Publicat

4

noiembrie

2009

19:40

242

vizualizări

Paradoxal, pierderea speranţei poate duce la fericire

Paradoxal, pierderea speranţei poate duce la fericire

Pierderea speranţei poate să îi facă pe anumiţi pacienţi suferind de afecţiuni grave să devină, în mod paradoxal, mai fericiţi, susţin cercetătorii americani de la Health Center for Behavioral and Decision Sciences in Medicine din cadrul Universităţii din Michigan.

Cercetarea s-a bazat pe monitorizarea şi analiza reacţiilor unor pacienţi adulţi care au suferit operaţii de extirpare a colonului. Patruzeci şi unu dintre pacienţi au fost informaţi că procedura de colostomie prin care au trecut este reversibilă şi că vor putea efectua o a doua operaţie pentru a se reface legătura dintre intestinele lor, peste câteva luni, urmând să renunţe apoi la sacul artificial colostomic. În schimb, la 30 de pacienţi li s-a spus că această colostomie este permanentă. Studiul, publicat în cel mai recent număr al revistei Health Psychology, a relevat faptul că pacienţii din cel de-al doilea grup, cei fără speranţă, erau mai fericiţi, la sfârşitul celor şase luni de monitorizare, comparativ cu pacienţii care au suportat o colostomie reversibilă.

"Credem că ei erau mai fericiţi pentru că au decis la un moment dat să îşi trăiască vieţile. Au realizat care sunt cărţile pe care le au în mână şi au înţeles că nu au altă posibilitate decât să joace cu aceste cărţi", a explicat Peter Ubel, coordonatorul studiului. Specialistul a adăugat că medicii nu doresc adeseori să le spună pacienţilor lor că speranţa este inutilă, deoarece speranţa joacă un rol major în fericirea oamenilor.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
În ce direcţie circulă autobuzul? 80% dintre copii ştiu răspunsul! Testul de logică care îi frustrează pe adulţi. Care e varianta corectă

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info