Major Nana Kofi Twumasi-Ankrah, un ofiţer originar din Ghana care a luptat în războiul din Afganistan, va ocupa unul dintre cele mai importante roluri în echipa de la Casa Regală, informează jurnaliştii de la The Times. 
 
Ca ajutor regal, Major Nana Kofi Twumasi-Ankrah, cunoscut prietenilor drept „TA", va fi, astfel, una dintre persoanele de mare încredere din anturajul Reginei şi o va asista la evenimentele oficiale, fiind prezent şi la întâmpinarea oaspeţilor de rang înalt la reşedinţa regală. 
 
Din punct de vedere istoric, acest post a fost special creat pentru ca cineva să aibă grijă de caii regali, dar în timpurile moderne se aşteaptă de la persoana care ocupă funcţia să fie destul de prezent ca un sprijin pentru Regina Elisabeta. Importanţa acestui rol creşte mai ales acum, după ce Ducele de Edinburgh a anunţat că se retrage din viaţa publică. 
 
Major TA, în vârstă de 38 de ani, s-a mutat în UK din Ghana în 1982, împreună cu părinţii lui. A studiat la Londra şi a absolvit cursurile Academiei Militare engleze. Acesta a fost şi primul ofiţer al Armatei britanice care a ajuns să facă parte din Cavaleria Casei Regale şi a fost şi comandantul gărzilor de onoare care au asigurat protocolul la nunta lui William şi Kate, în 2011. 
 
În acelaşi an, a condus şi garda care a luat parte la parada organizată de ziua de naştere a Reginei. Major TA locuieşte în Londra, cu soţia sa, Joanna Hanna-Grindall, care este corporate manager la un muzeu din capitala britanică. Această promovare vine în contextul în care Palatul Buckingham a fost acuzat în trecut de discriminare. 
 
În 2001, de exemplu, Elizabeth Burgess, fostă membră a secretariatului Prinţului Charles, a adus Casei Regale acuzaţii de discriminare, după ce a pretins că a fost concediată pe motive rasiale. Aceasta a declarat în faţa judecătorilor că la Curte se dorea „o faţă albă": „Se făceau întotdeauna glume cu negri şi se puneau porecle pentru că e vorba de familia regală, care are multe privilegii". Acuzaţiile au fost respinse şi catalogate drept „scandaloase". 
 
Într-un film documetar despre societatea britanică, Major Twumasi-Ankrah a declarat că, atunci când era copil şi privea la televizor parada aniversară a Reginei, nu şi-ar fi imaginat nicicând că va comanda regimentul pe care îl admira atât de mult. 
 
„Din postura mea şi din ceea ce am văzut în Marea Britanie, culturile noastre se îmbină cu adevărat, şi dacă nici eu nu mai sunt un exemplu bun, atunci nu ştiu cine este", a mai spus acesta. 
 
 
 

 

Citește și: