1124 vizualizări 15 mai 2008

Ungaria a atras în 2007 o bună parte a turiştilor români interesaţi de tratamente balneoclimaterice. Directorul Oficiului de Turism al Ungariei din România, Biro Gaspar, a estimat că, anul trecut, un milion de turişti din vestul ţării au ales staţiunile balneo din estul Ungariei pentru a se relaxa. Declaraţia a fost făcută cu ocazia unui forum de afaceri în turism desfăşurat recent la Timişoara, la care au luat parte reprezentanţi a peste 30 de hoteluri şi staţiuni balneoclimaterice din Ungaria. Manifestarea a fost una de tip business to business, hotelierii unguri făcând schimb de oferte cu omologii lor din Timişoara, Arad, Lugoj şi Reşiţa şi prezentându-le ofertele tentante de la spa-urile din Ungaria.

"Cea mai mare parte a turiştilor din vestul României vizează partea estică a Ungariei, pentru că este foarte aproape, la maximum două ore cu maşina de graniţă. Ungaria are peste 50 de băi reconstruite sau noi. Anul acesta organizăm mai multe forumuri la Sibiu, Cluj, Oradea şi Baia Mare, pentru a atrage turişti la Gyula, Szeged, Oroshaza şi Hoiduszoloszo”, a declarat Biro Gaspar. Acesta crede că românii aleg staţiunile ungureşti nu doar pentru că sunt aproape, ci şi datorită raportului calitate-preţ. "Sunt sigur că dacă luăm aceleaşi servicii din România şi Ungaria, acolo se plăteşte mult mai puţin, de la camera de hotel până la intrarea la ştranduri”, a spus Gaspar.

Rareori turiştii români petrec un concediu întreg în Ungaria. Staţiunile din apropierea graniţei sunt, de cele mai multe ori, “ţinta” unor ieşiri relativ ieftine de o zi sau două, în weekend. Interesant este însă faptul că turiştii români economisesc destul de mult la cazare, dar cheltuie mulţi bani pe mâncare, băutură şi suveniruri. O noapte la un hotel de două stele în estul Ungariei costă între 30 şi 40 de euro, iar la un hotel de patru stele poate urca până la 90 de euro. Intrarea pe o zi întreagă la un complex balnear începe de la 5 euro şi urcă până la 9 euro.


Bogdan Marta, Bănăţeanul

Citește și: