„Cred că fiecare dintre noi trebuie să se iubească mai ales pe el însuşi. Poţi să trăieşti un basm şi fără prinţul din poveste”, a spus Laura Mesi, de 40 de ani, de profesie antrenoare de fitness, citată de BBC. Oricum ar fi, această ceremonie nu are valoare legală.

Gestul femeii face, însă, parte dintr-un trend în continuă dezvoltare referitor la căsătoria oamenilor cu ei înşişi, o tendinţă numită la nivel global „sologamie”. Adepţii acestor practici susţin că asemenea ceremonii sunt mai ales despre iubirea de sine şi despre acceptare şi pretind să le fie recunoscut acelaşi statut ca şi cuplurilor de căsătoriţi.

Laura spune că ideea unei nunţi de una singură i-a venit acum doi ani, după ce a încheiat o relaţie care a durat 12 ani. „Le-am spus prietenilor şi familiei că dacă nu-mi găsesc sufletul pereche până la aniversarea de 40 de ani, eu mă mărit cu mine. Dacă într-o zi voi găsi un bărbat cu care să-mi pot planifica un viitor, o să fiu fericită, însă fericirea mea nu depinde de asta”, a declarat italianca pentru La Repubblica.

Laura Mesi susţine că este prima femeie din Italia care a organizat o astfel de ceremonie. În mai, Nello Ruggiero, un italian din Napoli, şi-a spus şi el „da” lui însuşi, iar în Japonia o agenţie de turism a început încă din 2014 să ofere servicii de ceremonii nupţiale pentru femeile singure.
Relatările despre oamenii care iar astfel de decizii datează din anul 1993, iar pe baza poveştilor lor au fost scrise cărţi şi regizate episoade din mai multe seriale, precum Sex and the City şi Glee.

În Statele Unite, un site numit „M-am măritat cu mine” („I Married Me”) pune la dispoziţie kit-uri de nuntă de unul singur, iar în Canada agenţia „Mărită-te cu tine” („Marry Yourself Vancouver”), care funcţionează deja de mai bine de un an, arată că acest trend a apărut din cauza numărului de celibatari în continuă creştere. „Să fii singur este noua normalitate. Celebrează-ţi statutul de single”, îndeamnă agenţia.

Citește și: