Versiunea Beta

Plângerea împotriva unui medic poate fi depusă în termen de 6 luni

Plângerea împotriva unui medic poate fi depusă în termen de 6 luni

Există două acte normative care conţin prevederi în privinţa depunerii reclamaţiilor

În 2007, cele mai multe plângeri s-au înregistrat la Colegiul Medicilor din Bucureşti

Sunteţi nemulţumit de modul în care v-a trata un medic? Consideraţi că nu aţi primit tratamentul corespunzător? Dacă vă aflaţi în această situaţie, puteţi depune o reclamaţie la Colegiul Medicilor al cărui membru este respectivul doctor. Potrivit reglementărilor în vigoare, plângerea împotriva unui medic poate fi depusă în termen de 6 luni. Reclamaţia trebuie depusă în scris. Două acte normative reglementează acest lucru, adică Legea 95/2006 şi Statutul Colegiului Medicilor din România, potrivit biroului de presă al CMR.


În Legea 95 se prevede că „medicul răspunde disciplinar pentru nerespectarea legilor şi regulamentelor profesiei medicale, a Codului de deontologie medicală şi a regulilor de bună practică profesională, a Statutului CMR, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale CMR, precum şi pentru orice fapte săvârşite în legătură cu profesia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei sau ale CMR”. Se mai prevede că „răspunderea disciplinară a membrilor CMR, potrivit prezentei legi, nu exclude răspunderea penală, contravenţională sau civilă, conform prevederilor legale.


După ce a fost depusă plângerea, Biroul executiv al Consiliului naţional dispune trimiterea dosarului disciplinar la comisia de disciplină. La fiecare colegiu există o comisie de disciplină, „independentă de conducere, care judecă abaterile disciplinare ale medicilor înscrişi în acel colegiu”. La nivelul CMR se află Comisia superioară de disciplină. 

Cea mai „mică” sancţiune - mustrarea

Potrivit legii, sancţiunile disciplinare sunt: mustrare; avertisment; vot de blam; amendă de la 100 lei (RON) la 1.500 lei (RON); interdicţia de a exercita profesia ori anumite activităţi medicale pe o perioadă de la o lună la un an şi retragerea calităţii de membru al CMR. Retragerea calităţii de membru al CMR operează de drept pe durata stabilită prin hotărâre definitivă de instanţele judecătoreşti cu privire la interzicerea exercitării profesiei”. Legea are şi reglementări în privinţa modului în care se pune în aplicare sancţiunea, posibilităţile de contestare şi ce se întâmplă în caz de repetare a unei abateri disciplinare, dar şi cum se desfăşoară ancheta disciplinară.

În statutul CMR sunt prevederi privind Comisia de Jurisdicţie Profesională de la nivel judeţean şi din Bucureşti. La capitolul „sancţiuni şi proceduri disciplinare” se precizează că „răspunderea disciplinară a medicului nu exclude răspunderea civilă, penală, administrativă sau materială a acestuia”. De asemenea, este reglementat ca, în cazul unor sancţiuni, „se poate prevedea, după caz, obligarea celui sancţionat la efectuarea unor cursuri de perfecţionare sau de educaţie medicală, ori alte forme de pregătire profesională”.

Plângerea se înregistrează dacă există date de identificare

În statut este prevăzut că „plângerea, sesizarea va fi înregistrată numai în cazul în care conţine elemente de identificare: nume, prenume, locul de muncă ale medicului împotriva căruia se face, precum şi numele, prenumele, adresa şi semnătura petentului. Plângerea se va depune personal sau prin mandat cu procură ori poate fi trimisă prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.Nu se vor înregistra plângerile trimise prin fax ori depuse sau trimise în copii. Biroul Consiliului se poate sesiza şi dispune începerea unei anchete disciplinare şi din oficiu”.

În 2007, potrivit raportărilor primite de Colegiul Medicilor din România, cele mai multe reclamaţii au fost înregistrate la Bucureşti (134 de petiţii). Sancţiunile au fost: 15 decizii de mustrare, 8 – avertisment, 3 –vot de blam, 1 –amendă, 2 decizii de suspendare a calităţii de membru, 2 de interdicţie a exercitării profesiei, 1 de retragere a calităţii de membru al colegiului şi complementar, 11 decizii de obligare a reclamatului la efectuarea de cursuri. (L.S.)

Activitatea Comisiei de Jurisdicţie în 2007

- dosare înregistrate în 2007 - 135

- dosare judecate în 2007 – 137, dintre care 58 de dosare din 2006 şi 79 din 2007

Sancţiuni date:

- mustrare - 11, avertisment - 7, vot de blam - 7, amendă - 11, interdicţia exercitării profesiei - 3, complementar cursuri - 7, stingerea acţiunii disciplinare - 93

Total sancţiuni - 39

Activitatea Colegiilor Medicilor în 2007

Total dosare înregistrate şi judecate de consiliile judeţene - 645 . Total dosare trimise spre judecare la Consiliul Naţional – 135, dintre care 63 pe cale de contestaţie a deciziilor date de consiliile judeţene şi restul judecate ca şi primă instanţă de către Consiliul Naţional. În total au fost dictate 63 de sancţiuni. 

 

61 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 gandul.info 2.04.2008 20:17

Sunteţi nemulţumit de modul în care v-a trata un medic? Consideraţi că nu aţi primit tratamentul corespunzător? Dacă vă aflaţi în această situaţie, puteţi depune o reclamaţie la Colegiul Medicilor al cărui membru este respectivul doctor.

 
#2 Iacob Constanta 20.05.2008 16:05

am si eu un cazul mamei dat spre solutionare unui colegiu al medicilor din aceasta tara dar sunt foarte dezamagita de modul in care aceasta se desfasoara , iar acum citind statisticile de mai sus privind sanctiunile date medicilor, fata de nr. mare de dosare existent am ramas chiar total dezamagita vazand ce se intampla in tara noastra in domeniul medicinei. adica mor prea multi oameni sau raman mutilati ori invalizi si prea putini medici responsabili de acest lucru sunt trasi la raspundere. ma intreb si ne intrebam cu totii se va mai face vreodata ceva in tara asta in acest sens? pana nu vor muri prea multi oameni din cauza medicilor incopetenti.!!!!!!!!!!!!!!!!

 
#3 anda 19.11.2008 11:54

ani-noapte(18 spre 19.11.2008) la ora 04:20 am sunat de 112 si am solicitat salvare pentru ca un pacient in varsta de 22 ani avea febra mare, stari de voma, tremurat puternic, convulsii febrile.
salvarea a venit abia la ora 06.10 dupa insistentele nostre si telefoane repetate inchise in nas de la 112.
cei de la salvare nu i-am prescris nimic ca sa nu lase parafa ...
unde trebuie depusa o reclamatie???
va multumesc pt raspunsuri, dc vede cineva ce am postat

 
#4 c s odobesti 19.02.2009 09:06

am ajuns la o concluzie sistemul sanitar lasa de dorit .de ce? sunt mama a 2 copii cel mic a avut o intopsicatie si am fost trimis de catre medicul de fam. la dermatolog.a m plecat de urgenta la focsani la policlinica 2 la specialist.d ar ce sa vad ? era 17 30 doamna doctor care era de servici mia zis ca sa terminat programul ei de lucru si a trimis asistenta sa ma programeze pt a doua zi cu toate ca programu era pana la ora 18 00. a 2 zi cand am ajuns mi sa spus ca nu poate sa mi-l vada pt ca nu am adeverinta de elev .am venit cu copilul acasa fara sa mi-l vada .eu va intreb.la cate usi trebuie sa batem pt o intopsicatie?// an ziua de azi dam bani la cas pentru a plati niste oameni care nu muncesc mai vor si salarii mari pentru ce?pentru stat degeaba?rusine sa le fie sa intamplat pe 18.02.2009 la ora 17.30

 
#5 Camelia 27.04.2009 16:07

unele sunt vai de capul lor! chiar azi, m-am prezentat la medicul de familie cu un fel de gripa, imi este infundat nasul si simt ca-mi ies si ochii din cap, rosu in gat, etc etc, la care "doamna doctor" mi-a dat 1 zi de concediu medical si ala pentru ca "hai sa zicem ca azi nu v-ati dus la munca, dar cu boala asta se poate munci. sper ca nu faceti si dvs ca mama dvs cand a fost ultima data la mine". mentionez ca ultima data, mama a fost si a cerut o zi de concediu medical pentru a merge cu tata la analize, printre care si oftalmologie, unde ii pun niste picaturi in ochi in urma carora nu mai vede intre 4-5 ore in ziua respectiva, analize la care tot "dna doctor" l-a trimis. revenind, i-am spus sa nu se lege de mama sau de familia mea in primul rand, pentru ca nu vad ce legatura are afirmatia ei cu consultatia mea? una peste alta, am luat concediul medical, m-am dus la serviciu, am prezentat concediul si am cerut adeverinta pentru a-mi schimba medicul de familie. m-am intors, tot azi, la "dna doctor" care a inceput cu "vai de mine, ca vine pacientul si bate cu pumnul in masa ca vrea concediu medical, ca imi forteaza mana, ca hau ca bau". i-am dat sa vorbeasca la telefon la mine la serviciu ca sa i se confirme faptul ca nu suntem primiti la locul de munca chiar cu o banala raceala (am avut cazuri de colegi cu aprindere de plamani si concedii de 3-4 saptamani prin spitale din cauza ca sunt sensibili la virusi gripali, ce sa le facem?, si se considera ca mai mult pierdem suplinind pe cineva 3-4 saptamani decat sa stea bolnavul acasa 3 zile). s-o fi vazut cum a dat-o la intors era spectacolul zilei "ca vai, sa ma intelegeti ca daca venea sa zica asa... ca i-as fi dat... ca si asa i-am pus urgenta acolo ca sa nu fie probleme, ca eu nu am ce sa fac mai mult, daca ma ruga frumos etc etc". nu va suparati: ce sa o rog frumos? sa-si faca datoria de medic fata de mine, fara sa amestece pe mama sau pe tata sau pe altii?? aia sa o rog frumos? tocmai ca n-am batut cu pumnul in masa pt concediu medical, in 2 ani de zile cat am fost la ea inscrisa am avut 3 zile de concediu medical si alea cand am avut un accident rutier (nu din vina mea) in urma caruia masina a fost declarata dauna totala, medicina legala mi-a dat 6 zile de ingrijiri pentru vatamare corporala si de la medicul de familie am avut 3 zile si "sa ma duc sa-mi prelungeasca daca n-o sa-mi revin", dupa un accident in care am avut si un pasager in dreapta, coleg de-al meu care a fost mult mai grav ca mine si langa care am stat si in spital pana i-au dat drumul... "daca n-o sa-mi revin in 3 zile sa ma mai duc..." imi place munca mea, meseria pe care am ales-o si muncesc si in weekend, benevol de 2 ani de zile. imi fac datoria fata de mine, fata de profesorii din facultate care au contrinuit mai mult sau mai putin la cariera mea, fata de compania in care muncesc si fata de stat ca sa platesc cas-ul si darile luna de luna, sa am bonus la salariu cat mai mare si cand simt ca-mi ies ochii din cap sa primesc raspuns si "tratament" pentru cum a ramas ea cu impresia ca i-a cerut mama cm sa mearga cu tata la analize si vezi doamne asa ceva nu se face... una peste alta, m-am scos de pe lista ei tot azi, dar noul medic ma poate inscrie doar de la 1 mai. pana atunci, mi-a aruncat un bilet de trimitere la policlinica, maine daca ma simt rau "sa va consulte cine-o vrea ca eu m-am saturat". bine, fie! azi m-am dus la policlinica unde nu am mentionat nimic din cele de mai sus, am prezentat biletul de trimitere, m-au consultat si ce credeti? am alt diagnistic, au vrut sa-mi dea concediu 5 zile (am spus sa nu scrie decat 3 ca e inchidere de luna si daca nu ma fac bine o sa merg eu la prelungire). acum pe baza a ceea ce mi-au dat de la policlinica, voi formula o plangere impotriva "doamnei doctor" pentru tratament necorespunzator si pentru discriminare. fiindca m-a deranjat cel mai tare faptul ca m-a diagnosticat gresit ca sa se "razbune" pentru faptul ca a acordat candva o zi libera unui alt membru al familiei mele (tot ea cu mana ei ca nu i-a pus mama pistolul la tampla) si pentru asta m-a purtat pe mine azi pe drumuri. nu conteaza, daca cineva din colegiul medicilor o va lua sau nu la raspundere vreodata e mai putin important. maine se vor retrage si ceilalti membri ai familiei mele de la ea, ca sa vada cum e sa ia si altii decizii ca urmare a unor actiuni in care nu neaparat ei personal au fost implicati. insa cel mai grav este faptul ca orice medic sa ajunga in halul ala, incat sa simta nevoia de a se "razbuna" pe pacienti pentru ca nu le sunt platite drepturile, pentru ca n-au conditii etc etc. am si o intrebare pentru ei. cand au ales sa faca medicina, n-au stiut in ce domeniu intra? in ce sistem? in ce tara? orice facultate iti intinde un pliant cu informatiile minime... deci in deplina cunostinta de cauza au ales (ca e mult spus "au simtit") sa "salveze vieti". daca sunt frustrati de sistem, de ce nu se duc in strainatate? aaaa! stai asa! ca acolo trebuie sa si demonstrezi ca esti bun, nu ajunge doar cerneala pe foaie... aia iti deschide usa, dar daca nu esti competent, o inchizi tu singur si-ti pui placuta la intrare: "dr" ioana paven orar: de la 8 la 8.15. "medic de cabinet in romania, frustrat de viata, ma razbun pe care-l prind de la voi din familie". ghinionul ei pana la urma este ca a dat peste cineva care-si cunoaste drepturile si care nu accepta asemenea tratament lipsit de cei 7 ani de acasa. iar ghinionul meu ca pacient este ca dau lunar niste bani pe are nu-i pot directiona eu, astfel incat de fiecare data cand ma duc la medic va trebui sa am o gluma buna in maneca, sa-l binedispun astfel incat sa uite de frustrarile personale si de tulburarile comportamentale de care sufera, pret de cateva minute, pana ma consulta. acum cand scriu imi vine sa rad, nu alta, desi nu-i de ras... din pacate!

 
#6 anonim 28.05.2009 13:59

mi-am pierdut un dinte din cauza neglijentei dr.stomatolog.dintele mi-a fost perforat f.rau si singura solutie a fost extractia.pot dovedi greseala dr cu dintele si radiografiile facute la inceputul tratamentului si ulterior.mi s-a oferit varianta implantului care ma costa 1000 euro.la acuzatiile mele aduse dr.in cauza,mi s-a spus sa dau curs plangerii.va intreb :de ce?...raspunsul:decat sa ma despagubeasca pe mine cu 1000 euro cat ma costa implantul,mai bine plateste,daca va plati,acea amenda de max 15 mil sau poate,cu noroc si interventii,se va alege doar cu o mustrare.si asta e justitia la noi in tara...

 
#7 rv 13.07.2009 18:04

nu exista deontologie profesionala - am un exemplu cu medicul psihiatru care renunta la pacient cand doreste "muschiul sau", in plin tratament indiferent ca este sau nu etic dpdv profesional, ca sa nu mai spun uman; numele medicului? dr. anca leontescu - psihiatru polimed

 
#8 carmen 9.08.2009 15:23

deontologie profesionala?! etica medicala?!
sa fim seriosi...noi pacientii suntetm niste posti iar cei care au terminat medicina sunt dumnezeu pe paamant!
in urma cu 2 saptamani am inceput sa am mancarimi in zona palmelor si a picioarelor...pielea de pe picioare se ingrosa...era ingalbenita...oricat o curatam, oricat de multa crema foloseam ...rezultatul era zero. am mers in 3 august la dermatolog la policlinica 11 iunie dr barhala eufrosina medic primar dermatovenerolog competanta in homeopatie. diagnosicul pus: e.p.lo = in traducere dupa ce am studiat pe internet - eruptii polimorfice de lumina. diagnosticul a fost un soc pentru mine...niciodata nu am avut probleme la expunerea la soare. am primit ca tratament:
aerius
loco id lipocream
antioxidanti
crema ptr protectie solara cu factor 50
vitamina c tablete efervescente
extract din mladite de cedru
extract din muguri de coacaz negru
crema spirulin
dupa 3 zile de tratament picioarele mele erau pline de pete rosii, bubite, basici. pe corp au aparut aceleasi bubite...si o mancarime ingrozitoare...
am mers la dermatologie colentina la urgenta....acolo cele doua doctoare au inceput sa pufneasca in ras cand au vazut toata traista cu medicamente primita de colega lor. in plus..diagnosticul pus era de dermatita acuta de contact.
am facut n calcul scurt....100 ron aruncati pe niste medicamente care nu tratau ceea ce aveam eu si in plus...eu am mers la dermatolog nu la homeopat.
ma gandesc sa ii fac reclamatie acestei imbecile....incapabile de a pune un diagnostic corect....in plus...nicaieri pe usa cabinetului ei nu eratrecuta ca este homeopat.
asa ca aviz amatorilor nu calcati prin policlinica11 iunie la dermatolog ca o patiti.....

 
#9 sanda 29.09.2009 10:56

Imi poate spune cineva unde si cum as putea sa fac o plangere impotriva unui medic psihiatru din Bihor? Am avut facuta o internare pt.cineva de catre un alt medic,insa in ziua cand am dus poacienta am avut parte de o situatie halucinanta in loc de internare. Pur si simplu am fost data afara cu pacienta…

 
#10 MADALINA VLAD 26.10.2009 11:15

Va spun povestea mea asta pt ca doctorita Pandaru Stefanescu Andreea sa nu mai nenoroceasca alti oameni. Madama asta care lucreaza la Elias si Medicover m-a monitorizat pe toata perioada sarciniisi a uitat sa mentioneze ca placenta mea este prea jos pozitionata si poate afecta atat fatul cat si pe mine.…

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O judecătoare din România s-a ”trezit” cu 10.000 de euro în poşetă. Este incredibil cum a încercat să se justifice în faţa procurorilor