9036 vizualizări 10 sep 2012

Business Insider publică un articol din care reiese că „Facebook urmăreşte orice mişcare online a utilizatorilor săi”.

Folosind programul Abine DNT+, jurnaliştii au stabilit că Facebook are peste 200 de „urmăritori” (trackers), care observă activitatea pe internet a utilizatorilor săi, pe site-uri care aparent nu au nicio legătură cu Facebook.

Printre aceşti urmăritori se numără cookie-uri, coduri Java sau tag-uri iFrame (care plasează un document HTML extern în interiorul unei pagini).

Toate aceste modalităţi folosite de Facebook au ca scop cunoaşterea mai bună a utilizatorilor, pentru afişarea de reclame potrivite pe pagina lor de profil. Publicitarii numesc acest lucru „targetare”, în timp ce criticii spun că, de fapt, este spionaj.

Business Insider scrie că utilizatorii îşi pot da seama dacă o pagină are „trackeri” sau nu în funcţie de cât de repede se încarcă. Dacă încărcarea durează mai mult decât în mod obişnuit, acesta este un indiciu că pagina conţine „urmăritori”. Cel mai simplu mod pentru utilizatori de a se proteja este să dezactiveze toate cookie-urile din browser şi istoria căutărilor, scriu jurnaliştii.

Samantha Felix, care a realizat cercetarea, spune că fiecare site pe care l-a verificat ea (site-uri de ştiri, de cumpărături etc) are un număr diferit de „trackeri” de Facebook, variind de la 0 la 20. Conform unui studiu recent, oamenii de la Facebook sunt cel mai interesaţi de trei aspecte, în ordine: ce citesc, ce conţinut împărtăşesc şi ce cumpără utilizatorii lor.
 

Citește și: