56 vizualizări 22 feb 2010

Jocuri, haine, accesorii pentru birou, figurine şi tot felul de mărunţişuri inscripţionate cu sigla filmului sau chipurile actorilor sunt produsele care contribuie la creşterea câştigurilor unei pelicule. Dincolo de rezultatele de box-office, succesul unui film se măsoară şi după cifra obţinută din vânzarea produselor personalizate, care se găsesc pe piaţă şi după ce filmul nu mai rulează pe marele ecran.

Un robot din "Transformers" costă în medie 50 de lei

Printre cele mai scumpe produse de serie care se găsesc inclusiv pe piaţa din România sunt roboţii din "Transformers", care se vând sub formă de maşină, şi se transformă exact ca în film. În primele şase luni de la lansarea filmului s-au vândut roboţei în valoare totală de aproape 600 de milioane de dolari la nivel mondial, devenind astfel unele din cele mai de succes jucării. Însă cel mai scump obiect vândut vreodată este T.I.E Fighter din Star Wars, miniatură adjudecată la licitaţie pentru 350.000 de dolari. De altfel, Star Wars este filmul care a vândut cele mai scumpe obiecte, de la sabia luminoasă a lui Luke Skywalker (190.000 dolari), până la roba lui Darth Vader (61.000 dolari). De altfel, din 1977 încoace, Star Wars au vândut produse în valoare de 8 miliarde de dolari, cea mai mare sumă asociată vreodată unui film, în afara vânzării biletelor.

Industria care se dezvoltă în spatele filmelor valorează sute de milioane şi este comparabilă cu banii obţinuţi din vânzarea biletelor. De exemplu, "Avatarul" lui James Cameron are toate şansele să urce în top şi la categoria cu cele mai bine vândute produse oficiale. Deja există ceasuri, obiecte pentru birou, haine, jocuri video, programe prin care să îţi "transformi" o poză în avatar. Şi astea la doar câteva luni de la lansarea filmului. Se vorbeşte că industria aceasta a produs deja 200 de milioane de dolari şi este în creştere, cu atât mai mult cu cât filmul îşi adjudecă premii după premii la diferite ceremonii de gen.

Jocul Pokemon-193 milioane dolari, Harry Potter, doar 40

De filme sunt legate şi multe jocuri video, care chiar dacă au precedat sau au succedat pelicula de pe marele ecran, au contribuit la succesul brandului respectiv. De exemplu, jocul Pokemon valorează 193 de milioane de dolari, fiind pe locul 3 în topul celor mai bine vândute jocuri, iar dvd-urile cu seria animată au ajuns în casele a câteva zeci de milioane de copii din toată lumea. În acelaşi timp, jocul făcut după Harry Potter valorează "doar" 40 de milioane de dolari.

Dintre produsele oficiale vândute pe piaţă, afişele originale par să aibă o valoare foarte mare, care creşte o dată cu vechimea filmului. De exemplu, cel mai scump afiş de promovare a unei pelicule a fost vândut în anul 2005 pentru suma de 690.000 dolari şi era posterul filmului mut "Metropolis", lansat în 1927. Era unul din cele patru exemplare care mai existau la vremea respectivă şi a fost adjudecat la o licitaţie din California.

Interesant este că, uneori, succesul unui produs depăşeşte succesul filmului după care a fost lansat. De exemplu, cel mai scump soldat de jucărie vândut până acum este G.I Joe, care a costat 200.000 dolari în 2003. Figurina a fost făcută după un film despre cel de-al Doilea Război Mondial care a fost turnat în SUA în 1945. Jucăria măsoară puţin peste 11 centimetri şi are 21 de părţi detaşabile.

INFO PLUS

Cea mai bine vândută jucărie

Păpuşile cu personajele principale ale serialului Hannah Montana au fost declarate în 2007 cele mai bine vândute jucării ale Crăciunului în America, în vreme ce produsele cu marca Hannah Montana sunt la mare cautare în hypermarketurile din România, unde există raioane speciale pentru astfel de produse de brand: caiete, stilouri, penare, tricouri, ghiozdane.

Citește și: