632 vizualizări 9 mar 2010

Frigiderul este instrumentul modern de păstrare în stare proaspătă a alimentelor, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul de la Institutul de Cercetări Alimentare şi autorul cărţii "Noua Ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?". "Utilizarea acestuia trebuie făcută respectând regulile de igienă, temperaturile şi timpii de conservare caracteristici", adaugă specialistul în nutriţie.

Frigiderele au de regulă două zone de depozitare cu temperaturi diferite. Astfel, în zona de refrigerare temperatura trebuie să fie în permanenţă mai mică de patru grade, în caz contrar alimentele preparate se pot altera, deoarece microorganismele devin active la temperaturi ridicate. "Dacă temperatura nu este mai mare de patru grade, atunci alimentele se pot păstra între două şi şapte zile, în funcţie de produs", spune prof. dr. Mencinicopschi.

Cea de-a doua zonă de depozitare este cea a congelatorului, în care temperatura trebuie să fie în permanenţă mai mică de - 18 grade Celsius. "Congelatorul asigură o păstrare între trei şi 24 de luni, în funcţie de aliment. O condiţie esenţială pentru păstrarea alimentelor în parametri de siguranţă, evitând deteriorarea şi alterarea lor, este aceea de a verifica în permanenţă temperaturile de refrigerare", subliniază medicul nutriţionist.

Recongelarea - factor de înmulţire microbiană

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia asupra faptului că orice aliment congelat nu se va recongela, "deoarece înmulţirea microbiană se reia cu rapiditate, iar alimentul devine periculos pentru organism. Cel mai indicat este să punem în congelator legumele, fructe şi carnea în pacheţele mici, de câte o porţie, pentru a nu fi nevoiţi să recongelăm produsul".

În acelaşi timp, în compartimentul de refrigerare alimentele vor fi depozitate conform indicaţiilor existente, în aşa fel încât fructele, legumele, hrana proaspătă, carnea şi produsele din carne, ouă, untul să fie stocate în zonele indicate şi în nici un caz amestecate unele cu altele. "Carnea proaspătă nu va fi pusă niciodată deoasupra legumelor şi fructelor, astfel evitându-se contaminarea încrucişată. În plus, alimentele gătite nu se vor amesteca cu produsele proaspete. În caz contrar acestea se degradează şi alterează, fapt ce duce la apariţia problemelor grave de sănătate", avertizează prof. dr. Mencinicopschi.

Congelarea păstrează mai bine vitaminele legumelor

Medicul nutriţionist spune că legumele congelate îşi păstrează mai bine vitaminele, în special vitamina C, decât legumele proaspete păstrate mai multe zile în frigider. La aceeaşi concluzie au ajuns cercetători de la Institutul britanic pentru Studierea Hranei (IFR). Oamenii de ştiinţă spun că substanţele nutritive şi vitaminele din legume începe să scadă progresiv din momentul culegerii, iar timpul pierdut de acestea în magazine le face să ajungă în farfuriile consumatorilor mai puţin proaspete.

Mai mult, specialiştii subliniază şi faptul că legumele proaspete, cumpărate din magazine, pot fi vechi de cel puţin două săptămâni, timp în care au stat în depozite şi în reţeaua de distribuţie, înainte să ajungă pe raft. De asemenea, având în vedere că, şi după cumpărare, legumele ar putea să mai petreacă zile bune în cămară înainte de a fi gătite, alimentele ajung de multe ori să fie mâncate chiar şi o lună de la recoltare.

- 18 grade Celsius - temperatura la care trebuie păstrate alimentele congelate

Citește și: