Cauza exactă a acestei modificări nu a fost încă determinată cu exactitate de cercetători, dar oamenii de ştiinţă ştiu deja că nuanţa irisului a început să se schimbe cu mult înaintea istoriei cunoscute a omenirii. 
 
Acest lucru înseamnă că toţi oamenii care au acum ochii albaştri au un singur strămoş comun, născut cu 6.000 până la 10.000 de ani în urmă. Această culoare a ochilor a fost considerată mai întâi mutaţie genetică şi timp de ani buni cei care au studiat-o au căutat-o în originile genei OCA2. 
 
Această genă determină cât de mult pigment maro este prezent în irisul nostru. Însă ceea ce căutau cercetătorii nu se afla deloc acolo. Mutaţia a fost descoperită într-o genă cu totul diferită numită HERC2, care anulează OCA2, ceea ce înseamnă că "stinge" culoare maro şi scoate în evidenţă albastrul ochilor. Modificarea este prezentă la absolut fiecare individ cu ochii deschişi la culoare. 
 
Cum a început toată această schimbare şi diversificare a culorii ochilor? Oamenii de ştiinţă spun că momentul ar putea fi cel al migraţiei din Africa spre Europa. Acesta ar explica de ce doar oamenii de descendenţă europeană au ochii albaştri. 
 

Citește și: