Publicat

7

decembrie

2011

12:11

236

vizualizări

Criticul de artă Radu Varia a primit Medalia de Argint a Academiei Regale a Scoţiei

Criticul de artă Radu Varia a primit Medalia de Argint a Academiei Regale a Scoţiei

Radu Varia, doctor în Istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris, specialist în Brâncuşi, a fost distins pe 24 noiembrie la Edinburgh cu prestigioasa Medalie de Argint a Academiei Regale a Scoţiei.

În plus, criticului de artă i s-a făcut onoarea de a susţine la Academia Regală din Edinburgh, "The Sir William Gillies Annual Lecture", cel mai important discurs al anului. În trecut, acest speech i-a fost încredinţat unor personalităţi ca Lord Yehudi Menuhin sau Sir Alan Bowness, autor de-al unor lucrări ca "Arta modernă europeană" sau "Arta britanică contemporană".


Intitulat "Brâncuşi: o mare experienţă spirituală", discursul a fost rostit în faţa unei audienţe numeroase, în amfiteatrul Academiei Regale. Varia a expus în faţa publicului câteva din premisele filosofice şi determinările matematice ale operei lui Brâncuşi.

Românul a fost prezentat de Bill Scott, Preşedintele Academiei Regale, şi de Arthur Watson, Secretarul General al acesteia, drept o "personalitate europeană de prim rang" şi "principala autoritate mondială în domeniul Brâncuşi". La sfârşitul discursului, lui Radu Varia i-a fost înmânată Medalia de Argint a Academiei Regale. De la crearea Academiei Regale, în anul 1826, şi până azi numai 12 personalităţi ale culturii mondiale au primit această Medalie.

Criticul şi istoricul de artă Radu Varia a fost apreciat şi în România. La începutul acestui an, Traian Băsescu i-a conferit acestuia Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor, categia F, "Promovarea Culturii". Varia a fost prieten apropiat al lui Salvador Dali, cu care a colaborat la crearea Muzeului "Dali" din Figueras, inaugurat în 1974, cel mai vizitat din Spania după Prado din Madrid.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Asta le întrece pe toate! Un senator spune că este prieten cu Kim Jong-Un! Ce cadou incredibil vrea să-i ducă liderului nord-coreean

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info