Versiunea Beta

România, generaţia 2010: Cele mai frecvente cinci nume de băieţi şi fete

România, generaţia 2010: Cele mai frecvente cinci nume de băieţi şi fete

Reportaj Gândul: Cum s-au schimbat numele copiilor născuţi în România în ultimii 40 de ani şi care este ultima tendinţă în materie de prenume

"A venit într-o zi la mine un tătic şi mi-a cerut să-i înregistrez fetiţa Magdalena Picior de Aur, era prin anii '70. Prin anii '78, un alt tătic a vrut ca pe băieţelul lui să-l cheme Nicolae Ceauşescu. După '89 a venit moda prenumelor din telenovele. Sunt multe fetiţe declarate Isaura, Rosalinda sau Mercedesa. Acum s-a renunţat..." Memoria doamnei de la Direcţia de Stare Civilă sector cinci este o arhivă vie a schimbărilor prin care a trecut România în ultimii 40 de ani. E drept, lucrează într-o circă mai "exotică", unde îşi înregistrează copiii mulţi romi, dar tocmai ei sunt cei mai sensibili la "factorul extern social", atunci când le pun nume celor mici: de pildă, sutele de Isaure şi Mercedese sunt, de aceea, amintiri de neşters ale unor momente prin care a trecut societatea românească la începutul anilor '90. Douăzeci de ani mai târziu, în 2010, părinţii au devenit mai puţin sentimentali în alegerea numelor, chiar şi în sectorul cinci, unde, din nu se ştie ce motiv, numele din telenovele au început să pălească.

În ultimii trei ani, la nivel naţional, părinţii au ales să-şi boteze bebeluşii Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuţ sau Ştefan. Fetiţele au primit prenume ca Maria, Elena, Ioana şi, mai nou, Andreea şi Alexandra.

În Bucureşti, "top five"-ul se schimbă. Bebeluşii au fost declaraţi cu nume cu rezonanţă occidentală sau latino-americană, inspirate după cele purtate de personaje internaţionale la modă.

Citeşte şi Cele mai populare nume în lume: Sofia, Maria, Luke, Matheus. Plus: cele mai populare nume din Statele Unite

Am făcut un "recensământ" pe baza informaţiilor primite de la reprezentanţii direcţiilor Stare Civilă din Capitală, care ne-au explicat că există o nouă tendinţă în alegerea numelor: numele care înnebuneau zeci de mii de părinţi acum zece ani, luate din telenovele, sunt astăzi serios concurate de cele importate din Italia sau Spania, locuri în care mulţi dintre părinţi şi-au găsit de lucru. Capitala e atipică la nivel naţional în ceea ce priveşte alegerea numelor, dar nici chiar la nivelul Bucureştilor, nu există o "normă unitară", fiecare sector având specificul lui. De exemplu:

Sectorul 1, dominat de Luca şi Sara. "În sectorul nostru sunt aproximativ 12.000 de naşteri pe an. Zilnic înregistrăm în jur de 50-60 de copii. S-a înmulţit numărul copiilor care provin din concubinaj, dar şi al celor declaraţi cu tatici cetăţeni străini. Prenumele alese de părinţi sunt inspirate din Italia sau Spania. Cel mai la modă nume pentru băieţi este Luca iar pentru fetiţe Sara. Acestea sunt urmate de Mario, Ricardo, Alberto sau Antonio. Parinţii îşi mai numesc copiii şi Rareş, Andrei, Matei sau Mihnea. De câţiva ani s-a renunţat la numele eroilor din telenovele", spune Natalia Iftim Directorul Direcţiei Stare Civilă din sectorul 1 al Capitalei. Doamna Iftim justifică numărul mare de naşteri prin existenţa mai multor maternităţi decât în alte sectoare, dar şi al numeroaselor clinici private în care aleg să nască femeile venite din provincie.

Sectorul 2, sectorul lui David. Gheorghe, Ion, Maria sau Vasile sunt prenume extreme de rare în sectorul 2 al Capitalei. În ultimul an, părinţii au ales pentru copiii lor prenumele unor eroi de telenovele sau cele care pot fi "europenizate". Directorul Serviciului Starea Civilă, Monica Cămărăscu, ne-a spus că cel mai la modă nume pentru băieţi este David. "Pentru fetiţe se pun nume care pot fi europenizate. Astfel Maria a devenit Mary, Ana s-a schimbat în Anne iar Cristina în Kristine. Fără să facă parte dintr-o etnie, unii părinţii le-au pus copiilor prenume ca Oscar sau Armando", ne-a declarat directorul Monica Cămărăscu. O posibilă explicaţie pentru "europenizarea" prenumelor ar fi că părinţii visează pentru copiii lor studii şi, mai târziu, locuri de muncă în străinătate. Părinţii cred că, având un prenume uşor de rostit de străini, copiii se vor descurca mai uşor.

În sectorul 5, înfoiatele Isaura şi Mercedesa lasă loc paşnicei Cristina. Deşi este un sector cu o numeroasă populaţie de etnie romă, în ultimul an, părinţii au renunţat la nume exotice. Angajatele de la Direcţia de Stare Civilă îşi amintesc că, prin anii '70 li s-a cerut să înregistreze o feţiţă cu prenumele de Magdalena Picior de Aur. "Am încercat să-l convigem pe tătic să-i schimbe prenumele. A fost imposibil. Nicio lege nu-i interzice să declare pentru copil ce prenume vrea. Singura interdicţie legislativă este ca prenumele să nu fie obscene. Prin anii '78, un alt tătic a vrut ca pe băieţelul lui să-l cheme Nicolae Ceauşescu. Cererea nu i-a fost aprobată de cei de la partid. După '89, a venit moda prenumelor din telenovele. Sunt multe fetiţe declarate Isaura, Rosalinda sau Mercedesa. Acum s-a renunţat. Cei mai mulţi părinţi le pun copiilor prenume ca Luca, Ianis, David, Cristina, Alexandru sau Ştefan. Cei care se nasc în prejma unor sărbători religioase au şi un al doilera prenume cu numele sfântului" ne-a spus angajatele Serviciului Stare Civilă sector 5. Acestea ne-au mai precizat că în perioada de criză s-au născut mai mulţi copii. Anul trecut numărul bebeluşilor a crescut la 5.000 faţă de 2.000 - 3.000 cât au fost înregistraţi în anii precedenţi. Află aici şi: Cele mai obişnuite zece nume pe care le dau copiilor lor CEI MAI BOGAŢI OAMENI AI LUMII

"Sfinţii" de la sectorul 6. Rebeca Maria, Ianis Ştefan, Iuliana Teodora sau Nicolas Alexandru sunt câteva din prenumele alese de părinţi pentru bebeluşii din sectorul 6 al Capitalei. "Este un amestec de prenume din telenovele cu nume de sfinţi. La modă sunt două sau chiar trei prenume. Cel mai frecvente prenume din telenovele sunt Rebeca, Nicolas, Ianis, Aramis, Karina, Iasmina, Eduardo sau Armando. Acestea sunt însoţite de numele unor sfinţi", ne-a spus directorul Serviciului Stare Civilă din sectorul 6, Sofia Melinte.

Adulţii stau la coadă să-şi "europenizeze" numele de familie sau prenumele

Oficialii din Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor (INEP) susţin că sute de români stabiliţi în străinatate solicită "europenizarea" prenumelor. Motivele invocate de cei stabiliţi în străinate sunt "pentru rezonanţă, recunoştere sau mai mult respect".

Astfel, cei stabiliţi în SUA cer ca prenumele de Ion să fie înlocuit cu John sau cel de Gheorghe cu George.

Doamnele stabilite în Germania vor ca la prenumele Cristina să le fie adăugat un "h" sau să li se schimbe "a-ul" de la final in "e".

Cei stabiliţi în Franţa vor ca finalul numelui să se termine în "co". Astfel, Ionescu va deveni Ionesco, Popescu în Popesco iar Georgescu se va transforma în Georgesco.

Pe lângă aceştia mai cer schimbarea numelor şi cetăţeni care se numesc, de pildă, Sulă, Pupăzău sau Gogoaşe.

INFO PLUS

De la peste Ion milion la Juan 1500

Potrivit statisticilor oficiale, schimbarea de preferinţe in materie de prenume date copiilor este mai mare la baieţi decât la fete.

Top 5 nume băieţi (ultimii trei ani). Cele mai frecvente cinci prenume, la nivel naţional, sunt Gheorghe, Ioan, Constantin, Vasile şi Alexandru. Copiii născuţi în ultimii trei ani se numesc, cel mai adesea, Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuţ sau Ştefan.

Top 5 nume fete (utimii trei ani). La fetiţe, schimbările nu sunt chiar atât de semnificative. Parinţii au ales nume precum Maria, Elena sau Ioana. În ultima perioadă în top au intrat şi prenume ca Andreea sau Alexandra.

Aproape 1,37 de milioane de români au prenumele Ion, Ioan si Ioana.

Prenumele de Maria este purtat de 1,38 de miloane de femei.

Un sfert din populaţia României poartă prenume ca Dumitru, Dumitra, Gheorghe, Georgeta, Andrei, Andreea, Nicolae, Nicoleta, Marin şi Marian.

În ultima perioadă, 14.000 de cetăţeni au primit prenumele Mario, 4.500 de domnişoare se numesc Giulia, 3.000 de copii au fost botezaţi Andreas şi peste 1.500 Alesia Diego, Alejandro, Paolo, Juan sau Alejandra.


 

 

46 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 talent 21.03.2010 18:52

Scandal mare aseara intr-un local de manele din Bucuresti intre cristi tanase si bomba lui sexy, enervat ca aceasta nu inceteaza cu bautura jucatorul stelei i-a aplicat acesteia 2 palme dupa care a inceput scandalul intre cei doi...ce a urmat?vedeti aici http://z8.ro/bataie-tanase-bomba-sexy

 
#2 CARMEN 21.03.2010 19:01

MA INTERESEAZA

 
#3 xxx 21.03.2010 19:10

subiectul asta trebuie sa fie dat ca prima stire ???????????????????
vati stricat la cap ....aveti de GAND (ul)sa realizati LIBERTATE A 2?............CREEATI O PAGINA -MAGAZIN-SI TOATE PROSTIILE POSTATILE ACOLO!!!!!!!!!..................Apropo ctp scriie editorilale la acest ziar??????????? mai bine ar scrie la LIBERTATEA SAU CAN CAN........)))))))))))

 
#4 Rodica 21.03.2010 19:32

Cand am nascut, pentru a doua (si ultima) oara, am avut in maternitate o discutie, ca intre mai multele mame din salon, despre numele pe care le vom da noilor nostri nascuti. Printre mamele participante la discutie era una (care nascuse a doua fetita) tinerica si plina de ifose, functionara "importanta" (credea ea!) pe undeva, care spunea, cu emfaza, ca niciodata nu va gasi un nume la fel de frumos ca acela pe care i l-a dat primei fetite. Am fost curioasa sa aflu care este acel nume. Mi-a spus ca pe fata cea mare o cheama Andreea. Peste cateva zile, s-a hotarat: pe mezina urma sa o cheme Alexandra... Caracteristic pentru o categorie sociala seminculta, dar cu pretentii: a dat fetelor ei niste nume transformate, de baieti. Este jenant sa te numesti Andreea, mai ales, tinand cont ca numele vine de la cuvantul grecesc "andros" care inseamna "barbat"... Deci Andreea inseamna :"barbata" Halal! Dar ce conteaza?! La cata cultura exista in natia asta, merge oricum. Asa ca de ce sa ne mai miram de: Mercedesa, Isaura, Rosalinda, Roberto, Mario si Antonio...?

 
#5 SONDAJ ONLINE 21.03.2010 19:35

Ce parere aveti despre Valdimir Tismaneanu (ne este un nume foarte raspindit): buna sau proasta?
http://sondaje.php0h.com/pareretismaneanu.php

 
#6 Tindala 21.03.2010 19:43

Zice ca Pacala, printre altele, a avut mai multe fete. La prima i-a pus numele Andreea care lui i se parea cel mai frumos apelativ posibil. Pe urma cind s-a nascut a doua fata i-a pus numele Andrea, la a treia Andra, la a patra Anda, la a cincea Ada. La a sasea ce numei ii va pune?

 
#7 ... 21.03.2010 19:47

Zice ca Pacala (ca regele Mihai), printre altele, a avut mai multe fete. La prima i-a pus numele Andreea care lui i se parea cel mai frumos apelativ posibil. Pe urma cind s-a nascut a doua fata a numit-o Andrea, pe a treia Andra, a patra Anda, a cincea Ana. La a sasea ce numei ii va pune?

 
#8 ama 21.03.2010 20:10

@Rodica
Sunteti dusa....................

 
#9 emil 21.03.2010 20:16

@SONDAJ ONLINE
prenumele, de origine rusa, arata o oarece inclinatie spre bolsevism, spre inchinare catre vecinii nostri din est, in epoca fricii de marele Stalin. arata dorinta de supunere si de oarece beneficii din partea comunistilor. asadar. parintii care au dat pe vremuri numele asta fiului lor, au aratat cat de mult si-au dorit ca progenitura sa fie agreata de puterea comunista.

 
#10 cristina 21.03.2010 20:22

Eu nu mai suport sa aud fel de fel de prenume ciudate: Alesia, Alexia, Alessandra (ca sa nu fie tot Alexandra), plus Andreea. Ba mai sunt si prostanaci care le dau fetelor numele de Andrea, cu un singur E si atunci cred ca ar trebui sa le doteze pe fete si cu scule de" lana, melana si alte textile, ca daca tot sunt andrele, din nastere si pana la moarte, sa aiba ce face... Cand avem atatea prenume frumoase de sfinti in calendarul nostru, unii se prostesc cu Alesia, Alexia, Andre(e)a!

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE