672 vizualizări 23 aug 2010

Deşi femeile sunt mai preocupate de silueta lor, statisticile arată că numărul femeilor care se confruntă cu surplusul de kilograme este mai mare decât cel al bărbaţilor. "La congresele internaţionale, statisticile arătau că România ocupă locul III în Uniunea Europeană cu privire la numărul de persoane obeze. Repartizate pe sexe, cifrele arată că 29 la sută dintre românce se confruntă cu această problemă, în timp ce 27 la sută dintre bărbaţi sunt obezi", a declarat pentru Gândul prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog şi doctor în ştiinţe medicale de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon". Există mai multe motive pentru care femeile se îngraşă mai mult decât bărbaţii, explică specialiştii. Livia Nena, bionutriţionist, spune că estrogenii, hormonii feminini, reprezintă principalul motiv pentru care femeile se îngraşă mai uşor decât bărbaţii. "Prima etapă de îngrăşare la femei apare la vârsta adolescenţei, când organismul este la pubertate, iar în corp se produce o dereglare hormonală. Menopauza reprezintă şi ea un plus de risc pentru luarea în greutate", explică biologul Nena. Specialistul menţionează că femeile depun kilogramele în plus la nivelul şoldurilor, feselor şi picioarelor, în timp ce bărbaţii au tendinţa de a stoca surplusul la nivelul abdomenului şi în partea de sus a corpului. Potrivit experţilor, grăsimea abdominală este mult mai uşor de eliminat prin sport decât cea de la nivelul membrelor inferioare.

Bărbaţii ard mai repede kilocaloriile

Potrivit nutriţioniştilor, bărbaţii au un atu în faţa femeilor în ceea ce priveşte predispoziţia la îngrăşat. Ei au o masă musculară mai dezvoltată şi un procent de grăsime corporală mai redus decât la femei. "Numărul total de celule adipocite, cunoscute sub numele de celule grase, la femei este de două ori mai mare decât la bărbaţi", susţine dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Având în vedere diferenţele de celule grase, bărbaţii tind să ardă mai multe calorii decât femeile atunci când efectuează o anumită activitate. De exemplu, la o oră de jogging femeile consumă 500 de calorii, iar bărbaţii 700, în condiţiile în care ambele sexe depun acelaşi efort. Nutriţionistul Bilic spune că există o perioadă a lunii în care femeile mănâncă cu până la 500 de kilocalorii mai mult decât în mod normal. "După ovulaţie, dacă ovulul nu a fost fecundat, organismul începe să secrete progesteron, care are rolul de a induce menstruaţia, însă ca efect secundar duce la apariţia căldurii în organism. Acest consum caloric suplimentar se reflectă în apetit, femeile crescându-şi involuntar apetitul alimentar cu 250 până la 500 de kilocalorii pe zi", explică dr. Bilic.

Citește și: