele Unite, spune că relevante nu sunt nici măcar clasamentele autorizate, cum ar fi cel întocmit de ONU, care "compară merele cu perele"."Un oraş presupune, în viziunea noastră, trei noţiuni. Prima ar fi aceea de oraş ca parte administrativă, legală. A doua este cea de zonă urbană, partea ocupată de clădiri. Al treilea concept este cel de zonă metropolitană, adică regiunea unde pătrund toate influenţele oraşului propriu-zis", explică Rich Greene.

În China - un oraş de mărimea Austriei

Cei mai mulţi experţi califică Tokio ca fiind cel mai mare oraş din lume din cauza numărului mare de oameni care locuiesc în zona urbanizată a acestuia. Probabil că şi în 2025, tot această metropolă va fi cea mai amre din lume, cu toate că nu se aşteaptă o creştere masivă a populaţiei acestuia.

ONU estimează că Tokio va fi urmat îndeaproape de marile oraşe ale Indiei - Delhi şi Bombay- care ar putea ajunge la 29, respectiv 26 de milioane de locuitori până atunci.

În ceea ce priveşte China, se pare că oraşele acesteia sunt într-o continuă expansiune, astfel încât - pentru prima dată - jumătate din populaţia ţării locuieşte în zona urbană, potrivit sursei citate. Totuşi, statisticile demografice ale Chinei nu sunt foarte relevante.

În 2005, Time Magazine desemna peste noapte oraşul Chongqing ca fiind nu doar cel mai mare din China, ci şi din lume. S-a dovedit că afirmaţia era nefondată.

Profesorul Kam Wing Chan de la Universitatea din Washington, Statele Unite, a studiat problemele demografiei din China şi explică aceste confuzii prin faptul că, în China, noţiunea de oraş sau municipalitate corespunde adesea celei de provincie.

Cei mai mulţi dintre cei 30 de milioane de oameni despre care s-a spus că ar locui în oraşul Chonqing erau, de fapt, agricultori răspândiţi în zonele rurale ale provinciei omonime. Întreaga provincie se apropie ca întindere de suprafaţa Austriei.

Oraşele Chinei - giganţi urbani

"Dacă ar trebui să parcurgem distanţa dintre centrul şi periferia aşa-ziselor oraşe în care trăiesc cele 30 de milioane de suflete, s-ar putea ca acest lucru să dureze o zi sau două, având în vedere că nici starea drumurilor din aceste locuri nu este presa grozavă. Aşadar, este imposibil să cataloghezi o astfel de aşezare ca fiind un oraş. Oraşul este o aşezare unitară", explică profesorul Chan.

Specialistul estimează şi că populaţia reală a Chongqing este de doar şase sau şapte milioane. În realitate, cel mai mare oraş al Chinei este Shanghai, despre care se spune că ar avea o populaţie de 20 de milioane de oameni, însă profesorul Chan crede că ar avea doar 16 milioane.

Kam Wing Chan spune că oamenilor doar le place să creadă că oraşele Chinei sunt mai mari decât în realitate. Specialistul s-a văzut nevoit să-i corecteze pe o serie de colegi de-ai săi, care au făcut aprecieri greşite la o conferinţă globală pe tema viitoarelor metropole ale lumii.

"Încercau să ilustreze o imagine apocaliptică a acestor giganţi urbani greu de administrat, metropole cu populaţii ce ajungeau la 20 sau 30 de milioane de locuitori. Au inclus şi China în acest scenariu alarmant, dar eu sunt de părere că perspectiva aceasta ar trebui revizuită din temelii", a ţinut să adauge specialistul în demografie.

 


 

 

8 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 sylla 30.01.2012 16:20

AGROO_ZOO_SILVIC_INDUSTRIE SI COMERT____TEHNICI SI TEHNOLOGIII......SALVEAZA ROMANIKAAAAA.......SA MULTUMIM LUI ZAMOLXEX PT DARURI<HARURI SI HARISME....APA PAIE SI BATAIE.....PLOI<SOARE VREME BUNAAAA.....SI ATENTIE+++=====SA INGRIJIM PATRIEA,K,EA NE DA,DACA II DAM.....IAR LA POPOR SA II ASIGURAM DFO.....IAR POooooPUuuuuLAaaaTIEI=sa ii dam PAINE SI CIRC.....PRIMA NOCTES.....CURSUS HONORUM.....

 
#2 uno 30.01.2012 17:45

Cel mai mare oras ? Fara indoiala metropola Mărgău ! Nu degeaba i se face reclama...degeaba

 
#3 piese auto ieftine 30.01.2012 19:27

Cauti piese auto ieftine?
Intra pe epiesa.ro si gasesti toata gama de piese auto la pret de importator.
Comercializam piese originale si after market de la cei mai cunoscuti producatori.
Urmeaza sa faci revizia si nu te incadrezi in buget? Urmareste super promotiile noastre la filtrele MANN
unde avem discount de 60%.
Cauti ulei motor de calitate la cel mai mic pret? epiesa.ro este solutia perfecta.
Te asteptam pe epiesa.ro sa te convingi singur !

 
#4 T.T. 30.01.2012 22:21

Nu inteleg de ce se omoara unii sa arate ca orasul lor e cel mai mare, cand elegant e sa locuiesti in localitati mai mici, ce avantaj iti aduce monstrul? Intr-un oras de un milion - doua de locuitori poti avea de toate, apoi se adauga doar poluare, trafic greoi, probleme administrative si cate si mai cate..

 
#5 Matusa Tamara 31.01.2012 07:40

Cauta pe Google cuvantul "adrian nastase romopi" si pe prima pagina afisata afli daca este corecta pedeapsa de 2 ani inchisoare!!

 
#6 Simplu 31.01.2012 13:37

Nu comunic

 
#7 lada 20.10.2012 18:25

inteleg de ce se omoara unii sa arate ca orasul lor e cel mai mare,

 
#8 RichTheBest1337 25.03.2015 17:41

RichTheBest1337

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
SURPRIZĂ! Oferta pe care Iranul i-a făcut-o României. Ce răspuns aşteaptă oficialii de la Teheran