2184 vizualizări 16 mar 2017

Flora mondială are acum o nouă specie de plantă, descoperită de biologi, în Dobrogea. Totul s-a petrecut în luna mai a anului 2014, dar - de atunci - planta a fost analizată, inclusiv la nivel genetic, pentru a se demonstra că este unică în lume. se arată într-un comunicat al Societăţii Ornitologice Române. Cel care a descoperit planta este biologul Mátis Attila, nimeni altul decât acelaşi botanist care a mai reuşit să descopere o specie nouă pentru flora României, Orobache pubescens, dar şi să redescopere după 100 de ani specia simbol a Munţilor Rodnei, Saussurea porcii.Mátis Attila şi colega sa Havadtői Krisztina se aflau, în mai 2014, în Rezervaţia Pădurea Dumbrăveni, unde evaluau starea de conservare a habitatelor, într-un proiect al Societăţii Ornitologice Române. Când au găsit planta, biologii au reuşit doar să o încadreze în familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovul, pătrunjelul, mărarul. „Nici măcar genul nu a fost posibil de identificat exact, pe baza determinatorului care conţine toate speciile de plante cunoscute în flora României, aşa că ne-am dat seama repede că avem de a face cu ceva inedit, dată fiind morfologia distinctă a frunzelor. Segmentele terminale ale frunzei erau liniare şi petiolate, nu semănau cu nimic cunoscut de la noi. Niciunul dintre cele patru exemplare găsite iniţial nu era înflorit”, îşi aminteşte Mátis Attila.

Prima ipoteza a biologilor a fost că au de a face cu o specie nouă pentru flora din România. Rezervaţia Pădurea Dumbrăveni se află foarte aproape de graniţa cu Bulgaria, deci erau şanse bune pentru identificarea unor specii prezente în flora ţării vecine, dar nesemnalate încă la noi. În aceeaşi perioadă, cei doi biologi au mai găsit tot acolo o specie nouă pentru flora României, Orobache pubescens.

„În sezonul respectiv, am verificat plantele de mai multe ori pentru a investiga inflorescenţele, dar acestea nu apăreau, iar rozetele de frunze se uscaseră în timpul verii. Când am revizitat locul la sfârşit de sezon, în septembrie, a ieşit la iveală că plantă are un ciclu de viaţă special, cu reproducere în sezonul serotinal: frunzele apar în mai, se usucă la sfârşit de iunie, iar inflorescentele fără frunze apar în august şi fructifică în septembrie. Aceste inflorescenţe complexe sunt uriaşe (până la 1.7 m), caracteristice familiei Apiaceae (numite şi Umbelliferae)”, povesteşte Mátis Attila.Biologii au colectat frunze şi au încercat să identifice genul. Au căutat specii similare în flora ţărilor vecine. În zadar. Biologul Bartha László de la Universitatea Babeş Bolyai (Institute for Interdisciplinary Research în Bio-Nano-Sciences) Cluj a efectuat o investigaţie genetică folosind materialul colectat şi astfel a fost identificat genul de care aparţine nouă specie. Este vorba de genul Ferula (denumirea populară: aerel).

Expertul în fitogeografie, Alexandru S. Bădărău de la UBB Cluj, a sugerat legătura cu o specie aparte de umbelifer, numită Eriosynaphe longifolia, din flora Rusiei şi a Ucrainei. Specia are un areal îndepărtat de Dobrogea, dar similar în morfologie. Creşte în stepele aride din regiunea vestică a Kazahstanului, prin sud-estul Rusiei şi până în nordul peninsulei Crimeea. Despre această specie există foarte puţine informaţii, aşa că a fost contactat Sramkó Gábor din Ungaria. Acesta se afla în Rusia la momentul potrivit, a luat legătură cu colegii ruşi şi a colectat mostre din specia respectivă în zona râului Volga, în 2015. Noile analizele genetice au dovedit că ambele specii aparţin genului Ferula.Investigaţiile au continuat şi pe teren. În perioada 2015-2016 Mátis Attila a efectuat mai multe vizite în Rezervaţia Pădurea Dumbrăveni, împreună cu colega Szabó Anna (UBB Cluj), pentru a aduna date morfologice necesare pentru distincţia speciei noastre de cea rusească. Analizele comparative pentru morfologia fructelor (esenţiale din punct de vedere taxonomic în cazul plantelor umbeliefere) au fost realizate de Thomas Kuhn (UBB Cluj). Rezultatele au fost publicate în revista Phytotaxa, cea mai relevantă în materie de descriere a speciilor noi de plante.Exemplarul pe baza cărei a fost descrisă nouă specie (holotip) este depus la herbarul din Grădina Botanică "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca.

„Specia nouă a fost botezată Ferula mikraskythiana. Denumirea aleasă de noi pentru specie se datorează faptului că, din câte cunoaştem la momentul actual, este o specie endemică Dobrogei, cu areal foarte restrâns (singură populaţie de 172 de indivizi este localizată în Rezervaţia Pădurea Dumbrăveni), iar de aici vine şi epitetul specific mikraskythiana – care se referă la denumirea în greacă veche a regiunii cunoscute azi sub numele de Dobrogea: Mikrá Skythia (Μικρὰ Σκυθία), în română Scitia Mică. În contrast, specia rusească înrudită cu ea creşte în regiunea cunoscută cândva ca şi Scitia Mare (stepa ponto-caspică din Rusia, Ucraina şi Kazahstan)”, a declarat biologul Mátis Attila.

Pentru denumirea populară, propunerea biologilor este: aerel dobrogean.

Citește și: