244 vizualizări 6 feb 2011

Conform datelor Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, în ţara noastră trăiesc 420.000 de bolnavi de cancer. Dr. Şerban Negru, preşedintele OncoHelp, susţine că numărul cazurilor de cancer în rândul populaţiei tinere se înmulţesc.

"Statisticile mai arată că o femeie din opt este predispusă cancerului la sân, în timp ce o persoană din trei va suferi de cancer la un moment dat în viaţă. Cancerul poate fi prevenit", subliniază dr. Negru. Medicul completează că deşi rata de vindecarea a cancerului a ajuns la 60 la sută, datorită tratamentelor inovatoare, diagnosticarea precoce are un rol esenţial în vindecarea pacienţilor.
Potrivit specialiştilor din domeniul sănătăţii de la Institutul de Cercetare în domeniul Oncologic din Statele Unite ale Americii (AICR) şi de la Fundaţia Mondială de Oncologie (WCRF), câteva schimbări minime ale stilului de viaţă ar putea preveni 40 la sută din cancerele de sân şi zeci de mii cazuri de cancer de colon şi de prostată numai în SUA.

Dieta echilibrată previne cancerul

"Este regretabil faptul că în 2011 oamenii mor din cauza unor forme de cancer care ar putea fi prevenite fără mari eforturi. Menţinerea unei greutăţi normale, adoptarea unei diete echilibrate şi a unui stil de viaţă activ sunt cele mai la îndemână schimbări care ar putea scădea numărul deceselor provocate de cancer", spune Martin Wiseman, consilier al WCRF.
Potrivit statisticilor, în China, sunt depistate anual 620.000 de cazuri noi de cancer, dintre care 27 la sută ar putea fi prevenite. De asemenea, anual în SUA sunt depistate 340. 000 de cazuri, dintre care aproximativ 35 la sută ar putea fi prevenite. Datele mai arată că schimbarea stilului de viaţă ar putea preveni anual apariţia a 61. 000 de cazuri noi de cancer în Brazilia şi a 79. 000 de cazuri noi în Marea Britanie.

150 de minute de exerciţii fizice pe săptămână scad riscul de cancer

Constatările WCRF sunt susţinute şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care precizează că persoanele care fac exerciţii prezintă un risc scăzut de a suferi de cancer, boli de inimă şi diabet.
Cancerul este principala cauză de deces la nivel mondial, iar experţii din domeniul sănătăţii atrag atenţia asupra faptului că incidenţa acestei boli în rândul populaţiei este în creştere. Potrivit statisticilor, anual, la nivel mondial, aproximativ 12,7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu o formă de cancer, iar 7,6 milioane de persoane mor din această cauză. Până în prezent, specialiştii din domeniul oncologic au putut să identifice în jur de 200 de tipuri de cancer.

Potrivit estimărilor realizate de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Oncologic (IARC), cancerul va ucide mai mult de 13.2 milioane de persoane pe an până în 2030, aproape dublu faţă de anul 2008.

Pentru a scădea incidenţa acestei maladii, OMS recomandă adulţilor să facă săptămânal în jur de 150 de minute de exerciţii fizice cu intensitate moderată. Potrivit experţilor, acest lucru poate fi realizat prin plimbări zilnice de 30 de minute.
Creşterea preţului la pachetele de ţigări este o măsură cerută de experţii din domeniul sănătăţii guvernelor, doarece tutunul ucide anual milioane de persoane care au acest viciu, dar şi câteva sute de mii de persoane care nu sunt dependente de tutun, dar stau în preajma fumătorilor.

Citește și: