Publicat

16

mai

2008

18:44

153

vizualizări

Oina - sportul nostru tradiţional, pe banca de rezerve

Oina - sportul nostru tradiţional, pe banca de rezerve

Câţi români au asistat la vreun meci de oină? Sau câţi au auzit vreodată de acest sport? Oina, sport neglijat şi aproape uitat astăzi, este, potrivit unei hotărâri de guvern, sportul naţional românesc. Pentru ediţia de duminică a emisiunii Te vezi la Ştirile Pro Tv, Cristian Tabără a aflat istoria oinei şi a învăţat regulile acestui sport de la cei care încă îl mai practică cu pasiune.

Doar câteva mii de persoane mai joacă astăzi oină, deşi acest sport tradiţional, de origine pastorală, se practică, se pare, din secolul al XIV-lea. O primă descriere a jocului datează din anul 1763 şi se găseşte în Cazania preotului Nicolae Stoica din Haţeg. Însă primele regulamente, oficializarea şi practicarea organizată a jocului se fac în secolul al XIX-lea. În ciuda faptului că oina este astăzi o activitate sportivă neglijată, în 1912, în Monitorul Oficial se publica regulamentul integral al acestui joc, iar Ministerul Instrucţiei Publice publica şi o programă. Oina era unul dintre sporturile practicate în gimnazii şi licee, în timp ce azi, în şcollie româneşti se mai joacă izolat şi întâmplător. Colegiul Tehnic Energetic Constanţa este unul dintre aceste locuri. Acolo, Cristian Tabără a asistat la un meci şi a stat de vorbă cu combatanţii celor două echipe. La întrebarea dacă oina va reuşi să câştige lupta pentru recunoaştere, pronosticul participanţilor este rezervat. Oina este un sport care se practică doar din plăcere pură - nu aduce nici un fel de avantaje materiale, ca fotbalul, spre exemplu, iar cei care o joacă sunt implicaţi de obicei şi în alte activităţi sportive. Marea problemă a oinei nu este lipsa talentelor, ci - previzibil - lipsa banilor. Unicul teren disponibil pentru acest sport, pe tot cuprinsul ţării, se află în incinta Inspectoratului Poliţiei de Frontieră din Constanţa, iar oina se află pe penultimul loc în lista de finanţare a Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Cristian Tabără i-a întâlnit pe Nicolae Păsărică, cel mai bun jucător de oină al tuturor timpurilor, pe Gheorghe Vlase, singurul antrenor emerit, şi pe Mihai Georgescu, cel mai bun jucător de oină al momentului. De la ei a aflat istoria oinei, dar a avut şi ocazia să pună mâna pe bâta de oină şi să lovească în mingea servită de preşedintele Federaţiei Române. (D.P.)

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Şarapova, DISTRUSĂ la revenirea în lumea tenisului! Cuvinte extrem de grele din partea rivalei ei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info