no author
no author
Simona TUDORACHE
1330 vizualizări 3 aug 2017

“Există uleiuri vegetale care se pot folosi atât extern, cât şi intern, obţinute chimic sau prin presare la rece a anumitor plante, seminţe sau sâmburi (uleiul de măsline, de cocos, de argan, de migdale dulci, de ricin etc ),  şi uleiurile esenţiale sau obţinute prin macerare, compuse dintr-un ulei de bază şi diverse extracte (ulei de mentă, de levanţică, de eucalipt ) destinate uzului  extern, pentru masaj , baie sau aromaterapie. Practic se poate obţine ulei esenţial din orice plantă’’, subliniază medicul dermatolog Proca Ancuţa pentru Gândul.

Dintre uleiurile vegetale  sunt recomandate cele obţinute prin presare la rece, care îşi păstrează proprietăţile. Iată care sunt cele mai bune în opinia medicului!

1.Uleiul de măsline oferă multiple beneficii. Acestea se datorează atât conţinutului ridicat de acizi graşi monosaturaţi, cât şi continutului ridicat de antioxidanţi,  care contribuie la neutralizarea acţiunii radicalilor liberi, ce determină îmbătrânirea pielii şi cancerul de piele, dar nu numai. Previne apariţia bolilor de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL(colesterolul "rău"), în timp ce creşte nivelul de colesterol HDL (colesterolul "bun"). Dacă este folosit pe păr şi piele, poate fi un bun hidratant.

2. Uleiul de migdale are proprietăţi calmante si hidratante, hrăneşte şi calmează pielea. Poate fi utilizat şi pentru păr. Turnaţi câteva picături pe părul umed şi masaţi delicat, repartizând uleiul pe tot părul.

3.Uleiul de argan este bogat în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, precum şi vitamina E şi antioxidanţi, aşa că poate fi un remediu eficient împotriva procesului de îmbătrânire, de aceea este aplicat în multe tratamente cosmetice. Se utilizează pe piele, păr, unghii. Dacă îl veţi folosi regulat, veţi avea tenul luminos şi bine hidratat.

4. Uleiul de nucă aplicat extern poate fi remediul ideal împotriva ridurilor, fiind potrivit pentru un  ten uscat, ridat şi îmbătrânit. Acesta menţine elasticitatea şi revigorează tenul. Consumul intern de ulei de nucă stimulează producţia de melatonină, oferind un somn odihnitor. Uleiul de nucă este bogat în antioxidanţi care neutralizează efectele radicalilor liberi, vinovaţi pentru deteriorarea celulelor. Datorită acizilor graşi buni, uleiul de nucă stimulează creierul, memoria şi nivelul de concentrare. De asemenea, scade colesterolul rău şi trigliceridele, fiind recomandat persoanelor care suferă de hipercolesterolemie şi sunt predispuse la ateroscleroză.

5.Uleiul de cocos este un puternic antioxidant natural, întăreşte sistemul imunitar şi ajută organismul să lupte cu viruşii şi bacteriile. Se poate folosi şi pentru uz extern, ca şi emolient pentru piele. De asemenea, este foarte bun şi pentru păr.

6. Uleiul de burago (limba mielului). Redă supleţea , elasticitatea şi tonicitatea pielii uscate, ridate şi obosite.

7. Uleiul din alune de pădure este hrănitor şi regenerant.

8. Uleiul de luminiţa nopţii (primula) este ideal pentru pielea matură şi uscată, are proprietăţi calmante, revitalizante şi poate fi un bun antirid.

9. Uleiul din sâmburi de caise este indicat pentru îngrijirea tenului îmbătrânit şi ridat.

10. Uleiul de ricin poate fi un demachiant blând pentru ochi, îngrijeşte şi alungeşte genele.

11. Uleiul de cătină se foloseşte atât intern, în special pentru creşterea imunităţii, cât şi extern, având proprietăţi nutritive, cicatrizante şi regeneratoare.

12. Uleiul de jojoba, bun şi pentru tenul mixt sau acneic, reglează secreţia de sebum. Se poate folosi pe post de demachiant sau ca şi tratament pentru păr .

13. Uleiul de macadamia, cunoscut pentru proprietatea sa de a vindeca pielea, poate fi folosit pentru a preveni sau atenua vergeturile .

14. Uleiul din seminţe de cactus este bogat în vitamina E şi acizi graşi nesaturaţi, din care peste 60% acid linoleic, are un puternic efect antioxidant, reface pielea, stimulează formarea ceramidelor. Utilizat periodic meţine pielea elastică, fermă şi catifelată, îi asigură nutriţia naturală şi luminozitatea.

15. Uleiul din seminţe de in , folosit în special pentru uz intern, este bogat în omega 3 , reglează tranzitul intestinal lent, conţine substanţe care au proprietăţi antivirale, antibacteriene, antiparazitare şi antitumorale.

16. Uleiul din sâmburi de struguri este bogat în resveratrol şi procianidine, antioxidanţi puternici care previn îmbătrânirea şi au proprietăţi astringente. Menţine elasticitatea pielii şi luptă impotriva ridurilor, arsurilor solare şi a vergeturilor.

Uleiurile care ajută frumuseţea

Uleiul de gălbenele. Se obţine de obicei prin macerarea florilor, calmează iritaţiile şi arsurile solare.

Uleiul din arbore de ceai se regăseşte în multe produse cosmetice destinate tenului seboreic  sau acneic. Are proprietăţi antibacteriene şi antifungice dovedite.

Uleiul de eucalipt este un bun antibacterian.

Uleiul de geranium (muşcată ) grăbeşte vindecarea rănilor .

Uleiurile de bergamota, lavandă şi ylang-ylang  au efect relaxant, scad anxietatea şi depresia. Sunt foarte folosite în aromaterapie şi masaj.

Uleiurile care ţin insectele la distanţă:  uleiul de busuioc, de bergamota, de cimbru, de lavandă, de lămâiţă , de mentă , de maghiran.

 

Citește și: