no author
Oana Bujor
1174 vizualizări 10 sep 2017

Închisoarea cu guvernământ propriu

Închisoarea San Pedro din La Paz, Bolivia  nu este o închisoare obişnuită. Este mai mult precum un mini oraş în care există comerţ cu droguri, afaceri şi turism. Aici trăiesc şi copii crescuţi de părinţii arestaţi şi de soţiile nevinovate care nu îşi permit  să îi crească în afara închisorii.

În cadrul unui documentar din 2003 au fost prezentate afacerile traficanţilor de droguri din interiorul închisorii, prin intermediul cărora deţinuţii îşi pot scurta pedeapsa. Conform BBC, deţinuţii lucrează pentru a-şi plăti chiria, astfel creându-se o societate stratificată în care deţinuţii mai bogaţi  au parte de băi şi bucătării private, în timp ce prizonierii săraci sunt înghesuiţi în celule mici sau sunt forţaţi să doarmă afară.

În închisoarea San Pedro se află 1.500 de deţinuţi care utilizează guvernământul propriu printr-un reprezentant ales pe cale democratică pentru fiecare sector al complexului.

Însă nu este nici pe departe o societate pacifistă. Înjunghierile sunt comune. În cadrul documentarului s-a descoperit că în închisoare se produce cocaină care este consumată sau vândută în interiorul şi în afara închisorii.

Turiştii se pot  caza în închisoare pentru un cost modic. În 2013, oficialii din Bolivia au anuţat închiderea închisorii după ce un copil a fost violat în interior. Evenimentul a închis accesul turiştilor, însă închisoare este în continurare funcţională.

Mariajul din Mosuo

În jurul lacului Lugu (China) a apărut o nouă formă de structuralizare a familiei. Cultura locală Mosuo este celebră pentru faimoasele ,,căsători la distanţă'' în cadrul cărora femeile îi invită pe bărbaţi să petreacă noaptea împreună, însă cuplurile nu trăiesc împreună. Cultura Mosuo este deseori înţeleasă greşit  ca fiind poligamă, însă deşi femeile îşi pot schimba partenerii, ele se angajează în relaţii monogame de-a lungul vieţii.  Femeile stau în casa în care s-au născut, copiii fiind crescuţi de mame. Bărbaţii nu îşi asumă responsabilitatea pentru copiii lor, însă le ajută pe rudele lor care au copii.

Cultura care îşi poartă cicatricile

Oamenii din Surma (Etiopia) sunt cunoscuţi pentru modul unic prin care se accesorizează. În general fetele îşi găuresc buza la pubertate, aceasta fiind lărgittă cu discuri din lut până când ajunge la un diametru de 12 centimetri.

Conform experţilor de la Universitatea din Oxford, piercing-ul fetelor este echivalentul tocurilor pe care le poartă femeile moderne. Acesta este un semn al maturităţii, prin modificarea buzei greutatea le balansează capul femeilor într-un mod graţios, conform antropologului  Shauna LaTosky.

Discul din buză este un semn al formalităţii, femeile care nu le poartă sunt considerate leneşe.

În cadrul celor trei triburi din Surma sunt mai puţin de 200.000 de oameni, fiecare având forma sa de organizare. Bovinele sunt o formă de monedă, fiind considerate zestre pentru fetele care urmează să se căsătorească. De asemenea, oamenii din Suma se pictează şi utilizează scarificarea prin intermediul cicatricilor, realizând diferite modele.

CITESTE CONTINUAREA PE DESCOPERĂ

Citește și: