66% dintre participanţii la sondaj susţin că s-au îngrăşat în ultimul an. Dintre aceştia, 85% consideră că lipsa practicării unui sport este cauza principală.

În ceea ce priveşte numărul de kilograme în plus, aproape jumătate (48%) susţin că în ultimul an au luat în plus 5 kg, 38% au luat între 5 şi 10 kg, iar restul de 14% au acumulat peste 10 kg.

Aproape 6 din 10 participanţi au recunoscut că nu au fost la sală sau nu au practicat niciun sport în ultimele 6 luni, fiind prea obosiţi sau neavând timp. Cei care spun că practică regulat sportul se află şi în grupul respondenţilor care şi-au menţinut greutatea. 3 din 10 angajaţi merg la sală sau fac sport cel puţin o dată pe săptămână.

În topul motivelor din cauza cărora angajaţii au acumulat kilograme în plus se mai regăsesc oboseala şi mesele neregulate, acestea fiind alese de circa 7 din 10 respondenţi ca fiind vinovate într-o proporţie mare şi foarte mare de acest aspect.

Nivelul ridicat de stres se remarcă ca un indicator important în procesul de îngrăşare. 7 din 10 dintre cei care se confruntă cu niveluri de stres mari şi foarte mari spun că s-au îngrăşat în ultimul an. Majoritatea persoanelor care s-au îngrăşat mănâncă pe fond de stres, consumă carbohidraţi cel puţin o dată pe zi şi se culcă după ora 23:00, potrivit studiului eJobs. 

75% dintre cei chestionaţi consumă carbohidraţi cel puţin o dată pe zi (pâine covrigi, paste, cartofi, dulciuri, etc.), iar aproape jumătate dintre participanţii la studiu consideră că snacks-urile se numără printre factorii care cauzează creşterea în greutate.

Grăsimile alimentare contribuie la îngrăşare?

Majoritatea celor chestionaţi (87%) consideră grăsimile alimentare responsabile de îngrăşare şi/sau boli cardiovasculare.

„Esential în procesul de slăbire este să înlocuim carbohidraţii cu o sursă sănătoasă de grasimi. Corpul foloseşte energia de la ultima masă consumată, iar pentru a ajunge la grăsimi ar trebui să ardă zahărul din organism, de aceea este important într-o dietă sănătoasă să excludem complet dulciurile, produsele făinoase, carbohidraţii şi să mergem la culcare înainte de ora 23:00”, mai spune nutriţionistul Valentin Bunea.

13,4 lei este media costului pentru masa de prânz a angajaţilor români

2 din 10 participanţi la sondaj obişnuiesc să sară peste masa de prânz în zilele de lucru, 37% dintre ei iau prânzul pe birou, o altă treime mănâncă în sala de mese şi doar 10% ies la cantină/restaurant.

Mai puţin de jumătate dintre cei chestionaţi îşi aduc pachet de acasă pentru masa de prânz. O treime obişnuieşte să îşi cumpere mâncare gătita de la cantină/restaurant, 15% preferă snacks-urile, iar 11% mâncare de tip fast-food sau pizza.

Majoritatea (75%) respondenţilor alocă sub 15 lei pentru masa de prânz. O treime (32%) alocă sub 10 lei, 43% - cheltuie între 10 şi 15 lei, 19% - între 15 şi 20 de lei şi doar 6% obişnuiesc să dea pentru prânz peste 20 de lei.
 

Citește și: