1561 vizualizări 10 ian 2017

Chestionarul a fost distribuit în rândul a 9.000 de persoane din Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Novegia şi Suedia. Participanţii au fost rugaţi să acorde o notă pe o scară de la 0 - însemnând pace totală, niciun risc de conflict mondial -  la 10 - însemând risc crescut de izbucnire a unui război mondial. 

Locuitorii marilor puteri din vest - Marea Britanie, Franţa, Germania şi Statele Unite - au fost cei mai pesimişti în ceea ce priveşte gradul de securitate la nivel global. Ei au răspuns în proporţie de 61-64% că, în situaţia actuală, lumea este tot mai aproape de izbucnirea unui război mondial, acordând calificative de peste 6. De cealaltă parte, doar 15-19% dintre respondenţi s-au declarat optimişti în ceea ce priveşte acest aspect. 

Un lucru interesant este acela că, deşi trăiesc în vecinătatea Rusiei, cetăţenii ţărilor sunt mult mai optimişti, doar 45-52% dintre ei considerând că lumea se află în pericol. 

Dincolo de un conflict major la nivel mondial, o altă problemă de securitate este aceea a atentatelor teroriste. Din acest punct de vedere, britanicii, francezii, nemţii şi americanii se aşteaptă ca ţările lor să fie ţintele unor noi atentate teroriste în 2017. Nu mai puţin de 8 din 10 francezi consideră că acest lucru se va întâmpla, în timp ce peste 3 din 10 declară că un atac terorist în 2017 este aproape iminent. Acest lucru se explică, având în vedere că Franţa a fost lovită de două ori de terorişti în mai puţin de 2 ani. 

De partea cealaltă, aproape 7 din 10 britanici se tem de un posibil atentat. La fel se întâmplă în cazul a 59% dintre americani şi 60% dintre nemţi. În cazul celor din urmă procentul ar putea fi mai mare în prezent, având în vedere că aplicarea chestionarului a avut loc înainte de atacul din Târgul de Crăciun de la Berlin de pe 19 decembrie. 

Nordicii au păreri foarte impărţite în această privinţă, exceptându-i pe finlandezi, care sunt extrem de sceptici şi, în proporţie de 63%, nu consideră că ţara lor poate fi lovită de un atac terorist. 

 

 

Citește și: