Mădălina CHIŢU
Mădălina CHIŢU
3989 vizualizări 23 iun 2011

Deşi câştigă mai puţin decât ceilalţi cetăţeni ai UE, aproape jumătate din gunoiul aruncat de conaţionali este format din deşeuri alimentare. Din fiecare coş de mâncare pe care îl cumpără de la hipermarket, românul aruncă apoi 5%, estimează Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

"La o medie de 10 mii de tone de gunoi colectat pe lună, între 4 şi 5 mii de tone sunt resturi de mâncare doar într-un sector al Capitalei", a declarat pentru gândul Stelian Minea, de la Departamentul Menajer al firmei de salubrizare Rosal. Astfel, potrivit calculelor gândul, un român aruncă zilnic aproape jumătate de kilogram de mâncare.

Experţii în nutriţie oferă câteva ponturi pentru a reduce risipa de alimente, informează site-ul good.is.

Folosiţi cu încredere congelatorul. Congelarea este una dintre cele mai sigure metode de conservare a mâncării. Cu toate acestea, specialiştii atrag atenţia asupra faptul că alimentele nu trebuie congelate mai mult de şase luni, la o temperatură de - 18 grade, temperatură ce inactivează microbii şi bacteriile. Mâncarea congelată şi apoi dezgheţată trebuie pregatită la peste 70 de grade Celsius.

Faceţi de acasă o listă cu tot ce vă trebuie. Specialiştii spun că persoanele care pleacă la cumpărături sunt tentate să ia mai mult decât au nevoie. Lista vă va ajuta să luaţi dintr-un supermarket numai strictul necesar.

Împărţiţi mâncarea cu apropiaţii. Atunci când aţi cumpărat mai mult decât aveaţi nevoie chemaţi o rudă sau un prieten apropiat pentru a-i da ce aţi luat în plus. În felul acesta nu veţi risca să aruncaţi mâncarea la gunoi. O altă metodă inedită de a împărţi alimentele este să organizaţi o petrecere restrânsă.

Experimentaţi în bucătărie. Atunci când aveţi la dispoziţie mai multe alimente este momentul să nu mai respectaţi reţetele clasice. Puteţi adăuga pe lângă lista de ingrediente recomandate şi alimente care vă plac şi consideraţi că s-ar potrivi.

Puteţi să faceţi conserve în orice moment al anului. Fructele şi legumele sunt alimentele cele mai perisabile. Specialiştii recomandă conservarea acestora în borcane ermetic închise.

Sucurile din fructe şi legume făcute în casă sunt mult mai sănătoase decât cele din cormerţ. Spre deosebire de variantele din magazin, aceste băuturi oferă organismului multiple beneficii. Astfel, stoarceţi fructele şi legumele şi puneţi-le în frigider.

Păstraţi alimentele în condiţii adecvate. Alimentele se deteriorează şi dacă nu sunt depozitate adecvat. Specialiştii recomandă respectarea cerinţelor de păstrare a alimentor inscripţionate pe ambalaj de producător. Uleiul de măsline este unul dintre alimentele care îşi pierde din calităţi dacă nu este păstrat într-un loc ferit de soare.

Morcovii, ceapa, usturoiul şi cartofii trebuie feriţi de căldură. Morcovii pot fi depozitaţi într-o lădiţă cu nisip şi cartofii îngropaţi în pământ, iar atunci când îi vom scoate vor arăta ca proaspăt cultivaţi. În cazul în care nu sunt depozitaţi corespunzător, cartofii pot deveni toxici pentru organism atunci când încep să încolţească. Pentru a evita aceste efecte negative trebuie înlăturate porţiunile înverzite şi încolţite. Partea galbenă din cartof care rămâne este sigură pentru consum.

Pâinea este un alt aliment care nu trebuie aruncat. Pâinea uscată poate fi folosită la prepararea pizzei de casă sau poate fi prăjită şi consumată la micul dejun.

Pentru ca termenul de valabilitate a mâncărurilor de casă să fie mai lung, alimentele gătite trebuie răcite imediat înainte de a fi puse la congelator.

Citește și: