Versiunea Beta

Româncele se căsătoresc la 27 de ani şi divorţează la 36. De ce au început să fugă de măritiş

Tot mai multe românce susţin că se simt mai bine singure /// Foto: Octav Ganea

Emanciparea femeii - tendinţă observată în întreaga Europă, dezvoltarea sexuală precoce şi absenţa unor politici sociale au un singur rezultat: să întârzie apariţia româncei în faţa altarului

Carieră, bani, situaţie materială, şi apoi căsătorie. Astea sunt dorinţele exprimate liber de majoritatea adolescentelor din România. Dacă fetele vor independenţă, băieţii au şi ei o lista de priorităţi: maşină, casă şi distracţie. Apariţia copiilor nu se clasează pe locurile fruntaşe, pentru niciunul dintre sexe, ci mai la coada listei. Sau, dacă apar, ei sunt priviţi ca o posesiune, ca o dovadă că se poate şi fără celălalt în cuplu, susţin psihologii.

"Tinerii de astăzi ştiu ce vor", declară pentru Gândul psihologul Daniela Gheorghe. Specialistul susţine, în baza unor cercetări efectuate, că tendinţa de a întârzia întemeierea unei familii şi de a amâna cât mai mult căsătoria tinde să se generalizeze, indiferent că e vorba de tinerii de la oraş ori de cei de la sat. De altfel, pe canapeaua terapeutului se aşază tot mai multe românce, care susţin că se simt mai bine singure decât prinse într-o relaţie care să copieze modelul familiilor în care au crescut. "Sătule să fie neînţelese de partener, adesea blazat şi certat cu romantismul, având un job stabil şi o diplomă în buzunar, femeile refuză să-şi mai asume rolul de salariat cu normă întreagă, menajeră în casă şi singura preocupată de educaţia copiilor. Generaţia actuală de femei nu-şi mai doreşte un astfel de bărbat", afirmă, la rândul său, psihologul Gabriela Niţă. "Opt din zece paciente nu-şi doresc să reia paternul familiar - o relaţie conflictuală cu partenerul de cuplu, o relaţie de subordonare faţă de acesta şi asumarea sarcinilor care ţin de întreţinerea gospodăriei şi de creşterea copiilor. Odată ce au o diplomă în buzunar, ele vor asumarea sarcinilor în mod egal", mai spune expertul în relaţia de cuplu.

Românii trăiesc în cuplu 13,3 ani, în medie

La despărţire se înghesuie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), femeile şi bărbaţii aflaţi între 30 şi 34 de ani. Ei au cea mai mare pondere (21,2%, respectiv 21,1%) din numărul total al celor divorţaţi, indiferent de sex. Conform sursei citate, numărul doamnelor de până la 30 ani care au divorţat a fost de aproape două ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi limite de vârstă. Situaţia se schimbă când se sare de 30 de ani. Aici numărul bărbaţilor de 30 de ani şi peste care au divorţat a fost de 1,2 ori mai mare decât cel al femeilor, în 2009.

Analiza repartiţiei divorţialităţii pe vârste evidenţiază tendinţa actuală a generaţiilor tinere de până în 25 de ani de a divorţa în proporţie mai mare. Cele mai mari valori ale ratei specifice de divorţ s-au înregistrat la bărbaţii şi femeile sub 22 de ani, potrivit INS, iar motivele au ţinut - în 2009 - de traiul în comun cu părinţii sau socrii, de bani şi de amestecul în relaţiile dintre însurăţei. De aici şi concepţiile diferite de viaţă. Conform sursei citate, în cuplu s-a stat în medie 13,3 ani (în 2009 durata a fost egală cu cea din anul anterior), iar la divorţ bărbatul avea 40 de ani şi femeia 36.

Femeile se căsătoresc la 27,5 ani

Clopotele de nuntă au bătut anul trecut de 134 de mii de ori pentru români. Potrivit INS, în 2009 s-au înregistrat 134.275 căsătorii, cu 15.164 căsătorii mai puţine decât în anul anterior. Rata nupţialităţii a fost de 6,3 căsătorii la 1000 locuitori, faţă de 6,9‰ în anul 2008. Aşadar, mai puţini au fost cei care s-au încumetat să spună "Da" în faţa ofiţerului de Stare Civilă. Scăderea numărului de căsătorii s-a înregistrat atât la românii de la oraş, cât şi la cei de la sat, rata nupţialităţii înregistrând o scădere de 11,0 % în urban şi 9,3% în rural, potrivit INS. Scăderea numărului de căsătorii din mediul urban a fost de 2,3 ori mai mare decât în mediul rural. Cele mai multe căsătorii (16,9%) s-au încheiat între bărbaţii cu vârste între 25 şi 29 de ani şi femeile din grupa de vârstă 20-24 ani, urmate de căsătoriile încheiate de bărbaţii din grupa de vârstă 25-29 ani cu femeile din aceeaşi grupă de vârstă (14,1%). În anul 2009, vârsta medie la data căsătoriei a fost de 30,9 ani la bărbaţi şi 27,5 ani la femei, relevă datele.

Bucureşteanca spune «Da» la 30 de ani

Dacă e din Bucureşti, românca alege să spună "Da" când se apropie de schimbarea prefixului, mai precis când trece de 29 de ani, arată datele Institutului de Statistică. Vârsta creşte, susţin psihologii, iar "căsătoria nu mai reprezintă o prioritate pentru femei", afirmă Gabriela Niţă. Psihologul vorbeşte despre inversarea rolurilor şi despre câştigarea de către femei a independenţei financiare. Partenerul de viaţă devine un potenţial factor de stres, mai ales în condiţiile în care o femeie câştigă la fel de bine cât un bărbat şi, în plus, îi revin mai multe roluri în cuplu. "Românca de azi nu-şi mai doreşte un bărbat care să nu ofere nimic, iar dacă îşi doreşte relaţii sexuale le poate avea şi fără căsătorie", mai spune Gabriela Niţă, expert în relaţia de cuplu. Despre emancipare vorbeşte şi Daniela Gheorghe. Psiholog, ea spune că ideea promovată de media, a unei femei libere, independente, are însă şi dezavantaje. Ea dă exemplu cazul Franţei şi Belgiei unde rata divorţurilor a crescut îngrijorător. "Nici în România nu se mai promovează modelul tradiţional al familiei". Or, în acest context, spune Daniela Gheorghe, "dobândirea independenţei financiare ar permite femeii să se repoziţioneze în cadrul familiei". Aşadar, mai întâi carieră, bani şi apoi familie. Specialiştii vorbesc şi despre asumarea naşterii şi creşterii unui copil de către femeia independentă. Familia e în derivă, susţine Daniela Gheorghe, "iar copilul văzut ca simplă posesiune, ca o dovadă a demonstrării capacităţii de a face ceva, reprezintă un mare handicap pe care o mamă i-l transmite viitorului său urmaş", conchide psihologul.

Despre alegeri şi vârste

Căsătoria după 30 de ani e o realitate, dincolo de statistici. Cristina Serghie este o dovadă. "De ce m-am căsătorit după 30 de ani? Pentru că azi ai alte preocupări: să-ţi construieşti o carieră, să ai un job bun, să fii independentă şi automat devii mai selectivă, chiar şi în privinţa bărbaţilor. Şi cauţi şi aştepţi până când ştii că ai făcut alegerea potrivită", spune Cristina Serghie, media planner într-o agenţie de publicitate. "Eu l-am găsit la 34 ani şi, dintr-o femeie «anti» căsătorie-copii-familie, am devenit o «pro» şi nu regret niciun moment, mărturiseşte ea. Pe baza experienţei mele de viaţă, sunt convinsă că la 20 ani aş fi făcut o alegere proastă şi aş fi fost nefericită într-o căsătorie ratată sau aş fi îngroşat rândurile divorţatelor. Nu pentru că ar fi greşit să te căsătoreşti la această vârstă, dar, ca să faci alegerea potrivită, cred că ai nevoie de experienţă, - a ta, a celor din jur; numai aşa vei şti exact ce vrei".


 

 

61 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 fane 30.06.2010 23:05

1. Daca sunt asa de fericite singure de ce mai ajung pe canapeaua terapeutului?
2. "Opt din zece paciente nu-şi doresc să reia paternul familiar..." - Care e sensul propozitiei? Sa urmeze modelul tatalui, sau ce?
3. Pe tot parcursul articolului se prezinta ca mare atu, smecherie, manta de vreme rea si panaceu sa ai o diploma. Care e faza? Cu o simpla diploma nu faci nimic. Maine imi cumpar trei.

Tot articolul e o defulare feminista (autorul este femeie, psihologii sunt femei, cea intervievata este femeie), prin care ni se transmite ca barbatul roman este un ratat superficial care nu are nimic de oferit. Bravo. Sper ca va simtiti mai bine acum, doamnelor.

 
#2 ducos 30.06.2010 23:39

@fane
corect...insa ar fi trebuit specificata si foamea...parva...uneori suferinta provocata de parvenism este ingrozitoare..au fetele o diploma, au o cariera sustinuta uneori de pile si relatii(unele fac niste compromisuri ingrozitoare...stiu ele mai bine!!!...priviti-va in oglinda fomeilor!!!!.nu-s misogin, insa...m-am cam saturat sa fiu intrebat ce masina posed..inainte de orice alta intrebare.....!!!) ...si vor neaparat un carierist..eventual un parvenit cu bani...sa se poate plimba fetele....ca fundul lor suporta doar o masina noua...sau ceva de clasa...vomita daca se plimba cu loganul...si p'orma s eintreaba de ce sunt tratate asa cum sunt tratate...stiu ce vor...probabil din aceasta cauza...;)!

 
#3 guest 1.07.2010 00:08

articolu asta face parte dintr-o campanie sustinuta de indobitocire a oamenilor finantata de baietii destepti din *. ei stiu ca daca femeia se casatoresta la 30 de ani si divorteaza la 36 are mult mai multe sanse sa stea pana la 10 seara sa impinga bolovanul lui Sisif in birou. La fel, barbatii care la 30 de ani alearga dupa masini si fufe au sanse net mai mari sa petreaca noptile in birou impingand acelasi bolovan.

Intelegi imediat dece oamenii orientati spre famile si casnicie sunt o afacere foarte proasta. Astia su o viata a lor, se iubesc, ajung la 4 PM acasa si nu la 4AM, cheltuie mult mai putin si nu sunt atat de disperati sa faca bani, pentru ca dupa ce ai copii incepi sa vezi si un alt sens al vietii.

pentru toti cei care subscriu la ideile din aritcol, le urez o viata fericita, terminata la 50-60 de ani in compania unui superb caine de companie, si eventual decedati la 60 de ani dupa o depresie in propria voma. urat spus, dar eficinet ;)

Succes!

 
#4 xxx 1.07.2010 00:52

@guest
Presupun ca esti un marlan traditionalist care nu are alt ideal in viata decat familia si fatatul plozilor, cu o slujba infecta si cu nevasta bucatareasa si spalatoreasa. Un taran puternic cu conceptii "sanatoase"..... Bravo dobitocule, esti un om realizat :):):)

 
#5 eu 1.07.2010 01:50

femeia cu *

 
#6 laura 1.07.2010 07:30

@fane
aveti mare dreptate !articolul e feminist in cel mai prost sens al cuvantului el apara fufa , care epuizata de * si pozitii la peste 30 de ani in sfarsit gaseste un mascul fara prea multe calitati dar ea e satula de tot , inchide ochii si se considera maritata ,viata si-a trait-o , cariera merge in continuare in pozitia doggy style cu seful prin birouri!!!asa ca ... fufele sunt la putere....feriti-va baieti!!!!!

 
#7 anonimul de servici 1.07.2010 08:26

degeaba au diplome si slujbe ca se bazeaza tot pe barbati sa le tina in spate. iar alea 10% care nu au pretentii de la un barbat sa le tina in spate sunt niste scorpii incapabile sa iubeasca.

P.S. ajung la psiholog la 30 de ani ca sa declare ca sunt fericite ? ha ha ha

 
#8 f urat 1.07.2010 08:27

Femeile astea emancipate rar sunt cinstite si deseori ca sa ai bani, masina si job sigur = ori ti-ai sapat toti colegii de ai devenit tu cea mai buna ori ai devenit "disponibila" fiecarui sef pe care l-ai avut pana ai prins jobul ala sigur ....apoi jobul e sigur pana se plictiseste seful si vrea "o prospatura". Din pacate aceste femei nu vad si reversul medaliei: daca la tinerete nu ti-ai facut un copil nu ti-ai gasit un barbat care sa te respecte, dupa 35 ani esti deja prea ofilita pt a fi sotie si te multumesti sa fii amanta :))......barbatii stiu ei ce stiu!

 
#9 didi 1.07.2010 08:32

O casnicie si o familie asezata nu inseamna in mod obligatoriu ca nevasta sa stea in bucatarie in timp ce barnatul e la meci. Eu am o familie asezata si nu vreau cariera pt ca ar insemna sa pierd din timpul acordat familiei in detrimentul timpului de stat la scarbici. Cheltuiesc mai putin pe masini, restaurante, haine...adica ceea ce ar vrea femeile sau barbatii independenti pt ca strang banii sa ma duc in vacanta cu familia, sa imi fac casa mai confortabila sa imi cresc copii cat mai bine.Articolul este pt generatia de retarzi ca re la 35 de ani se duc in Bamboo la agatat in loc sa stea cu familia acasa sau sa iasa in parc cu copiii.

 
#10 Pr.Gabriel 1.07.2010 08:44

Cu cat tinerii nostri se casatoresc la varste mai mari, cu atat isi vad mai bine defextele proprii, ceea ce ii expune riscului despartirii. Daca in familiile traditionale tinerii se casatoresc la varste mai fragde, atunci nu este nici o problema, deoarece la acea varsta nu judeca persoana iubita dupa defecte de purtare sau fizionomice. Acum insa, se pune si problema existentei zilnice, si aici sta toata cheia.Un raport de inegalitati finaciare in familie va fi, oricum ai vrea sa o scoti. Unul dintre cei casatoriti va castiga ceva mai mult decat celalalt, tocmai de aceea, trebuie sa se inteleaga odata cu casatoria si menirea, vocatia care decurge din acest frumos acti divino-uman. A da nastere la copii in cadrul casatoriei este un lucru nu numai firesc dar si frumos, deoarece implinirea iubirii celor doi se va concretiza in cel de-al treilea - copiul.
De vina sunt insa si parintii, aceia din categoria 35-50ani care au fost rupti de ciuma rosie cu stea in frunte (comunismul) in privinta educatiei moral-religioase sanatoase. Observam cum mame, tati, rude indeamna pe tanar sa intre in tot felul de relatii care in loc sa il zideasca sufleteste, il distrug, facandu-l insensibil si mai autoritar in rpivinta sentimentelor.La fel, "casatoriile de proba" sia lte asemenea nenorociri venite pe filiera West-ului, au dus la o slabire a familiei noastre. Uitati-va la polonezi ce familii inchegate au, datorita conservatorismului lor.
Desfraul, individualismul, nebunia carierei, egoismul si necredinta l-au faramat pe tanar astazi, de aceea nici nu ne mai miram de ce se suntem o natiune deznadajduita, vlaguita de orice putere de creativitate.
Bine zicea Cuviosul Parinte paisie Aghioritul "rasuciti butonul la Hristos" - la valorile moral religioase ale acestui neam si asa ne vom gasi linistea,pacea,odihna sufleteasca, bunatatea, capacitatea de a darui din putinul nostru celuilalt.
Haideti sa infrangem demonul din noi si asa vor fi mai buni si cei de langa noi, altfel, vor striga pietrele in locul nostru!

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Scandalul care ne va face de râs în întreaga lume. O franţuzoaică de culoare a venit în România pentru a-şi îndeplini visul, dar trăieşte o dramă: "Nu se mai poate opri din plâns!"