Versiunea Beta

Criticul de artă Radu Varia a primit Medalia de Argint a Academiei Regale a Scoţiei

de Aura STAN

Radu Varia a fost distins la Edinburgh cu prestigioasa Medalie de Argint a Academiei Regale a Scoţiei

Radu Varia, doctor în Istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris, specialist în Brâncuşi, a fost distins pe 24 noiembrie la Edinburgh cu prestigioasa Medalie de Argint a Academiei Regale a Scoţiei.

În plus, criticului de artă i s-a făcut onoarea de a susţine la Academia Regală din Edinburgh, "The Sir William Gillies Annual Lecture", cel mai important discurs al anului. În trecut, acest speech i-a fost încredinţat unor personalităţi ca Lord Yehudi Menuhin sau Sir Alan Bowness, autor de-al unor lucrări ca "Arta modernă europeană" sau "Arta britanică contemporană".


Intitulat "Brâncuşi: o mare experienţă spirituală", discursul a fost rostit în faţa unei audienţe numeroase, în amfiteatrul Academiei Regale. Varia a expus în faţa publicului câteva din premisele filosofice şi determinările matematice ale operei lui Brâncuşi.

Românul a fost prezentat de Bill Scott, Preşedintele Academiei Regale, şi de Arthur Watson, Secretarul General al acesteia, drept o "personalitate europeană de prim rang" şi "principala autoritate mondială în domeniul Brâncuşi". La sfârşitul discursului, lui Radu Varia i-a fost înmânată Medalia de Argint a Academiei Regale. De la crearea Academiei Regale, în anul 1826, şi până azi numai 12 personalităţi ale culturii mondiale au primit această Medalie.

Criticul şi istoricul de artă Radu Varia a fost apreciat şi în România. La începutul acestui an, Traian Băsescu i-a conferit acestuia Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor, categia F, "Promovarea Culturii". Varia a fost prieten apropiat al lui Salvador Dali, cu care a colaborat la crearea Muzeului "Dali" din Figueras, inaugurat în 1974, cel mai vizitat din Spania după Prado din Madrid.

 


 

 

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE