Mădălina CHIŢU
Mădălina CHIŢU
32897 vizualizări 18 mai 2011

O femeie petrece zilnic în medie 23 de minute pentru a-şi spăla şi usca părul, ceea ce înseamnă aproximativ două ore şi jumătate în fiecare săptămână, arată studiile din domeniu. Potrivit aceloraşi date, aproximativ 40% dintre femei se spală zilnic pe cap.

Specialiştii în dermatologie afirmă că acest obicei este dăunător podoabei capilare, mai ales că există persoane al căror păr nu necesită spălare zilnică, informează The Huffinghton Post. Experţii spun că părul femeilor afro-americane ar trebui spălat o dată pe săptămână sau chiar o dată la două săptămâni. Persoanele cu origini hispanice sunt printre cele care îşi spală părul mai rar. Oamenii care au părul gras şi subţire sunt cei care se spală mai des pe cap.

Medicii precizează că obsesia de a-ţi spăla zilnic părul poate duce chiar la deteriorarea lui. "Nu cred sub nicio formă că spălarea zilnică a părului este o necesitate. Acest obicei s-a dezvoltat ca urmare a culturii «mirosului frumos» şi nu dintr-o nevoie reală. Totuşi asta nu înseamnă că opusul este adevărat. Nu ştiu să existe vreo demonstraţie conform căreia spălatul mai rar al părului este mai sănătos", spune medicul dermatolog Amy McMichael, de la Wake Forest University School of Medicine din Winston-Salem, North Carolina. Potrivit specialiştilor, spălarea zilnică a părului conduce la pierderea unor uleiuri importante, ceea ce poate cauza ruperea acestuia în timp.

Stilista Louise O'Connor, care deţine un salon de înfrumuseţare în New York, recomandă spălarea părului doar cu apă o dată la două zile şi aplicarea unui balsam. Ea spune că, atunci când părul este spălat totuşi cu şampon, este bine ca acesta să fie aplicat doar pe scalp, şi nu pe toată lungimea firului deoarece acest lucru poate fi extrem de abraziv.

George Costarellis, medic dermatolog şi director la University of Pennsylvania Hair and Scalp Clinic, afirmă că persoanele care au mătreaţă trebuie să acorde o atenţie deosebită îngrijirii părului. Potrivit acestuia, persoanele care se confruntă cu această problemă trebuie să urmeze sfatul medicului, care le-ar putea chiar recomanda să se spele pe cap zilnic. "Persoanele care se spală extrem de rar pe păr îşi pun podoaba capilară în pericol. Firele de păr care au ieşit din rădăcină se acumulează pe scalp. În acest timp, alte fire de păr cresc, iar acestea se încâlcesc atât de tare încât singura soluţie de remediere a acestei probleme este tăierea completă", menţionează dr. Costarellis.

Citește și: