Publicat

8

august

2012

11:05

1058

vizualizări

Chimioterapia, prin lezarea celulelor sănătoase, poate alimenta cancerul - STUDIU

Chimioterapia, prin lezarea celulelor sănătoase, poate alimenta cancerul - STUDIU

Este vorba de un nou mecanism descoperit "în mod complet neaşteptat" de cercetătorii americani, care studiau rezistenţa la chimioterapie, observată la pacienţi care sufereau de cancere metastazate la sân, prostată, plămâni şi colon.

Cercetătorii au evidenţiat astfel rolul important al fibroblastelor, celule noncanceroase, în procesul de cicatrizare a plăgilor şi în producţia de colagen.

Dar, atunci când se află în apropierea unor tumori canceroase şi sunt expuse la chimioterapie, aceste celule suferă alterări ale ADN-ului şi produc o proteină denumită WNT16B, care permite celulelor canceroase să se dezvolte şi să invadeze ţesuturile învecinate, rezistând la tratament.

Sinteza de WNT16B a crescut de până la 30 de ori, acest rezultat fiind "complet neaşteptat", afirmă Peter Nelson, coautor al acestui studiu publicat în revista Nature Medicine.

"Descoperirea noastră arată că micromediul în care se află tumoarea are un impact asupra reuşitei sau eşecului tratamentului", a spus Peter Nelson, potrivit căruia aceeaşi celulă canceroasă, dacă este supusă unor medii diferite, poate să reacţioneze "în mod complet diferit" la chimioterapie.

Chimioterapia se bazează pe administrarea de medicamente care atacă celulele canceroase, distrugându-le sau oprindu-le creşterea. Însă, după o bună reacţie iniţială, tratamentul poate să devină mai puţin eficient pe parcursul şedinţelor următoare, din cauza fenomenului de rezistenţă a organismului la terapie.

Cercetătorii americani au testat efectele chimioterapiei pe bărbaţi suferind de cancer de prostată, înainte de a confirma rezultatele lor pe paciente suferind de cancer mamar şi ovarian.

Aceste cercetări deschid calea spre obţinerea unor noi tratamente pentru pacienţii suferind de cancer în stadii avansate.

"Un anticorp al proteinei WNT16B, administrat în cadrul chimioterapiei, ar putea ameliora reacţia (distrugând mai multe celule canceroase). Acest fapt ar permite utilizarea unor doze terapeutice mai mici şi mai puţin toxice", a explicat Peter Nelson.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Anunţ ŞOC în tenis! Se retrage la doar 25 de ani. E cu doar 4 zile mai mare decât Simona Halep, dar a decis să spună STOP

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info