Versiunea Beta

Paradoxal, pierderea speranţei poate duce la fericire

CIUDĂŢENIE l Potrivit unui studiu, pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală permanentă sunt mai fericiţi decât cei care au trecut printr-o procedură reversibilă

Pierderea speranţei poate să îi facă pe anumiţi pacienţi suferind de afecţiuni grave să devină, în mod paradoxal, mai fericiţi, susţin cercetătorii americani de la Health Center for Behavioral and Decision Sciences in Medicine din cadrul Universităţii din Michigan.

Cercetarea s-a bazat pe monitorizarea şi analiza reacţiilor unor pacienţi adulţi care au suferit operaţii de extirpare a colonului. Patruzeci şi unu dintre pacienţi au fost informaţi că procedura de colostomie prin care au trecut este reversibilă şi că vor putea efectua o a doua operaţie pentru a se reface legătura dintre intestinele lor, peste câteva luni, urmând să renunţe apoi la sacul artificial colostomic. În schimb, la 30 de pacienţi li s-a spus că această colostomie este permanentă. Studiul, publicat în cel mai recent număr al revistei Health Psychology, a relevat faptul că pacienţii din cel de-al doilea grup, cei fără speranţă, erau mai fericiţi, la sfârşitul celor şase luni de monitorizare, comparativ cu pacienţii care au suportat o colostomie reversibilă.

"Credem că ei erau mai fericiţi pentru că au decis la un moment dat să îşi trăiască vieţile. Au realizat care sunt cărţile pe care le au în mână şi au înţeles că nu au altă posibilitate decât să joace cu aceste cărţi", a explicat Peter Ubel, coordonatorul studiului. Specialistul a adăugat că medicii nu doresc adeseori să le spună pacienţilor lor că speranţa este inutilă, deoarece speranţa joacă un rol major în fericirea oamenilor.


 

 

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE