Publicat

6

august

2012

16:13

2907

vizualizări

Certurile în cuplu, mai benefice decât iertarea şi uitarea conflictelor

Certurile în cuplu, mai benefice decât iertarea şi uitarea conflictelor

Chiar dacă se spune că este bine să ierţi şi să uiţi, părerea psihologilor este alta, aceştia susţinând că enervarea şi certurile pot fi cea mai bună cale de a rezolva conflictele în cuplu şi de a împiedica acumularea de resentimente, potrivit dailymail.co.uk.James McNulty, profesor asociat la University of Tennessee, spune că "disconfortul pe termen scurt al unei discuţii la nervi, dar cu sinceritate", poate fi benefic pentru sănătatea relaţiei pe termen lung.

Acesta spune că a tot găsit indicii că gândurile şi comportamentul asociate cu starea de bine duc până la urmă la înrăutăţirea stării unor persoane, de obicei acele persoane care nu ajung atât de uşor la o stare de bine.

Astfel, el a început să cerceteze costurile psihologiei pozitive şi, într-o serie de studii recente, a constatat că iertarea în căsnicie poate avea efecte negative neintenţionate.

"Cu toţii avem parte la un moment dat într-o relaţie de o transgresare a partenerului împotriva noastră cumva. De exemplu, partenerul poate fi iresponsabil financiar, necredincios sau poate să nu-l susţină pe celălalt. Când se întâmplă astfel de lucruri, trebuie să decidem dacă ne enervăm şi rămânem furioşi sau iertăm", spune James McNulty.

Cercetările sale au relevat că sunt mai mulţi factori care influenţează eficacitatea iertării, incluzând gravitatea şi frecvenţa transgresărilor, dar şi cât de bine se poartă partenerul.

"Convingerea că partenerul este iertător îi face pe oamenii drăguţi să fie mai puţin înclinaţi să îl jignească iar pe cei dezagreabili, mai înclinaţi să o facă", spune McNulty.

În plus, enervarea îi semnalează celui care a jignit că purtarea sa nu este acceptabilă, altfel problema poate să existe în continuare şi poate afecta relaţia pe termen lung.

Cu toate acestea, felul în care oamenii decid în cazul unui conflict într-o relaţie este determinat şi de împrejurările în care se ia decizia şi nu există un singur răspuns corect pentru toate situaţiile, mai spune McNulty.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
"Regele!" VIDEO Imagini spectaculoase cu Mutu în Cuba. "Cu bani sau fără bani, fac mereu doar ce vreau eu şi cuvântul meu e lege..." Fanii, încântaţi: "Aşa să faci şi luni, după meci..."

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info